Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
U petak na donatorskoj večeri “Svi zajedno”
ZA ŠEHIDSKU DŽAMIJU U VOJNOM SELU SAKUPLJENO VIŠE OD 80,000 DOLLARA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 07. June 2009. 15:06:24
Svi koji želite biti vakifi - donatori pozivamo vas da se obratite dr. Mersimu Ziljkiću na telefon: 917-709-5991 ili putem e-maila: [email protected], ili uplatite planirani iznos na sljedeći bankovski račun:Maketa džamije

Dipl. arhitekta Fadil i dr. Mersim Ziljkić

Arhitekta pojašnjava sadržaje Šehidske džamije

Braća Mervan i Mersim Ziljkić
U petak 5. juna t.g. u sali Chain Federation na Astoriji (New York) održano je donatorsko veče za Šehidsku džamiju i Kulturni centar u Vojnom Selu kod Plava. Iako je cijeli dan bio kišovit ipak to nije bila prepreka za nekoliko stotina Bošnjaka, Albanaca, Amerikanaca, Arapa, Afro-Amerikanaca, jednom riječju Njujorčana, koji su došli na donatorski skup «Svi zajedno» da sa svojim prisustvom uveličaju ovo veče, kao i donacijom, u ime Stvoritelja, svrstaju se na listi vakifa, time podrže izgradnju prvog islamskog objekta u plavskom naselju Vojno Selo. Na samom ulazu sale, kako nalaže naš adet, vedra osmjeha prisutne su dočekikvali mještani Vojnog Sela, ujedno članovi Odbora za prikupljanje sredstava za džamiju, kao i članovi tima za organizaciju ove večeri. Na stolovima je već bilo postavljeno svježe voće, meza i hladna osvežavajuća bezalkohilna pića koje su sponzorirali Sahit Ziljkić i Zuvdija Kučević, dok su braća Redžići vlasnici trgovine "Ljuljhami" i restorana "Momento", pred dušom njihovog rahmetli oca Ljulja, za sve prisutne pripremili obilatu večeru. Troškove sale za ovu noć sponzorirao je Beco Kučević.

Maketa Šehidske džamije koja se planira izgraditi u plavskom naselju Vojnom


Iako još nije bio počeo oficijalni dio programa već se ispred stola uhvatio red za donacije za kojim je sjedio hadži Ragip Čekić, kasnije mu se pridružio i Hako Olević. Bilo je primjetno u toku večeri kako se odvijao program tako su prisutni prilazili i uplaćivali donacije za Šehidsku džamiju, gdje je tik uz njih bila postavljena maketa buduće naše ljepotice. Tu je bio i dipl. arhitekta Fadil Ziljkić, inače projektant džamije koji je svima koji su se interesirali do u tančine objašnjavao graditeljske tajne ovog objekta, koji bez sumnje već poprima historijsku dimenziju ne samo za plavsko-gusinjski kraj već za Sandžak, BiH odnosno cijeli Balkan.

Program večeri pod motom «Svi zajedno» bio je podijeljen u tri dijela: vjerski, kulturni i zabavni. Voditelji programa su bili Jasmina Zekić i Abidin Musić.
Na samom početku ove hairli večeri salom se razlio milozvučni glas hafiza Muhammeda koji je proučio ašare iz Kur’ana azimušana. Hafiz je inače svršenik čuvenog kairskog Univerziteta «Al Azhar», magistar nauka u tefsirenju Kur’ana. Proučenu suru je preveo mlađahni Fuad ef. Šabović, koji je nedavno doputovao iz Plava i kao imam već je upošljen u džamiji u Montecello-u (NY Upstate). U obraćanju prisutnima on je istakao važnosti organiziranja u Americi i da se uvjerio da naš narod iako raseljen po bijelom svijetu ipak ne zaboravlja rodnu grudu: «Jedan od tih dokaza je da ste se večeras odazvali akciji doniranja i izgradnji Šehidske džamije u Vojnom Selu» - rekao je između ostaloga ef. Šabović, ističući da se nesebično podrži ovaj projekat. U toku večeri prisutnima se obratio i lokalni imam Bajram Mulić.

