Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti
REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI USVOJENA U UJEDINJENIM NACIJAMA, VAŽAN JE HISTORIJSKI DOKUMENT!
Sada nakon izglasane Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pozivamo prvenstveno Vučića, Dodika i patrijarha Porfirija da prestanu sa neprijateljstvom prema Bošnjacima i državi Bosni i Hercegovini. Da poštuju cjelovitost, integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, da poštuju presude internacionalnih sudova u Haagu, Suda BiH i prestanu da glorificiraju zločine i veličaju srpske ratne zločince.

Autor: Bošnjaci.Net | 28. May 2024. 16:05:52


ŠPANIJA, NORVEŠKA I IRSKA SLUŽBENO PRIZNALI DRŽAVNOST PALESTINE
"Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj - doprinijeti postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca", rekao je premijer Pedro Sanchez u jutrošnjem obraćanju.
Sanchez je napomenuo da Španija priznaje palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene o kojima su se složile obje strane.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. May 2024. 14:05:30


BRITANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: UZNEMIRUJUĆE SCENE NAKON ZRAČNIH NAPADA U RAFAHU
"Hitno nam je potreban dogovor za izvlačenje talaca i humanitarnu pomoć, uz pauzu u borbama kako bismo omogućili rad na dugoročno održivom prekidu vatre", rekao je Cameron.

Izraelska vojska je u utorak objavila da je poslala još jednu borbenu brigadu u Rafah, na jug Pojasa Gaze, kako bi se pridružila brigadama koje su već na terenu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. May 2024. 14:05:05


GODIŠNICA ŠEHIDSKE SMRTI PORODICE RAMIĆ: ZLOČINI SE MORAJU OTVORITI, OBZNANITI I BITI KAŽNJENI
Ubistvo porodice Ramić smatra se jednim od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zločinci su klali jedno po jedno dijete, pred očima njihovih roditelja, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i njenog supruga Hasib-ef. Ramića. Najstariji sin Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha 10 godina, sin Ahmed četiri godine, a najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec.

Autor: MINA | 28. May 2024. 14:05:03


PALESTINSKO-AMERIČKA ČLANICA KONGRES RASHIDA TLAIB: GENOCIDNI MANIJAK NETANYAHU ŽELI ETNIČKI OČISTITI PALESTINCE
"Ovo je bilo namjerno. Ne ubijate slučajno veliki broj djece i njihovih porodica iznova i iznova i kažete: 'To je bila greška'", rekla je Tlaib na društvenoj mreži X.
"Genocidni manijak Benjamin Netanyahu nam je pokazao da želi etnički očistiti Palestince", rekla je Tlaib.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. May 2024. 00:05:14


VOJNI MUFTIJA HADŽIĆ: SVOJU MISIJU ĆU IZVRŠAVATI BOGOBOJAZNO I STRPLJIVO, NA DOBROBIT SVIH
„U ovom danu reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mi je uručio muraselu. Naš poglavar je ovim činom na mene prenio dio odgovornosti i ovlasti iz menšure, koja bosanskog reisul-ulemu, preko šejhul-islama, halifa i hulefair-rašidina povezuje s našim časnim poslanikom Muhamedom, a.s.“, kazao je muftija Hadžić.

Autor: MINA | 27. May 2024. 19:05:55


ERDOGAN: NETANYAHU SE NEĆE MOĆI OSLOBODITI PROKLETSTVA ZBOG UBIJANJA, KAO NI HITLER, MILOŠEVIĆ, KARADŽIć, KOJE OPONAŠA
Turski predsjednik je također osudio izraelskog premijera, rekavši da "Netanyahu i njegova banda ubica pokušavaju produžiti politički vijek masakrima nad nedužnim ljudima, budući da ne mogu slomiti otpor Palestinaca."

Autor: Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024. 19:05:12


REISUL-ULEMA KAVZOVIĆ: SVI TREBAMO DA SE BRINEMO O SIGURNOSTI NAŠE ZEMLJE
Institucije Bosne i Hercegovine i vjerske zajednice koje u njoj djeluju treba da razvijaju dobre odnose na temelju demokratskih standarda i dostignuća savremenih demokratskih država i društava, ocijenio je reisul-ulema.

Autor: MINA | 27. May 2024. 16:05:00


31. MAJ DAN BIJELIH TRAKA – PRIJEDOR: MEMORIJALIZACIJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA PRIJEDORA
Izložba 31. MAJ - Dan bijelih traka – Prijedor u organizaciji Bošnjačkog instituta se realizira s ciljem memorijalizacije genocida počinjenog u Općini Prijedor nad bošnjačkim stanovništvom u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992–1995.

Autor: Bošnjaci.Net | 27. May 2024. 13:05:02


OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
"Ovo je bio jedan od prvih maskara, odnosno jedan od najveća tri masakra koji su se desili u periodu agresije nad Sarajevom koja je trajala 1.425 dana. Građani Sarajeva nisu bili ni svjesni šta ih sve čeka sljedeća 44 mjeseca", rekla je Karović, napominjući da su ljudi ubijeni dok su stajali u redu za hljeb.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024. 12:05:42


MI NE IZJEDNAČAVAMO, MI IZNOSIMO SUDSKI UTVRĐENE ČINJENICE HAŠKOG TRIBUNALA
Izdavači knjige su: Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, a knjiga je zasnovana na sudski utvrđenim činjenicama, odnosno presudama Haškog tribunala, istog onog suda koji je Antu Gotovinu, generala HV (Hrvatske vojske), oslobodio odgovornosti za ratni zločin.

Autor: Bošnjaci.Net | 27. May 2024. 12:05:02


“VIZIJA 2043 - 100 GODINA MODERNE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE”
U Ključu, u hotelu "Ključ", 28. 05. 2024. godine u 17:00h, Politička Akademija SDA BiH, Senat SDA BiH, Asocijacija mladih SDA BiH, SDA - Stranka demokratske akcije USK pod pokroviteljstvom predsjednika SDA BiH g. Bakir Izetbegović organizuju Savjetovanje "Vizija 2043 - 100 godina moderne državnosti BiH".

Autor: Bošnjaci.Net | 26. May 2024. 20:05:50


ODRŽANO 26. FINALNO TAKMIČENJE POLAZNIKA MEKTEPSKE POUKE
„Svima vama pripadaju zahvale i pohvale. Našim takmičarima poručujem da organizujemo takmičenja da im budemo podrška. Oni uvijek trebaju težiti da budu na vrhu. Danas vam svi mi iz Islamske zajednice, vaši roditelji, dajemo poruku da je moguće uspjeti“, kazao je hafiz Malkić.

Autor: MINA | 26. May 2024. 20:05:33


HALILOVIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI HISTORIJSKI DOGAĐAJ KOJI OTVARA PERSPEKTIVE ZA NOVU BIH
Genocid u Srebrenici je faktička činjenica koju su priznale Ujedinjene nacije. I ta činjenica obavezuje sve nas i cijelu budućnost, da se uklone i otklone sve posljedice koje su nastale na genocidu u Srebrenici 1995. godine, poručio je u nedjelju Enver Halilović, profesor emeritus i bivši rektor Univerziteta u Tuzli, javlja Anadolu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 26. May 2024. 19:05:09


GODIŠNJICA FORMIRANJA LOGORA TRNOPOLJE, JEDNOG OD NAJZLOGLASNIJIH I NAJMASOVNIJIH U PRIJEDORSKOJ REGIJI
Nekoliko stotina logoraša iz ovog i drugih prijedorskih logora su strijeljani od strane interventnog voda policije Prijedora, na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, gdje su samo rijetki pojedinci preživjeli skokom u ponor, netom prije strijeljanja.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 26. May 2024. 19:05:33


GRADSKO VIJEĆE NEW YORKA URUČILI PRIZNANJE SMAJLJU SRDANOVIĆU
U proklamaciji je istaknuto da uručuju Srdanoviću za njegovu posvećenost, vizionarsko vodstvo i nepokolebljivu posvećenost, njegovanju jedinstva i harmonije između bošnjačko-muslimanske zajednice i drugih etničkih zajednica porijeklom iz Crne Gore.

Autor: Bošnjaci.Net | 26. May 2024. 03:05:22


SEDINA DELIĆ-TANOVIĆ, PREŽIVJELA ŽRTVA GENOCIDA U SREBRENICI, ODRŽALA PREDAVANJE UČENICIMA U FRANCUSKOJ
Delić-Tanović je preživjela genocid u Srebrenici kao dijete. Danas obilazi učionice u Francuskoj i Švicarskoj, dijeleći svoju životnu priču, iskustva i ukazujući na značaj očuvanja transgeneracijskog sjećanja.
U petak je u okviru inicijative podizanja građanske svijesti o genocidu u Srebrenici, koju je pokrenula profesorica Veldana Jukić, govorila pred 130 učenika.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 25. May 2024. 14:05:12


PORODICE, DELEGACIJE, GRAĐANI ODAJU POČAST UBIJENIM NA TUZLANSKOJ KAPIJI
Članovi porodica, delegacije, građani jutros su se okupili u Aleji mladosti u Tuzli na 29. godišnjicu od zločina na tuzlanskoj Kapiji. Život je izgubila 71 osoba.
Prošlo je 29 godina od agresorskog čina, izvedenog po naredbi ratnog zločinca Novaka Đukića, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren ubijena tuzlanska mladost.

Autor: NAP | 25. May 2024. 13:05:52


SRPSKO GRAĐANSKO VIJEĆE PORUČILO DODIKU DA SE BOSNA I HERCEGOVINA NE MOŽE CIJEPATI
U saopćenju SGV-a se ističe da Srbi nisu genocidni narod, bez obzira kako ko tumačio i isčitavao Rezoluciju o Srebrenici što ju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a što je, uz ostalo, poslužilo Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku Republike Srpske da pozove na mirno razdruživanje Republike Srpske od države Bosne i Hercegovine.

Autor: Fena | 25. May 2024. 13:05:14


PEŠIĆ: AKO JE NEKO GENOCIDAN, ONDA JE TO LIČNO VUČIĆ
- I to se još poklopilo sa izbornom kampanjom. Pa ta lagarija baš pala u dobrom momentu. On i dalje tvrdi da Rezolucija i "žrtvama stavlja žig genocidnog naroda".
On sebe time pokriva kao čovjeka koji izvršioce genocida smatra srpskim herojima, i kad se desio genocid u Srebrenici i tri decenije poslije njega i to na funkciji predsjednika Srbije, - govori Pešić.

Autor: NAP | 24. May 2024. 21:05:54


AMBASADA SAD-A U BIH UPOZORILA DODIKA:
Gospodin Dodik i Vlada Rs-a pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS-u kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Rs, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Rs-a.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 24. May 2024. 15:05:59


11. JULI - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI UVRŠTEN U KALENDAR UN-A
Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. (International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica) danas je službeno uvršten na zvanični kalendar Ujedinjenih naroda (UN)

Autor: Anadolu Agency (AA) | 24. May 2024. 15:05:20


BEĆIROVIĆ NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE: IMAM PORUKU ZA VUČIĆA
"Ovo je historijski dan za državu BiH, za Evropu, ali i čovječanstvo. Pobijedila je istina, pobijedila je pravda, usvojena je Rezolucija koja je utemeljena na presudama sudova UN-a, očuvan je kredibilitet UN-a i sačuvali smo istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Autor: Vijesti.ba | 23. May 2024. 19:05:08


UDRUŽENJA U SREBRENICI O REZOLUCIJI USVOJENOJ U UN-U: VAŽAN TRENUTAK ZA CIJELI SVIJET
Razočarani smo odnosom Srbije i stavovima koje smo čuli. Zahvalni smo onim zemljama koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Emocije su prevladale, jer je ovo proces koji je dugo trajao, naša borba traje gotovo tri decenije.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 19:05:46


KOMŠIĆ: USVAJANJEM REZOLUCIJE U UN-U, POSTIGNUT I POLITIČKI KONSENZUS PO PITANJU GENOCIDA KOJI JE IZVRŠEN U BOSNI I HERCEGOVINI, ODNOSNO U SREBRENICI
Također, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Autor: Bošnjaci.Net | 23. May 2024. 19:05:07


MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA: USVAJANJE REZOLUCIJE ZATVARANJE POGLAVLJA BORBE ZA ISTINU O GENOCIDU
Za majke koje su izgubile najmilije u genocidu u Srebrenici, usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine predstavlja dugo očekivanu pravdu i priznanje.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 19:05:26


