Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
AJANOVIĆ, Irfan



je rođen u Žepču 1942. godine. On je po zanimanju pravnik, a još u mladosti bio je zapažen kao pjesnik. Na vlastite stihove komponovao je narodne melodije koje je pjevao sam ili su ih pjevali poznati narodni interpretatori. Nakon što je završio Pravni fakultet u Sarajevu, radio je u ovom gradu kao pravnik, ali i u rodnom gradu kao poduzetnik.

Kada na samom startu devete decenije ovog stoljeća na ruševinama komunizma počinju nacionalna osvješćivanja naroda, on - kao jedan od učesnika Osnivačke skupštine Stranke demokratske akcije obilazi bosanskohercegovačke gradove i drži govore o nužnosti borbe bošnjačkog naroda za svoju afirmaciju. Obavljajući neko vrijeme dužnost generalnog sekretara Stranke, dokučuje sam vrh politike - izabran je za poslanika u Vijeću građana Skupštine BiH, a februara 1991., kao poslanik Savezne skupštine tadašnje Jugoslavije, za potpredsjednika Saveznog parlamenta. Izbijanje rata u tadašnjoj državi ga je spriječilo da nakon rotacije ne postane i predsjednik Savezne skupštine bivše države.

Prijatelji ga smatraju nacionalnim herojem, poznanici patriotom, a drugi pak (oni što su ga u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu zarobili i izručili drugom neprijatelju) ultranacionalistom.

Po izbijanju agresije na Bosnu i Hercegovinu odlazi u rodni grad - Žepče da političkom borbom, ali i s puškom u ruci, brani napadnutu domovinu sve dok ga bojovnici HVO ne zarobljavaju i ne predaju srpskim vojnim snagama. Nakon više od hiljadu dana provedenim u logorima i kazamatima, razmjenom sa agresorom, spašen je od pogubljenja 1995. godine kad se vraća u Sarajevo, zauzimajući ponovo svoje mjesto u klupama Parlamenta Federacije BiH.

U biografiji Irfana Ajanovića dva detalja zauzimaju posebno mjesto. Naime, kao potpredsjednik Skupštine SFRJ i član Državne komisije za kontrolu primirja u Hrvatskoj 1991. godine, on je bio prvi političar u bivšoj Jugoslaviji, koji je kao visoki državni funkcioner rekao neoborivu istinu o agresiji Srbije i Crne Gore (zajedno sa JNA) na tada priznatu državu Republiku Hrvatsku, ali i o pripremama ovih agresora za napad na Bosnu i Hercegovinu. Ove njegove stavove Evropska zajednica je 27. augusta 1991. godine u potpunosti prihvatila i unijela u Rezoluciju o Jugoslaviji, a sam autor ih je iznio u svom Saopštenju o otkazu na članstvo u pomenutoj komisiji.

Drugi značajan detalj iz biografije je onaj o učešću (zajedno sa Harisom Silajdžićem) na Lisabonskim pregovorima. Uz to, Irfan Ajanović je 22. maja 1992. bio član delegacije BiH o prijemu naše države u članstvo u Organizaciju Ujedinjenih naroda.

Nekadašnji potpredsjednik Savezne Skupštine SFRJ, dugogodišnji parlamentarac i jedan od osnivača SDA Irfan Ajanović preminuo je u Sarajevu, 6. avgusta u 82. godini.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIĆ, Irfan
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
AlijaGluhovicBrkanic44a.jpg
PiknikMontecello21sept2024a.jpg
PLAVSKA KULTURNA JESEN 2024.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif