Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
BOŠNJACI U SANDŽAKU NISU RAVNOPRAVNI!
Objavljeno: 28. September 2009. 12:09:16
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.cpswiki (2013-02-16 15:59:09)
Nema nista tuznije nego kad se raspravlja o tome "ciji je narod vise stradao" i kada se spekulise brojkama. Mrtvi su grobovima svojim tada prevrcu. Manite se corava posla, obrazujte se i radite nesto korisno za ovu drzavu, od prebrojavanja i svadja po forumima, nikakve dobrobiti nece donijeti ni sebi ni drugima.
cpswiki (2013-02-16 15:54:33)
Mozda bi gospodin mogao da izuci pravopis pre nego sto krene sa slijepim iznosenjem praznih floskula. Evo, za pocetak, neka barem nauci da se nazivi naroda pisu velikim a ne malim pocetnim slovom (Bosnjaci). Ili je to mozda neko novo pravilo bosanskog jezika? Mozda su Srbi krivi i za njegovu nepismenost? A urednistvo Bosnjaci.net bi zaista moglo malo ozbiljnije da pristupi odabiru tekstova, ovakvim pisanijama sami sebe diskreditujemo.
dade (2011-04-06 05:20:54)
Alija,baaa. NE možeš mi ni na jednu tvrdnju odgovoriti, već samo na pola odgovaraš. Znaš ti dobro šta ja govorim. Ko je koga od 1914 pa naovamo proterivao i rušio. Ima li išta što ćete "vi" reći u celini? A ne samo vašu stranu.
djerzelezalija (2011-04-06 04:25:43)
Sakati, ma reci slobodno ANUS baaaa, sto izvrces bas kao i historiju.Amaaaaan, imal ista da vi necete izvrnuti naopacke.....
dade (2011-04-06 03:59:11)
A brojke koje sam naveo nažalost su objektivne i nisu iz SANU-a.
dade (2011-04-06 03:33:42)
A čmar, bulja, šupak su sve "bosanski"
dade (2011-04-06 01:42:22)
Anus je latinska reč.
djerzelezalija (2011-04-05 12:11:53)
Da mi je znati kakvu i ciju historiju cita ovaj "sakati" @dade...:((((((((((
Ako je ona sto je pise ANUS (SUPAK) onda mu ne zamjeram sto je "sgljazo" ali bi mu predlozio da poslusa ovo sto mu rece @ Osman-beg- Gradascevic.....Prije ce progledati i ugledati jedan sasvim drugi svijet od onoga o kojem mu prica i pise ANUS (SUPAK)...
Usput da ga pitam kako bi on preveo ovu skracenicu ANUS na tzv srpski jezik...????
Na Bosanskom ANUS znaci SUPAK......:)

osman gradascevic (2011-04-05 11:56:16)
@dade
Malo sam pratio inerciju Tvojih misli pa dadoh onakav komentar,..nego ,prijatelju, istorija je ozbiljna oblast, i ako nisi u stanju prezentovati je na objektivan nacin, onda bolje batali je. Vidjet ces da zivot moze biti puno ljepsi i bez nje.

dade (2011-04-05 05:38:39)
osman gradascevic
U redu, rugaj se ti meni koliko hoćeš. Ali pozivanje na četničke fašiste a istovremeno negiranje genocida Bošnjaka nad Srbima u svim prošlim(1. sv., 2. sv.), pa i u ovom ratu...Srpske žrtve su mnogo brojnije, mada brojati žrtve je pokvareno, jer je svaka žrtva previše. Pošto sam dosta čitao različitu istoriju, još uvek imam jedno pitanje. Ko ste u stvari Bošnjaci? Stanovnici Bosne? Šta su onda Hercegovci? Bošnjaci su svi koji su muslimani? Ako je samo religija u pitanju, po čemu se onda razlikujete od Srba? Teritorialna pripadnost? Da, bilo je vremena kada je Raška oblast(Sandžak) bila i pod Bosnom(Tvrtko)ali to je mnogo češće bila Srbija, odn. Raška(Osim, kada su Sandžak osnovali Turci). Stanovnici države Bosne i Hercegovine? Pa znaš li ti, da su Bosnu u srednjem veku mahom naseljavali bogumili iz Makedonije, Bugarske i Srbije? Različit jezik? Izbaci te tursko-arapske izraze pa mi onda kaži, da ste vi nešto posebno.
Starosedeoci? A Srbi došljaci? Kako to onda da nas je i pored tolikih stradanja(1230000 u 1. sv. ratu, 1000000 u 2. - mnogo i od vas austrougarskih "najboljih" vojnika- bošnjaka, pa od vaših handžar divizija,...)ipak na ovim prostorima najviše?