GENERALNA SKUPŠTINA UN-A USVOJILA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI
Protiv Rezolucije su bile delegacije Antigve, Bjelorusije, Kine, Komora, Kube, Sjeverne Koreje, DR Konga, Eritreje, Dominike, Esvatinija, Grenade, Mađarske, Malija, Naurua, Nikaragve, Rusije, Sao Toma i Principea, Srbije i Sirije.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 18:05:47


MUP RS SE RASPOREĐUJE U SREBRENICI, EUFOR BEZ ODGOVORA DA LI SU I NJIHOVE SNAGE PRISUTNE
Kod Srednjoškolskog centra "Srebrenica" raspoređuju se policijske snage MUP Rs. Na videosnimcima koji su objavljeni na mreži X vidi se oklopno vozilo u blizini škole, kao i policajci koji se raspoređuju u blizini.

Autor: NAP | 23. May 2024. 12:05:13


VELIKI BROJ POLICAJACA U SREBRENICI, BOŠNJACI UZNEMIRENI
Sva dešavanja oko Rezolucije u UN-u o Srebrenici, retorika vlasti u bh. entitetu RS-u i izraženo negiranje genocida izazvala su uznemirenost Bošnjaka u ovom gradu u kojem je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima "sigurne zone UN-a", što je pravomoćno ustanovljeno presudama međunarodnih i bh. sudova.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 12:05:15


ERDOGAN: ALIJA IZETBEGOVIĆ JE BIO LIDER ZA PRIMJER U SVAKOM POGLEDU
Rahmetli Alija je o genocidu u Srebrenici rekao: 'Šta god činili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi, ponoviti'. Da, neizbježno je da će se genocid koji bude zaboravljen, ponoviti", istakao je turski predsjednik.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 12:05:44


REZOLUCIJA O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI DANAS PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UJEDINJENIH NACIJA
Odlučuje se da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici;
- Bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja i pojava genocida u budućnosti;

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 12:05:04


BEĆIROVIĆ ŠTITI INTERESE NAŠE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I INTERESE ŽRTAVA GENOCIDA
U konkretnom slučaju kada je u pitanju Rezolucija o genocidu, koja će se danas naći na sjednici Generalne Skupštine UN, dr. Denis Bećirović iznosi argumentirane činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima.

Autor: Bošnjaci.Net | 23. May 2024. 12:05:43


SMAJIĆ: PREDLAŽEM MIRNO RASPUŠTANJE ENTITETA
S druge strane sasvim je ustavno i legalno pokrenuti proceduru administrativnog preuređenja Bosne i Hercegovine u kojoj bi se mirno raspustili entiteti i Bosna i Hercegovina uredila na principu funkcionalnih i prirodnih regija: Banjalučke, Tuzlanske, Zeničke, Sarajevske i Mostarske.

Autor: NAP | 23. May 2024. 03:05:58


POVODOM 22. MAJA DANA PRIJEMA U UN U CENTRU CHICAGA ZAVIHORILA SE DRŽAVNA ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Želim Vas i osoblje Generalnog konzulata obavijestiti da je zastava Bosne i Hercegivine podignuta u centru Chicaga, na Daley Plaza, u znaku sjećanja na 22. maj 1992., kada je naša voljena Republika Bosna i Hercegovina postala članica Ujedinjenih naroda i time potvrdila svoje hiljadugodišnje postojanje i na međunarodnoj sceni.

Autor: Bošnjaci.Net | 23. May 2024. 03:05:18


MINISTRICA ZA EUROPU U NUS GHANI U PRATNJI BRITANSKOG AMBASADORA POSJETILI MEMORIJALNI CENTAR ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Tokom boravka u Memorijalnom centru, ministrica Ghani je obišla stalnu postavku 'Koracima onih koji (ni)su prešli' - izložbu posvećenu žrtvama genocida koji su bili učesnici kolone Marša smrti u julu 1995. godine, a zatim i izložbu 'Životi iza polja smrti', koja prikazuje lične predmete žrtava i video svjedočenja preživjelih članova njihovih porodica.

