Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Sarajevu održana komemorativna sjednica u povodu smrti akademika dr. Adil-bega Zulfikarpašića
SULEJMAN TIHIĆ: ŽIVOTNO DJELO ZULFIKARPAŠIĆA NEODVOJIVI DIO MODERNE POVIJESTI I BUDUĆNOSTI BiH
Autor: Fena
Objavljeno: 23. July 2008. 07:07:59
U povodu smrti akademika dr. Adil-bega Zulfikarpašića danas je u Sarajevu održana komemorativna sjednica na kojoj je govorio i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Sulejman Tihić.
"Adil-beg Zulfikarpašić uspješno je u svojoj ličnosti spojio porijeklo stare bosanske begovske porodice sa političkim iskustvom istinskog antifašističkog borca liberalno-demokratske orijentacije. Ma gdje da je živio, Adil-beg je stalno bio zaokupljen Bosnom i bosanskom politikom", kazao je Tihić, podsjećajući kako je ideju o Bošnjacima kao nacionalnom identitetu bosanskih i sandžačkih muslimana nosio iz porodične tradicije", navodi se u saopćenju SDA.

"Inače, ova ideja ukorijenjena je u srednjevjekovnoj Bosni i Hercegovini i povijesno-kulturološkim činjenicama o bogumilstvu i bosanskim muslimanima".

Tihić je podsjetio da je tokom političkog djelovanja u emigraciji Zulfikarpašić tu ideju razvio u sistem koji je, nakon dugih osporavanja 1993. godine prihvaćen kao državni stav bošnjačke politike.

"Ideja bošnjaštva kakvu je zastupao i baštinio rahmetli Adil-beg Zulfikarpašić veoma se dobro uklapa u afirmaciju Bosne i Hercegovine - države ravnopravnih naroda i građana - Hrvata, Srba, Bošnjaka i ostalih", istaknuo je Tihić.

Prema njegovim riječima, kruna Adil-begovog višedecenijskog predanog rada je osnivanje Bošnjačkog instituta u Sarajevu 24. maja 2001. godine.

"Time su Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobili jedno impozantno zdanje koje sadrži bogatu biblioteku, galeriju umjetničkih djela, arhiv sa zbirkom rukopisa i specijalnim zbirkama"

Tihić je podsjetio da je bilo i da ima dosta bogatih Bošnjaka, "ali da ne znamo nijednoga u novije vrijeme koji je gotovo cijeli svoj imetak uvakufio, a to je, pored ostalog, Bošnjački institut - Fondacija Adil-beg Zulfikarpašić sa svim vrijednostima koje sadrži".

Radi organiziranja dženaze akademika Adila-bega Zulfikarpašića, obustava saobraćaja u ulici M. M. Bašeskije

Radi organiziranja dženaze akademika Adila Zulfikarpašića danas u terminu od 17.45 do 18.45 sati bit će obustavljen saobraćaj u ulici Mula Mustafe Bašeskije (od raskrsnice sa ulicom Koturova do raskrsnice sa ulicom Pehlivanuša).
Tramvaji će saobraćati do Skenderije.
Aletrnativni pravci za vrijeme izmjene režima saobraćaja su: Telali - Brodac - Novi most kod Vijećnice - Obala Isa bega Isakovića; Sagardžije - Kračule - Brodac - Novi most kod Vijećnice - Obala Isa bega Isakovića; Mula Mustafe Bašeskije - Safet bega Bašagića - Mihrivode - Budakovići, te Mula Mustafe Bašeskije - Logavina - Vrbanjuša - Budakovići.
"Bez imalo pretjerivanja može se kazati da je životno djelo Adil-bega Zlufikarpašića neodvojiv dio moderne povijesti i budućnosti Bosne i Hercegovine", kazao je Tihić, navodi se u saopćenju.


  Dossier: Adil-beg Zulfikarpašić
» NA AHIRET PRESELIO ADIL-BEG ZULFIKARPAŠIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 06:05

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: