Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
ŠTA PREDSTAVLJA MEŠA SELIMOVIĆ SRBIJI I SRBIMA, A ŠTA BOSNI I BOŠNJACIMA
Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 18. February 2015. 16:02:15
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.znam (2015-02-23 09:41:31)
Gospodin Zubanović je sa jednog aspekta dao svrt na stvaralaštvo M.Selimovića. Taj aspekt je dao nove vrijednosti u razumijevanju Mešinog stvaralaštva. Meša je po genetici Bošnjak ono, što čovjek rođenjem ne može da bira (ne biraju se roditelji, rodbina itd...),a po ideologiji, svom izboru, Srbin je. Srbi su, gledano kroz istoriju, vrbovali druge po genetici, da budu Srbi, vjerovatno zbog svoje genetske oskudnosti ili.... Nije Meša usamljen slučaj, brojni su primjeri, u kulturi i umjetnosti (muzici) vrbovanja Bošnjaka i drugih... da prihvate da su Srbi....
Najbitnije je da se nisu Mešina ,,predviđanja'' ostvarila za BiH, za koju je napisao u svojim ,,Razgovorima...'' , ,,...da je mala da postane jezero, a da je velika da je zemlja upije''. BiH je danas samostalna i nezavisna država, a Bošnjaci ponosan narod u njoj, na njegovu žalost i žalost mnogih drugih....

obala11 (2015-02-18 20:50:34)
Poklonici dobrog pisanja sigurno znaju da svaki pisac ima svoj prepoznatljivi stil pisanja po kome se lahko prepoznaju djela istog autora. Nemoguće je da jedan pisac ima dva potpuno različita stila pisanja. Moguće je bilo da Mehmedalija Meša Selimović napiše dijela kao što su Tišine, Krug, Ostrvo, Prva četa, Magla i mjesečina, Djevojka crvene kose; ali je teško povjerovati da prije i poslije nabrojanih djela, u šestoj deceniji svoga života, on napiše djela poput romana „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“. Jednostavnim poređenjem ovid djela odmah se može uočiti da ne postoji nijedna rečenica u svim knjigama Meše Selimovića napisanim prije i poslije romana „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“, a da stilski makar malo liči načinu kojim su ta dva romana napisana.

Svi koji pažljivo pročitaju esej gospodina Seada Zubanovića o Mehmedaliji Meši Selimoviću objavljen u trinaest nastavaka na stranicama web magazina Bošnjaci.net, (i pogledaju emisiju mtv Igman „Sasvim iskreno“ u kojoj je gost autor eseja), romane „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“, kao i djela Meše Selimovića, moći će se i sami uvjeriti u istinitost ovih navoda.

Na kraju, šta danas ostaje poklonicima dobrog pisanja iz reda Bošnjaka. Očigledno ništa, osim da, kada je u pitanju „naš“ Mehmedalija Meša Selimović, priznaju sami sebi da su živote proveli u lažima i zabludama. A to, naravno, nije lahko.

Zato i jesu veliki oni ljudi koji su u stanju promijeniti svoje mišljenje kada se suoče sa snagom argumenata.


A OVAKO PIŠE I OVO JE DOMET PISCA MEŠE SELIMOVIĆA

Tišine, Meša Selimović - Mudre misli (web portal mudremisli.net)

„Postoji muka odlučivanja, kao i muka čekanja, a svijet je zatvoren i otkriva se tek kad uđemo u igru, kad ostvarujemo mogućnosti“.

„Ni za jednu životnu stazu ne postoji vodič, svaka je neispitana, neponovljiva, zato je u životu avantura pravilo, a ne izuzetak, jer je putovanje kroz neispitane predjele, koje nitko poslije nas ne može ponoviti, sve se staze potiru, uvijek nanovo se stvara nova konfiguracija, uvijek se ukazuje drugi pejzaž, druga klima, za svakog posebno“.

„Zato moram biti svoj vlastiti vodič, prvi i posljednji putnik na putu kojim samo ja mogu proći. Lako ću pregaziti opasne bujice ne gazeći ni do članaka, ili ću se udaviti u smiješnom potočiću, kao nitko“.

„Ali ne mogu čekati, ne mogu stojati, i sve ću vidjeti tek kad se dogodi“.


Ove izuzetno mudre misli iz romana „Tišine“, da tuga bude još veća, zaključuju se sljedećim navodom: „No jedno je sigurno: sa ovim romanom se završava jedan stvaralački period u životu Meše Selimovića poslije kojeg suvereno uplovljava u period remek - djela: Derviš i smrt i Tvrđava!!!

Na kraju, hvala redakciji web portala Bošnjaci.net koja je čitaocima učinila dostupnim esej o ovom najvećem Srbinu nesrpskog porijekla, uz dovu Allahu dž.š. da za uloženi trud autora eseja, gospodina Seada Zubanovića, nagradi onoga Dana kada nam Njegova nagrada bude najpotrebnija.

I reci: "Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!"* (17:81)

huso75000 (2015-02-18 18:24:56)
Vrli seade
cestitam i drago mi je sto dijelim i usmenom i pisanom rijecju s tobom i jos nekoliko Bosnjaka...Na sramotu tzv BAHNU i naseg nacionalnog stava...Zato je onaj Vesovic nazvao Ibrisimovica nacionalistom Fatmira fasistom a i ja sam u svom lokalnom okruzenju fasista za "bosnjake" kao i ti...Trajace to jos a ako ovako potraje trajace dok nas ne pobiju...genocid je u toku...