osman gradascevic (2011-04-04 08:13:07)
@dade
...i sazvijezdze Orion je sveta srpska galaksija,zar ne.

dade (2011-04-04 07:24:43)
Sandžak je nastao u tursko doba i tursko je ime. Turske imperije više nema, pa nema ni Sandžaka. To je Raška, pradomovina SRba. A što se koljaštva tiče, tu ste se Bošnjaci jako iskazali u 2. sv. ratu, kada ste kao cvijet hrvatskog naroda poklali hiljade SRba i tako postali većina u Bosni.
Mirsada Begovic (2009-10-24 12:45:45)
Virtualna spona koja spaja bošnjački narod koji je silom prilika napustio svoju maticu (BiH i Sandžak) i raspršio se na sve strane svijeta.
Zemlja Bosna i Hrcegovina & Sandzak je moja otadžbina
Jedan pjesnik novopazarac iz 17. vijeka je otpjevao:


"Zemlja Bosna je moja otadžbina,
To ime poznaju svi narodi svijeta,
Bog ju je učinio gnijezdom heroja.

Hodi počuj Bosna je moja zemlja,
A Novi Pazar boravište moje.
Junaci graničari su naši ljudi,
Na braniku časti što stoje.

Svaki od njih za jednog Boga znade,
I služim pun ponosa i nade.
Bože koji si bogat javno i tajno,
Štiti narod u mojoj domovini"

Ahmed Vali, Novi Pazar, 17. vijeka

Mirsada Begovic (2009-09-28 21:34:41)
CENTAR ZA ZASTITU LJUDSKIH PRAVA I TOLERANCIJU

BOSNJACI U SANDZAKU NISU RAVNOPRAVNI!!!

Bošnjacima u Sandžaku i u zlocinackoj Srbiji,u svakodnevnom životu uskraćena su ljudska prava garantovana medjunarodnim normama, Ustavom i tkz.Zakonima Srbije, i to upravo od strane zlocinackih državnih organa Republike Sribije.

Osnovno načelo jednakosti medju svim ljudima ne primenjuje se u odnosu na Bošnjake.

Bošnjaci u Sandžaku i zlocinackoj Srbiji realno nemaju pravo na sudsku žaštitu.

Kakav je položaj Bošnjaka pred sudovima, i drugim državnim organima najbolje pokazuje činjenica da niti jedan postupak nije sproveden na Bosanskom jeziku.

Zakonik o krivičnom postupku propisuje obavezu suda da pouči učesnike u postupku o pravu korišćenja manjinskih jezika(Notalitet Bosnjaka u Sandjaku je statisticki veliki broj), ali se ova odredba prema Bošnjacima ne primenjuje.

Na ovaj način sud vrši prisilnu asimilaciju Bošnjaka u sveri upotrebe jezika i na direktan način uskraćuju pravo na odbranu Bošnjacima.

Prozivamo i Pozivamo sve sudove u Sandžaku da objave, koliko je postupaka vodjeno na Bosanskom jeziku, u koliko predmeta su Bošnjaci od strane suda poučeni o pravu korišćenja Bosanskog jezika,u koliko predmeta im je ta pouka uskaraćena.

Bošnjacima se uskraćuje pravo na sudsku zaštitu jer se na štetu Bošnjaka često koriste dokazi koji nisu izvedeni na Zakonom propisani način, t.j. montirani dokazi, od cetnickih i zlocinackih koljaca fasisticke Vlade Srbije..

RPLBiH MoniTorinogU

Zakon (2009-09-28 15:40:45)
O sudbini Bosnjaka odlucuju prodate ublehe a fasistickoj Srbiji tako odgovara da nam o glavi rade nasi. E malo morgen!

fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif