Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Folklor

Velenje: Moj pogled na kulturu u Sloveniji
ETNO VEÈE U VELENJU
Objavljeno: 26. November 2006. 00:11:00
Piše: Samra SALKIÆ

Kliknite na sliku i posjetite fotogaleriju


U organizaciji Bošnjaèkog Omladinskog Kulturnog Društva “BMKD” iz Velenja u utorak 14. novembra, sa poèetkom u 18 sati, održano je priredba u velikoj dvorani gradske knjižnice u Velenju. Nastupila su sljedeæa kulturno umjetnièka društva:

-Bošnjaško mladinsko kulturno društvo, Velenje
-Šaleško folklorno društvo Koleda, Velenje
-KUD “Sandžak”, Ljubljana
-Srpsko društvo dr. Mladen Stojanoviæ, Velenje
-Romsko društvo Romano Vozo, Velenje


Na velikom platnu dvorane vizuelno je predstavljeno Bošnjaèko omladinsko kulturno društvo iz Velenja koje djeluje 1,5 godinu. Za to vrijeme je društvo osmislilo i izvelo 12 korisnih i vrijednih projekata. Izmeðu ostalog napravili su promociju knjige na bosanskom jeziku domaæeg autora, te bili domaæini nekoliko promocija knjiga poznatih bosanskih autora, napravili više humanitarnih akcija (jedna za djecu Srebrenice).
Prisutnim posjetiocima kao i visokim gostima: županu gradske opæine Velenje, ekselenciji ambasadoru BiH u Sloveniji g. Izmiru Taliæu, mjesnom imamu, predstavnici ambasade Srbije u Ljubljani, direktoru MC-a Velenje, obratila se Jasmina Imširoviæ, predsjednica društva. Ukratko je iznijela razvojni put bošnjaèkog društva. Zatim su nastupili domaæini koji su izveli zaista lijep i bogat program od sevdalinki, obièaja (kna mlade) do zaista nadahnutog izvoðenja pjesme Maka Dizdara “Modra rijeka”. Èlanice i èlanovi društva su dobili dug i zaslužen aplauz. Valja napomenuti da naši èlanovi i èlanice nemaju novca za bosanske nošnje i pored velike volje i ljubavi do svoje
kulture.

Šaleško folklorno društvo Koleda, Velenje


Na ekranu u polumraku smo proèitali historijat i uspjehe ovog velenjskog folklornog društva. Izašli su pred publiku uz èuvene zvuke Avsenikove “Golice”, što je publika, u kojo je bilo mnogo mladog svijeta, nagradila burnim aplauzom. Èlanovi društva su profesionalno i u narodnim nošnjama izveli splet igara iz šaleške doline i Slovenije.

Srpsko društvo dr. Mladen Stojanoviæ, Velenje


Ovo je mlado društvo sastavljeno od mladiæa i djevojaka, srednjih škola iz Velenja. Poèeli su svoj nastup starom srbijanskom igrom “Ja brdom, brdom”. Nije davno bilo kada smo živjeli u zajednièkoj državi, mnogi su prepoznali ritmove i ugrijali dlanove aplaudirajuæi èlanovima ovog velenjskog društva. Primjetna je bila nova folklorna oprema, a èuli smo da su za opremu platili 5000 eura. I ovo društvo je nagraðeno burnim aplauzom.

KUD Sandžak, Ljubljana


Eh, što ti je vizija i oko. Kada su izašli na pozornicu momci i djevojke iz Ljubljane, èlanovi i èlanice Kulturno umjetnièkog društva “Sandžak” prolomio se buran aplauz. Brate mili, samo kakvu su imali nošnju i opremu, pa mladost, pjesma i zanos, sve je to došlo odjednom i posjetioci su otvorenih usta gledali ovaj ansambl kako izvodi igre iz Sandžaka. Kako èusmo, nastupali su po èitavom svijetu, a posebno su veseli kada su bili u rodnim mjestima svojih roditelja, selima i gradovima Sandžaka. Koliko je samo fotografija napravljeno, a vidjeli su se i zaljubljenici video zapisa na djelu. Velikim i gromkim aplauzom su nagraðeni uèesnici ove taèke.

Romsko društvo Romano Vozo, Velenje


Sa prepoznatljivim šarenim suknjama i \"dukatima\" na mahramama su izašle na binu dvije djevojèice, koje su na poznatu pjesmu “Èaje šukarije” Esme Redžepove otplesale ples na romski naèin. Mogli smo primjetiti ponos u njihovim oèima kao i u oèima i licima brojne skupine Roma, sastavljenih od najmanjih pa do najstarijih. Veoma ponosno su recitirale pjesmice, posebno ponosno pjesmicu o djevojèici, koja pita mamu kako da ide u školu kad nema knjiga, cipela, odjeæe. Mama joj odgovara, šta æeš u školi kad nemaš ništa. Iako njihov program nije dugo trajao nagraðene su bile dugotrajnim aplauzom.

I na kraju.


Bošnjaèko društvo je prvi put u saradnji sa knjižnicom i MC-om organizovalo ovakav skup. Po reakcijama gostiju i prisutnih, ovo etno veèe je dobilo najviše ocjene. Posebno je omladina vesela što je upoznala drugaèiju kulturu od svoje. Pobijedio je amaterizam, druženje i osjeæaj da nismo samo mi na ovom svijetu. Itekako se dalo primijetiti da ima i drugih i drugaèijih.Ostali prilozi:
» PONOS BOŠNJAKA I GRADA PRIZRENA
Almedin Fejza | 19. July 2015 12:48
» “ZLATNI LJILJAN” POZLATILI FLORIDU
Bošnjaci.Net | 26. April 2012 03:29
» PONOSNI IZDANCI ZEMLJE U OBLIKU SRCA
Aza Čamo | 12. December 2011 22:59
» KULTURNO-ZABAVNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH
Nedžib Vučelj | 26. November 2011 08:36
» BOSNO, U SRCU TE NOSIMO
| 07. June 2010 00:00
» NARODNE NOŠNJE
Vehid Gunić | 10. March 2009 08:09
» KUD ĐERDAN NA TURSKOM FESTIVALU U OTTAWI
Jasmina Matinjanin | 03. August 2008 07:59
» 13 GODINA RADA KUD “BOSNA CHICAGO”
Sutka Spahić | 11. May 2008 15:24
» DOGAĐAJ O KOJEM SE PRIČA
| 28. March 2008 10:29
» OBILJEŽENA 15-TO GODIŠNJICA RADA
Ćerim Bajrami | 11. June 2007 00:00
» NAROD GOLUBIJE ÆUDI
| 01. June 2007 00:00
» JEDNA SI JEDINA...
| 07. May 2007 00:00
» ODGOVOR IZ SRCA
| 19. March 2007 00:00
» BEHAR ZAMIRISAO U LONDONU
| 31. January 2007 00:00