U vjerskom dijelu programa učestvovali su hor ilahija i kasida, i polaznici mektebske nastave IZ Plav-Gusinje na Astoriji koje predvodi hanuma Azemina Mulić.
Aplauzom su dočekani članovi KUD «Sedef» iz New Yorka koji su u kulturnom dijelu programa, u podijeljenim sekcijama, prisutne razveselili sa tradicionalnim bošnjačko-albanskim igrama iz Bosne, Sandžaka i Kosova.

U zabavnom dijelu programa prisutne su uveseljavali pjesmom i svirkom Rasim Muminović, tambura; Lejla Jašaraj, Sead Jejna, Senad Demirović, Enver Metjahić, Miki Kolenović i Abidin Musić, te orkestri «Veseli Plavo-Gusinjani» i «P-G Band».


Hfz. Muhamed i Fuad ef.

Muhamed Zekić

Najmlađa u horu

Hor Ilahija i kasida

Voditelji programa Jasmina Zekić i Abedin Musić

Kud "Sedef"

Dr. Mersim Ziljkić

Ziljkić i Sahit Haxaj

Bajram Mulić

Hako Olević i h. Ragip Čekić
Prisutnima se obratio dr. Mersim Ziljkić, vakif i glavni koordinator za izgradnju Šehdiske džamije i Kulturnog centra. Čitatelja radi, 6. augusta 2008. godine u pomenutom naselju postavljen je kamen temeljac na parceli od 20 ari koju je uvakufio dr. Ziljkić, vlasnik «Euro-dental» ordinacije na Astoriji (New York). Na svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovao je Rifat ef. Fejzić, reis IZ u CG, kao i brojni imami i uglednici iz CG i Sandžaka.
Posmatrajući ove večeri prisutne u sali većina ih je bilo upravo iz Vojnog Sela, prigradskog naselja koje je smješteno na obali Plavskog jezera, na trećem kilometru puta od Plava ka Gusinju. Ziljkić primjećujući to započinje svoje obraćanje:
“Ovu nekada razdraganu djecu, a sada već stasite, prekrasne i odgovorne momke i čestite ljude, koji se rodiše u Vojnom Selu, sistem njihove države smišljeno i ciljano, po sistemu “tihog genocida", prosuo je po svijetu. Gušeći polahko ali sigurno iz decenije u deceniju njihovu nadu i perspektivu za normalnim životom ukoliko ostanu da žive tamo na svom topraku. Na taj način “vlast” ciljano i nasljedno, odnosno u kontinuitetu guši moj narod i ponaša se po onoj staroj poslovici: Baci kamen i sakri ruku ili nit luk jeli niti ga mirisali”. - rekao je dr. Ziljkić potkrijepljujući faktima: “Samo iz ovog malog Vojnog Sela više od 80-tak mještana sada živi u New York-u, a da ne govorimo koliko nas ovdje ima iz Plava i Gusinja, ali i Petnjice, Rožaja, Bijelog Polja, Pljevalja, Bara, Ulcinja... Iz tih činjenica moglo bi se zaključiti o kakvim se brojkama radi a da vlast te države, ne samo da ne brine, već ih apsolutno ne interesiramo ni tamo ali ni ovamo. Sve što radimo i ovdje i tamo u zavičaju isključivo to činomo od svojih vlastitih sredstava. Državu očito ne interesira plavsko-gusinjska ljepota, taj prirodni dragulj kojem se svi dive osim onih na vlasti. Zato nije čudno što se nalazimo na listi najnerazvijenih općina u CG, a to znači i u Europi. Dakako ako “ekološku državu” ne interesiraju projekti za uzdizanje ovog kraja kako će ih interesirati projekti koji dolaze od onih koje su uzrokom političke presije i ekonomske situacije raselili iz tog kraja”.


