Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAD: SUTRA POSLJEDNJA PRELIMINARNA STRANAČKA GLASANJA
Autor: VOA
Objavljeno: 02. June 2008. 19:06:16
Senatori Hillary Clinton i Barack Obama, kandidati Demokratske stranke u natjecanju za nominaciju za predsjedničku utrku, pripremaju se za sutrašnje preliminarne izbore, posljednje u ovogodišnjoj seriji unutarstranačkih glasanja o tome ko će od njih dvoje predstavljati Demokratsku stranku na novembarskim predsjedničkim izborima protiv gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke senatora Johna McCaina.

Posljednja dva preliminarna glasanja održavaju se u američkim saveznim državama Južna Dakota i Montana. Gospođa Clinton je jučer odnijela ubjedljivu pobjedu u preliminarnim izborima u Puerto Ricu, ali je i dalje iza senatora Obame po broju delegata potrebnih za osiguranje stranačke nominacije. S druge strane, u izbornom štabu senatora Obame uvjereni su da će on do kraja ovog tjedna dobiti potreban broj glasova delegata i biti suparnik senatoru McCainu.

U međuvremenu, gospodin McCain je, obraćajući se danas članovima Odbora za američko-izraelske odnose ovdje u Washingtonu, još jednom ponovio da je određeni napredak u Iraku ostvaren nakon prošlogodišnjeg povećanja broja američkih vojnika u toj zemlji. Njihovo povlačenje, što zagovara senator Obama, rezultiralo bi katastrofom. To bi, kako je senator McCain rekao, predstavljalo rizik za izbijanje općeg građanskog rata u Iraku, dovelo do genocida i propasti te države.

Senator-veteran iz Arizone je takođe naglasio da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo nametnuti progresivno oštrije političke i ekonomske sankcije prema Iranu. SAD bi, kako je rekao gospodin McCain, trebalo da uvedu finasijska ograničenja prema iranskoj centralnoj banci i razmotre mogućnosti ograničavanja izvoza nafte iz Irana.Ostali prilozi:
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
10. December 2009 15:55
» MLADIĆU MORA BITI SUĐENO
10. July 2009 19:25
» KAKO OSIGURATI BUDUĆNOST BOSNE?
16. January 2009 16:37
» MOĆNIK ILI UTICAJNI SAVJETNIK
16. January 2009 16:27
» NAJVEĆI PROBLEM SPOROST
11. July 2008 05:45