Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec
”ŽIVA VODA”, REBEKA ČILOVIĆ - PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA
Kroz zbirku poezije “Živa voda”, Rebeka Čilović demonstrira izvanrednu sposobnost da uoči i artikuliše duboke i složene istine o životu, ljubavi, bolu, i društvenim nepravdama. Ova zbirka predstavlja hrabro putovanje kroz različite dimenzije ljudske egzistencije, posebno se osvrćući na iskustva žena u različitim kulturama i socijalnim okvirima.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. February 2024. 18:02:51


ADNAN ĆATOVIĆ O PRVIJENCU
„Tema romana je historijska, ona se tiče naroda kojem ja pripadam, Bošnjaka, i našeg historijskog iskustva. Neobična je po stilu i rječniku kojim je pisana, imajući u vidu da riječi nisu prolazile kroz neku trijažu, niti su bile podvrgnute nekoj autocenzuri, nego su jednostavno bile onakve kako se pričalo u našim kućama“, kaže autor Adnan Ćatović.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. February 2024. 13:02:21


SARAJEVO: PROMOVIRANA KNJIGA „BOŠNJACI OD NAČERTANIJA DO MEMORANDUMA“
Kako je ocijenio sekretar VKBI Emir Zlatar, ova knjiga je jedna od vrednijih za svakog običnog čovjeka, s obzirom na to da je u njoj sublimiran velikosrpski projekat, sve od Načertanija, dokumenta koji je nastao u Kneževini Srbiji, do Memoranduma SANU, koji je napravljen pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu i raspad bivše Jugoslavije.

Autor: MINA | 15. February 2024. 19:02:38


PROMOVIRANA KNJIGA „VAKUFI U VISOKOM: NACIONALIZACIJA I POVRAT (1945-2021)“
Djelo predstavlja dorađen magistarski rad, koji je s naslovom „Nacionalizacija i povrat vakufske imovine u Visokom u periodu 1945-2021.“ odbranjen na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Autor: MINA | 06. February 2024. 21:02:32


VOLJAVICA - BRATUNAC: UPRILIČENA PROMOCIJA TREĆE KNJIGE IZ SERIJALA
Najveći broj ubijenih stanovnika ovih naselja, njih 927 ili 72,30%, ubijeno je u genocidu nad Bošnjacima stanovnicima sigurne zone UN-a Srebrenica kojeg su počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

Autor: Bošnjaci.Net | 05. February 2024. 14:02:55


SARAJEVO: PROMOVIRANA KNJIGA „PSIHOLOGIJSKI PRIRUČNIK ZA IMAME“
„Imami rade sa mladima, sa odraslima, starijima, koordiniraju nekim akcijama, pomažu onima koji su u potrebi, ponekad savjetuju. U tome svemu je važno da oni sami osvijeste svoje kompetencije, da razmišljaju o njima, da budu svjesni svih izazova koji ih očekuju i da se na njih pripreme.

Autor: MINA | 01. February 2024. 21:02:40


SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
Radio sam mnoge poslove koji su mi išli za rukom. No, stihovi su nešto što mi, uistinu razgaljuje dušu. U svaku pjesmu unosim dio sebe, dio svog života i otuda je svaka od njih životna tako da se mnogi u mojim stihovima mogu pronaći.

Autor: Eset Muračević | 22. January 2024. 21:01:30


U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “ONO ŠTO OSTAJE” AUTORICE ESNEFE SMAJLOVIĆ - MUHIĆ
Autorica je podsjetila da je na ovaj dan 1992. godine započelo provođenje agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima. Žene su svojom borbom za istinu i pravdu obilježile jedan dug period i ta njihova borba traje do današnjih dana.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. January 2024. 15:01:24


TUTANJ GENOCIDA U VELIČANSTVENOJ POEZIJI HABIBA MANDŽIĆA
Malo poslije agresije i genocidnog rata protiv naše zemlje i naroda, sa prvim ostvarenjima koja su tematizirala genocid na umjetnički način, pojavila se i teza (u to vrijeme doživljavali smo je, u najmanju ruku, kao nedobronamjernu, da ne kažem kakvu težu riječ) da je isuviše rano pisati o toj „temi koja nas sve nadilazi“.

Autor: Dr. Džemaludin Latić | 04. January 2024. 14:01:33


U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “MJESEC JE OTKRIO TAJNU” AUTORA MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA
Mahmutović je potom ispravio, kako sam kaže, propust sa prethodne promocije, te je pozvao sve prisutne da velikim aplauzom pozdrave i time se zahvale Avdi Huseinoviću koji je život posvetio dokumentovanju historije i širenju istine o agresiji na našu domovinu.

Autor: Senzor.ba | 21. December 2023. 16:12:43


KOLOKVIJ O DR. ALIJI SILAJDŽIĆU ODRŽAN NA FAKULTETU ISLAMSKIH NAUKA
„Katedra za šerijatsko pravo drugu godinu učestvuje u obilježavanju godišnjica velikana, koji su svojim ukupnim naslijeđem zaslužili posebno mjesto i zahvalnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a jedan od njih je i dr. Silajdžić“, kazao je u uvodnom obraćanju prof. dr. Senad Ćeman, profesor na FIN-u.

Autor: MINA | 19. December 2023. 15:12:41


ČUVARI JEZIKA BOSANSKOG NA BASTIONU LJUBAVI - BOSANSKA ŠKOLA U AUSTRALIJI
Maturanti su zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, zvanicama iz VSL-a, državne institucije pod čijim okriljem se izučava među drugim jezicima i bosanski jezik, te sa specijalnim gostima iz Australije i BiH, na veoma dostojanstven i svečan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi.

Autor: Aiša Hadžiahmetović | 11. December 2023. 15:12:10


DOBRA KNJIGA ODŠTAMPALA ROMAN “MJESEC JE OTKRIO TAJNU”, AUTOR MUHAMED MAHMUTOVIĆ
- U petak, 01.dec. 2023. iz štampe je izašla nova knjiga poznatog BH pisca Muhameda Mahmutovića, pod naslovom “Mjesec je otkrio tajnu”. On je roman pisao za “Lavu”, najvećeg izdavača u Švedskoj, koja se već prevodi na tri strana jezika, ali je svakako želio odštampati i na bosanskom jeziku, što je odlučio uraditi u saradnji sa Dobrom knjigom. Drektor pomenute ku'e Izedin Šikalo, autoru je uručio prve primjerke novog romana.

Autor: Bošnjaci.Net | 03. December 2023. 00:12:41


Virtuozne stilogene osobenosti teksta romana "Naša Rijeka" karakteriše i specifičan književni jezik Esada Kočana. Rečenice su uglavnom kratke i ubojite i zadiru duboko u osobenosti i psihu njegovih junaka, pojava, i pojmova i psiholoških stanja o kojima govori, obojeni dubokom emocionanošću.

Autor: Braho Adrović | 29. November 2023. 21:11:29


BIJELI CIGANI – ČUVARICA LJUDSKIH DUŠA: VELIČANSTVENA PORODIČNA SAGA U NEPREKINUTOM TRAJANJU OD DVA STOLJEĆA!
U ambijentu tavanske tišine suočiće se s mnogim tajnama iz rustične sehare. Na stotine starih pisama desetljećima je stajalo u kovčegu šifrirano starim bosanskim pismom. Cober je većinu dnevnika i pisama prilagodio na njemu razumljivu latinicu. U staroj fotelji započinje Arslanovo putovanje kroz vrijeme; putovanje od dva stoljeća i njegovo Preobraženje.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. November 2023. 16:11:23


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif