Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Autor: Prof. Ramo Markišić
Objavljeno: 21. September 2011. 15:09:45
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Ismet Plavnik (2011-09-29 07:48:44)
KRATAK OSVRT NA MARKIŠIĆEV ZAPIS
O “LIKVIDACIJI 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU”

Citat (Umjesto zaključka):

„... činjenica da su čuveni plavski prvaci čak zaboravljeni i od vlastitih brastava, kojima su važnije funkcije i određene privilegije od statusa vlastitog naroda. Da podsjetimo, nakon zloglasnog kršćenja i likvidacije plavskih taoca, na Racini i na Previji, gdje je stradalo više hiljada nedužnih civila, samo zato što su bili Bošnjaci i islamske vjere, vrlo često su imena jedanaest prvaka: Sado, Demo, Junuz, Hajro, Ago, Emin, Šećo, Mazo, Hako, Osman i Bećo, bili uzor i kao takva su davana sinovima. Međutim, ta tradicija je gotovo zaboravljena. Dakle, denacionalizacija Bočnjaka se u Crnoj Gori pod velikom presijom i dalje nastavlja. Pitamo se, da li će se roditi ljudi, koji će ovim nevinim žrtvama, samo zato što su bili pripadnici islama, podići jedno skromno obilježje i datum kada su stradali (5. mart 1913.), staviti u datume novije bošnjačke historije…”.

Svaki zapis i svako otkrivanje istine o historijskim zbivanjima u Plavu i Gusinju dotiču me se višestruko, pa tako i ovaj iz pera i uma uvaženog zavičajca prof. Rama Markišića. Sljeduje i zahvalnost, lična i (pretpostavljam) veoma velika i široka, od svih onih kojima je historija naše Doline na savjesti, da ne kažem na srcu.
Ne mogu a da ne reagiram, međutim, na jedan dio teksta sadržan u međunaslovu: “Umjesto zaključka”, koji izdvajam, zbog optuživanja direktnih potomaka za nebrigu i nepažnju prema svojim precima (tj. “brastava” – bratstava).
Takva “optužba”, i zaključci koji se iz nje izvode, nisu umjesni, čak se može reći i da su veoma neopravdani ili štetni, kako za potomke ovih prvaka, tako i za našu bošnjačku intelektualnu zajednicu uopšte.
Ne želim da cjepidlačim, ali zadatak otkrivanja istine o našoj prošlosti ne pripada potomcima, već stručnjacima, u ovom slučaju historičarima. To što mi kasnimo sa stvaranjem kadrova, pa poslove otaljavaju slučajni zapisivači, kako znaju i umiju, a ne kako bi trebalo, učenjački, stručno, objektivno – za to nisu krivi potomci ovih prvaka, niti drugih znamenitih ljudi, kojih smo imali i kojih trebamo imati i danas.
Odgovornosti ili krivice potomaka za ono što je “dug” čitave zajednice, odnosno naroda, jednostavno – nema !!!
Uzgred, o mojem pretku Demu Markoviću, kao i odugim značajnim ličnostima zapisivao sam kazivanja i svjedočenja, koliko i kad sam mogao, pored drugih poslova kojima sam se bavio. Ti zapisi će jednom biti objavljeni, ali do sada nisu sistematizirani, naučno obrađeni, valorizirani, a takve ih ne vrijedi objavljivati. Radovalo bi me kada bih nekome od struke (historičaru) mogao da ih ustupim kao građu, jer moj posao nije rabota historičara, nego književnika.
Novija politička historija, ideologizacija ili, najgore, politizacija – ne bi smjele da budu putokazi u našim “zapisima” i “zaključcima” o svijetlim primjerima naših predaka. U nauci važi pravilo: “Polako, ali sigurno”, saznati, ocijeniti, objaviti.

P.S. U Plavu danas živi sin Muharema Suljovoga Markovića, koji ima ime: Demo !
Zaključak barem u jednom primjeru, dakle, nije na mjestu.

ISMET MARKOVIĆ PLAVNIK
Književnik i profesor


huso75000 (2011-09-23 08:11:59)
@ autoru iredakciji
Puno hvala za ovaj prilog i ovakve priloge.Ovo nisam znao....