Hor IZ Plav-Gusinje u New Yorku

KUD "Sedef"

Ziljkići u New Yorku


Govoreći o dva Centra i dvije džamije koje su u planu njujorške komune, na Richmond hillu gdje je u toku renoviranje objekta koji je kupljen prošle godine, te Šehidske džamije u Vojnom Selu, na kojoj se tek treba raditi, dr. Ziljkić je rekao:
“Ovaj Centar u Richmnond hillu kao i onaj u Vojnom Selu bit će na raspolaganju svim muslimanima, a posebno svim generacijama potomaka naših šehida od plavsko-gusinjskog kraja (Racine, Previje…) Šahovića, Bukovice, Štrpca, uhapšenih i deportovanih izbjeglica iz Herceg Novog, te Kosova pa sve do naše žive rane Srebrenice. Bit će to Centri Bošnjaka i Albanaca koji su večeras ovdje, koji se nekako stalno nađu na ovom ili onom mjestu zbog zajedničke i slične sudbine...” – naglasio je on, nastavljajući: “Ovi momci, djevojke, zreli ljudi večeras povlače paralelu od New Yorka do Vojnog Sela, Plava i Gusinja, praveći danas džamije i Centre ovdje gdje žive u rasijanju i tamo odakle su samo fizički otišli, a gdje je različitost nažalost nepoželjna”, - istakao je Ziljkić, koji je u ime Odbora za izgradnju džamiju pozvao prisutne da budu dio ovog projekta.

Ovom prilikom u ime organizatora zahvalnice su uručene Ellisi Montanti, predsjednici i osnivaču “Global-Medical”, fondacija koja je pomogla brojnoj djeci koja su uzrokom rata, mina i granata u BiH, Iraku, Pakistanu, Avganistanu izgubili ekstremitete. Ujedno pomogla je dječaku Dini Canoviću iz Plava kojem je uzrokom cancera amputirana lijeva ruka. Dino je dobio protezu, metodama privikavanja na “novu ruku” polahko se vraća, ako se može reći, normalniji život. Njemu je upravo pripala čast da Elisi uruči zahvalnicu. Zahvalnice su uručene koreografu KUD “Sedef” Diki Lemeš i hadži Smailu Srdanoviću, predsjedniku IZ Plav-Gusinje u NY, koji je jedan od najzasluženijih za kupovinu John Baptist Chruche na kojoj su u toku legalne rekonstrukcione promjene u džamiju. Srdanović je ukratko istakao važnost renoviranja objekta u Richmenod hillu ali je isto naglasio koja je važnost objekta u Vojnom Selu koji svi složno moramo podržati. Zahvalnica je uručena hadži Sahitu Haxaj koji se prisutnima obratio na albanskom jeziku, čestitao im na akcijama koje vode, posebno na izgradnji Šehidske džamije u Vojnom Selu.

Akcija za ovu džamiju traje još od prošle godine kada je postavljen kamen temeljac. Vodeći se računa o akciji za kupovinu objekta u New Yorku kao i uzrokom pojedinih faktora nije zvanično obznanjena, ali i pored toga do ove večeri je sakupljeno 125,000 dollara.

U toku ove prve i zvanične večeri za prikupljanje sredstava potpisnik ovih redova je u više navrata provjeravao cifru doniranog novca. Ali kako je večer ulazila u kasne večernje sate tako je i akcija napredovala, suma se povećavala. Na kraju mi je potvrđeno da je sakupljeno 81.652 dollara. Znači već je prešla cifra od 205,000 dollara. Masha-Allah. Insha-Allah!
Na kraju, svi koji želite biti donatori pozivamo vas da se obratite dr. Mersimu Ziljkiću na telefon: 917-709-5991 ili putem e-maila: [email protected].VRH


  Dossier: Šehidska džamija Vojno Selo - Plav
» GOLUBICA MIRA I SJEĆANJA
Ibrahim Čikić | 18.07.2011 22:04
» POČELA IZGRADNJA ŠEHIDSKE DŽAMIJE
Bošnjaci.Net | 11.09.2009 11:20

Ostali prilozi:
» ČETRDESET KUR'ANSKIH ZAPOVIJEDI I ZABRANA ZA PAMĆENJE I ŽIVLJENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2022 18:02
» GODIŠNJICA PRVE GAZI HUSREV-BEGOVE VAKUFNAME
MINA | 01. November 2022 13:21
» BOŠNJACI NA NAUČNOM SIMPOZIJU U ANKARI
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 20:05
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
MINA | 03. October 2022 18:13
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA ZLA I INTERNET NASILJA
31. October 2022 14:43
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif