Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Mjesec dana nezavisnosti: Republika Kosovo i susjedne države!
JEDNA ZVIJEZDA ZA SRPSKI NAROD
Autor: Albinot Maloku
Objavljeno: 16. March 2008. 18:03:44

Osjećaj superiornosti jedne države i jednog naroda koji je postojao u Titovoj Jugoslaviji više ne postoji i neće postojati. Kosovo je oduvijek bilo promotor mira i demokratizacije regiona. To kažem prateći situaciju u susjednoj Republici Srbiji. Tek kada su 1999. godine protjerane militarne i paramilitarne snage Beograda s Kosova, na vrata Republike Srbije počele su da kucaju želje za prosperitetom i demokratijom. Balkanski kasapin Slobodan Milošević od strane svog naroda je poslan u Tribunal da odgovara za svoja nedjela na prostoru Titove Jugoslavije. Na žalost, umro je. Ali, ako nije odgovarao pred Tribunalom u Hagu, duboko vjerujem da će odgovarati tamo gdje je i najbitnije.
Prošlo je mjesec dana od kada je zvanična Prishtina promijenila geopolitičku kartu na Balkanu. 17. februara 2008. Republika Kosovo je proglasila svoju neovisnost, kao poseban slučaj koji je proizašao iz nesporazumnog raspada Jugoslavije, tako je na geografskoj i političkoj karti Balkana ucrtana još jedna država.
Nezavisnost Kosova je epohalna odluka za perspektivu crnog i krvavog Balkana. Karta Jugoistočne Evrope dobija jedan novi imidž s pogledom koji obećava mir i stabilnost.
Ovu činjenicu susjedne države bi trebale što prije da shvate. Najmlađa država na svijetu, Republika Kosovo već u svojoj deklaraciji o neovisnosti, jasno je kazala kakav put bira, put ka Evropskoj Uniji.
Od susjednih država Republike Kosovo, prva koja je primijetila i vrlo brzo prihvatila činjencu da je geopolitička karta Balkana promijenjena je Republika Albanija, a od nedavno i Republika Slovenija. Ovo je dobar znak i čvrsto potvrđuje da odluka koja je donesena 17. februara nije jednostrana.
Demokratska i evropska Republika Kosovo od rođenja šalje signale da kao multi-etnička država želi da ima dobre odnose sa svim svojim susjedima, bez isključenja. Vlada u Prishtini signale dobrosusjedskih odnosa ohrabruje svjesno i voljno. Države koje su proizašle iz nekompromisnog raspada Jugoslavije nemaju druge alternative, nego da se pomire s činjenicom da se moraju međusobno poštivati i slijediti put Republike Slovenije.
Osjećaj superiornosti jedne države i jednog naroda koji je postojao u Titovoj Jugoslaviji više ne postoji i neće postojati. Kosovo je oduvijek bilo promotor mira i demokratizacije regiona. To kažem prateći situaciju u susjednoj Republici Srbiji. Tek kada su 1999. godine protjerane militarne i paramilitarne snage Beograda s Kosova, na vrata Republike Srbije počele su da kucaju želje za prosperitetom i demokratijom. Balkanski kasapin Slobodan Milošević od strane svog naroda je poslan u Tribunal da odgovara za svoja nedjela na prostoru Titove Jugoslavije. Na žalost, umro je. Ali, ako nije odgovarao pred Tribunalom u Hagu, duboko vjerujem da će odgovarati tamo gdje je i najbitnije.

Jedna zvijezda za srpski narod na novoj zastavi Kosova
Sada, kada je Kosovo i de jure proglasilo svoju neovisnost u koordinaciji sa Briselom i Vašingtonom, politička klima u susjednoj Srbiji počela se mijenjati. Lično se nadam da će srpski narod shvatiti realnost, da je njihovo mjesto u Europskoj Uniji. Republika Kosovo kao dobar susjed voljna je pomagati Srbiji u svojim demokratskim koracima ka Briselu.
Republika Srbija ima puno posla da odradi, to zna svaki poznavalac situacije u regionu. Također, uvjeren sam da srpski narod ima budućnost u svojim rukama. Narod Republike Srbije bez imalo doze rezerve treba da pokrene istinite promjene i da se okrene sebi. Konstruktivnost, rad, red i mir je putovnica prosperiteta i budućnosti za srpski narod.
Republika Kosovo više nije periferno mjesto gdje se može transportirati nasilje. Demokratska i evropska Republika Kosovo je 17. februara uobličila mir u regionu, što bi susjedi trebalo uskoro da shvate i da dobrim odnosima podržavaju i pomognu ovoj novoj evropskoj državi.
Mi znamo da politika Republike Srbije, koja je zakuhana i dizajnirana u Beogradu poslije raspada Jugoslavije, pod svaku cijenu je pokušala djelovati samo destruktivno u državama koje su proglasile svoju neovisnost. Republika Srbija u svom rječniku je od 1990. godine, pa naovamo, za svaku državu koja je proizlazila iz nesporzumnog raspada Jugoslavije koristila riječ “jednostrano proglašenje nezavinosti”. Destruktivna politika, koju i danas diriguje zvanični Beograd, neće donijeti ništa srpskom narodu.
Srpska politika bi trebala što prije da mijenja svoj kurs, beskompromisno da se udalji od nacional-ideoloških frustracija kojima je okupirana. Politika Beograda bi trebala biti produktivnija, treba da lansira jednu dobrosusjedsku klimu sa svim svojim susjedima.
Ja uvjeravam svakog čovijeka da je problem u Srbiji, a ne kod susjeda. Istina je, Srbija nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima, osim sa Kosovom. Ipak, Beograd pod svaku cijenu pokušava da utiče na unutrašnje poslove Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i bivše jugoslovenske Republike Makedonije.
Da budemo otvoreni, Republika Hrvatska je suverena i nezavisna država, zvanični Zagreb je faktor koji ima kontrolu nad svojom politikom, bilo unutrašnjom ili vanjskom i jasno nam stavlja na znanje da se Beograd u to ne može miješati. Ista stvar je i sa Republikom Crnom Gorom i sa bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom. Sa Bosnom i Hercegovinom je drugačiji slučaj, iako je i ona suverena i nezavisna država, koja je kao takva priznata već 1992. godine od strane UN-a, što podrazumijeva da bi i ona trebala da ima svoj okvir za vođenje unutrašnje i vanjske politike bez miješanja.
Republika Srbija ima jedan obećavajući put koji može da izabere, progresivne i demokratske strane koje postoje u Srbiji treba da pokažu svoje lice i unaprijede Srbiju tim putem. Ako, ne daj Bože, politika zvaničnog Beograda bude nastavila da imputira probleme u regionu, uvjeren sam da će Srbija donositi probleme i nevolje samo svom narodu.
Kada pravim jednu retrospektivu povijesnih događaja u Srbiji, samo od 1989. godine pa naovamo, primijetim jednu tragičnu stvar: Beograd je manipulirao sa srpskim narodom, ne samo na teritoriji Republike Srbije, ali i van nje. Sada je došlo vrijeme da Beograd posveti pozornost i brigu srpskom narodu i svim narodima koji žive na teritoriji Republike Srbije, da unaprijedi državu ka evro-atlantskim integracijama.
Republika Kosovo kao multi-etnička evropska država već u svojoj deklaraciji je navela da će posvetiti pozornost građanima Republike Kosovo, posebice srpskoj manjini. To je učinila i u momentu kada je rezervisala jednu zvijezdu u zastavi nove države za srpski narod. Zastava Republike Kosovo ima plavu pozadinu sa žutom kartom nove države nad kojom je u luku poredano šest bijelih zvjezdica koje simboliziraju nacije na Kosovu.Ostali prilozi:
» BANA: SEADE I SENADE – PREKRDAŠILI STE!
Bošnjaci.Net | 19. April 2021 01:01
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
Bošnjaci.Net | 12. April 2021 14:11
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPADNUTI SMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2021 13:08
» REAGIRANJE AKADEMIKA KURTĆEHAJIĆA NA STAVOVE MR. BEGOVIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. April 2021 16:04
» PROGLAS GRADA SARAJEVA: „ŽIVJELI NAŠI, SMRT NJIHOVIM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. April 2021 16:36
» SA NOVOM SNAGOM DO NOVOG USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. sci. Džavid Begović | 08. April 2021 14:31
» AUTONOMNI MEDIJI KAO STUB DEMOKRATIJE
Lena Demirović | 05. April 2021 16:02
» VJOSA OSMANI-SADRIU IZABRANA ZA PREDSJEDNICU KOSOVA
Sahit Kandić | 05. April 2021 14:09
» OBILJEŽAVANJE 103. GODIŠNJICE GENOCIDA NAD AZERBEJDŽANCIMA
Božidar Proročić | 31. March 2021 14:10
» KAZATI NE I NE, LJUDSKA JE VRLINA!
Mr. Milan Jovičić | 29. March 2021 00:41
» OPSADA UMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. March 2021 14:50
» GRUMEN BOSANSKE ZEMLJE
Fatih Hadžić | 23. March 2021 17:27
» BOŠNJACI SU TEMELJ BOSNE, KOLEGA DURAKOVIĆU
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. March 2021 12:45
» ETO, I TO SMO DOČEKALI: RUSKU JAVNU VOJNU PRIJETNJU BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. March 2021 12:06
» SJEĆANJE NA NEDŽIBA VUČELJA
Fatih Hadžić | 19. March 2021 13:54
» IZAZOVI I ZNAČAJ OČUVANJA MATERNJEG JEZIKA U DIJASPORI
Haris Halilović | 15. March 2021 19:07
» „PRSTEN POD EMANETOM“
Dr. Fikret ef. Arnaut | 08. March 2021 15:25
Ostali prilozi istog autora:
» NEZRELI ZA PARIZ
28. June 2019 15:54
» 100... I DALJE
28. June 2013 18:05
» OVO JE DISKRIMINACIJA
19. May 2012 15:29
» RAZLIKA JE VELIKA
01. August 2011 21:18
» SUSJED!
06. October 2010 01:07
» VRIJEME JE!
26. May 2010 17:53
» ISTINA IZNAD SVEGA
12. May 2010 04:00
» JEDNAK MEĐU JEDNAKIMA
13. April 2010 01:53
» ETIKA KOMŠILUKA
22. May 2009 15:08