Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

Mirnes AJANOVIÆ (BOSS) uputio Nogometnom savezu BiH zahtjev da se od svjetske nogometne asocijacije traži poništavanje utakmice
CILJ JE BIO DA SE REPREZENTACIJA BiH KRIMINALNIM I TERORISTIÈKO-BOMBAŠKIM SREDSTVIMA IZBACI IZ TAKTA
Objavljeno: 14. October 2005. 00:10:00
U povodu otvorenog zahtjeva Nogometnom savezu BiH da traži poništavanje utakmice u Beogradu Federalni poslanik i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanoviæ uputio je Nogometnom savezu BiH zahtjev da se od svjetske nogometne asocijacije traži poništavanje utakmice u Beogradu izmeðu reprezentacija BiH i SCG.
U zahtjevu ja navedeno da postoje brojni kriminalni elementi koji dokazuju da su domaæini u Beogradu svjesno stvorili atmosferu nasilja i straha, što ne samo da je ugrozilo živote bh. navijaèa, veæ je ugrožavalo i bezbjednost bh. reprezentativaca koji su u više navrata sa tribina gaðani tvrdim predmetima. Našim reprezentativcima je oduzeto pravo na bezbjednost, što je uticalo na kvalitet i rezultat igre. Stoga se rezultat ne može smatrati objektivnim, jer je gostujuæa ekipa bila bezbjednosno ugrožena. Domaæini u Beogradu snose punu odgovornost za ovo svjesno proizvoðenje i toleranciju bombaškog nasilja, èiji je cilj bio da se reprezentacija BiH kriminalnim i teroristièkim sredstvima izbaci iz takta. Bez obzira što su naši igraèi dostojanstveno podnijeli atak na svoje nogometno i ljudsko dostojanstvo, selektor Sliškoviæ je trebao prekinuti utakmicu, kad veæ to nije htio uèiniti grèki sudac koji je mirno posmatrao masakriranje bh. navijaèa i ugrožavanje bezbjednosti bh. reprezentativaca. Èinjenica da Sliškoviæ pored svega nije povukao igraèe, stvara utisak da je utakmica prošla u snošljivim granicama, što jednostavno - nije istina. Nogometni savez BiH bi trebao tražiti da nezavisna komisija svjetske nogometne asocijacije objektivno ispita sve okolnosti koje upuæuju na to da su domaæini organizovali i tolerisali nasilje u Beogradu, a s ciljem ugrožavanja života bh. navijaèa i ugrožavanja bezbjednosti i prava na slobodnu igru bh. reprezentativaca. Ako bi objektivno procjenjivala, FIFA bi mogla dosuditi pobjedu za zelenim stolom bh. reprezentaciji, èime bi pravda bila zadovoljena, jer bi krivci ostali kod kuæe, a pravednici otišli na Svjetsko prvenstvo, navedeno je u zahtjeva predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanoviæa. (B.net)Komentar dana

Hoæe li FIFA reagirati


Na evropskim nogometnim stadionima svaki, pa i najblaži oblik rasizma ili antisemitizma sa tribina sankcionira se prekidom utakmice

Piše: Oleg LOKMIÆ

I dok je šezdeset bijelih golubova, simbola mira, puštano u zrak uoèi poèetka prekjuèerašnje utakmice reprezentacija Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, beogradskom Marakanom prolamali su se zvižduci pedeset hiljada domaæih navijaèa.
Bio je to \"pravi\" uvod u èetnièka orgijanja na tribinama koja su obilježila nogometnu utakmicu, odluèujuæu u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemaèkoj.
Zaslijepljeni mržnjom prema svemu bošnjaèkom i muslimanskom, navijaèi SCG, u èijim je redovima, prema slobodnim procjenama, bila barem polovina Srba iz Republike Srpske, bacili su ogromnu mrlju na, mora se priznati, zasluženu pobjedu njihove reprezentacije i plasman na mundijal.
Veæ poznate šovinistièke parole (\"Nož, žica, Srebrenica\", \"Ubij Turèina\"), velièanje ratnih zloèinaca (\"Ratko, hvala ti\"), nacionalistièki povici i transparenti... u srijedu su dobili drugu dimenziju organiziranim i brutalnim napadima na navijaèe naše reprezentacije koji su otišli u Beograd.
Scene užasa sa Marakane obišle su cijeli svijet. Ostaje samo pitanje da li æe nadležni reagirati.
Na evropskim stadionima, podsjetimo, sudije svaki, pa i najblaži oblik rasizma ili antisemitizma sa tribina ili èak na terenu sankcioniraju prekidom utakmice, što potvrðuje i iz prošlosti blizak primjer iz Holandije.
Odluka arbitra Renea Teminka (Temmink) da zaustavi meè Den Haag - PSV Eindhoven nakon što su domaæi navijaèi uzvikivali da ga treba ugušiti plinom, kao što su to Hitlerovi nacisti radili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, naišla je na odobravanje cijelog nogometnog svijeta.
Da li je Grk Kiros Vasaras (Kyros Vassaras), koji je vodio utakmicu SCG - BiH, mogao razumjeti kakvi odvratni slogani dolaze sa tribina Marakane, ne znamo, ali je sasvim sigurno mogao èuti topovske udare koji su bacani na naše navijaèe ili vidjeti stolice i baklje koje su letjele prema njima.
Pa kad veæ Vasaras nije prekinuo utakmicu, iako je za to imao itekako razloga, ostaje nam nada da æe uskoro stiæi reakcija iz sjedišta Svjetske nogometne federacije u vidu žestoke kazne za organizatora utakmice FSSCG. Makar za moralnu satisfakciju.Ostali prilozi:
» OSTANI USPRAVAN I VRATI SE JOŠ JAČI
AA | 26. March 2019 12:25
» LONDON, ONTARIO: "BOSNA DJECI ŠEHIDA"
B.net | 21. March 2019 20:47
» 5. MEMORIJAL “EKREM GALIJATOVIĆ”
B.net | 12. March 2019 15:39
» DŽAN ŠLJIVO ZABLJEŽIO PRVU POBJEDU U PROFESIONALNOM BOKSU
Eset Muračević | 16. December 2018 01:50
» EDON PRUTI - CENTARHALF (U18) FC BURNLEY
Namik Alimajstorović | 23. October 2018 14:22