Autor: Bošnjaci.Net | 22. May 2024. 20:05:23


BEĆIROVIĆ RAZGOVARAO S AMBASADOROM UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA: VAŽNO USVOJITI REZOLUCIJU
Dr. Bećirović je ukazao na važnost činjenice da je početkom maja ove godine, na Summitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Autor: Bošnjaci.Net | 22. May 2024. 18:05:40


GEN. SEKRETAR UN GUTTERES U RAZGOVORU SA BEĆIROVIĆEM I KOMŠIĆEM NAGLASIO: ZA UN JE KRISTALNO JASNO DA JE U SREBRENICI POČINJEN GENOCID
Generalni sekretar UN-a António Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a i to niko ne može osporiti.

Autor: Bošnjaci.Net | 22. May 2024. 18:05:42


OSUĐUJEMO SRAMNU KAMPANJU PROTIV SUTRAŠNJEG USVAJANJA REZOLUCIJE O SREBRENICI
„Vrhunac beščašća pokazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji se gostujući na srbijanskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom ismijavao sa žrtvama genocida i onima koji su ga preživjeli“, saopćila je Kancelarija reisul-uleme Islamske zajednice u BiH.

Autor: MINA | 22. May 2024. 17:05:25


NA DAN BIJELIH TRAKA IZVEDBA POEME 'HAVA MAJKO, KOLIKO TI JE SRCE'
Autor Poeme Sabit Bekto bivši je logoraš prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Kaže da nije bilo lako raditi na toj poemi. Za sudbinu Have Tatarević čuo je u vrijeme dok je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, boravio u jednom od logora. Potreslo ga to, trznulo i potaklo da pomisli da od goreg ima i gore.

Autor: Vijesti.ba | 22. May 2024. 15:05:41


IRSKA SLUŽBENO PRIZNALA PALESTINU KAO DRŽAVU, STO SI URADILI NORVEŠKA I ŠPANIJA
"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu. Svako od nas će sada preduzeti sve nacionalne korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede u djelo", rekao je Harris.

Irski premijer Harris je također rekao da je razgovarao s brojnim liderima i kolegama i da je uvjeren da će u narednim sedmicama još neke zemlje priznati državu Palestinu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 22. May 2024. 15:05:53


PRIJE 32 GODINE, NA JARBOLU ISPRED UN U NEW YORKU ZAVIHORILI SU SE LJILJANI, ZASTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Republika BiH je u UN primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u aprilu 1992. godine. 6. aprila BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), današnje EU, a dan kasnije i SAD.

Autor: Vijesti.ba | 22. May 2024. 14:05:39


UMEJA ZUKORLIĆ PRESELILA NA AHIRET
Danas je na bolji svijet preselila Umeja Zukorlić, supruga rah. akademika muftije Muamera Zukorlića.
Tužan haber o njenom preseljenju na FB profilu je je objavio sin Usame:

- Dvije ipo godine od babove smrti, preseli i majka na bolji svijet.
SVI SMO ALLAHOVI I NJEMU SE VRAĆAMO!

Autor: Bošnjaci.Net | 21. May 2024. 21:05:55


SALKIĆ: CILJANO I SMIŠLJENO OKUPLJANJE NEGATORA GENOCIDA U BRATUNCU
Bratunac je gradić u istočnoj Bosni u kojem je prije agresije i progona živjelo više od 64% bošnjačkog stanovništva.
U ovom gradiću bilo je formirano više od 10 logora za bošnjačke civile 1992. godine, a u vrijeme počinjenja genocida u školi “Vuk Karadžić”, današnjoj “Branko Radičević” bilo je zatvoreno više hiljada bošnjačkih civila koji su kasnije ubijeni tokom izvršenja genocida.

Autor: Bošnjaci.Net | 21. May 2024. 21:05:30


BEĆIROVIĆ SA AMBASADORICOM BRUNEJA: POSLATI PORUKU DA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA IMA OBAVEZU DA SPRIJEČI PONAVLJANJE SLIČNIH ZLOčINA BILO GDJE U SVIJETU
Također, istaknuto je da je na 15. summitu OIC-a ponovljena podrška nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi Bosne i Hercegovine.

Autor: Bošnjaci.Net | 21. May 2024. 18:05:52


BEĆIROVIĆ SA AMBASADORICOM LIBERIJE: USVAJANJE REZOLUCIJE PREDSTAVLJA CIVILIZACIJSKI ČIN SOLIDARNOSTI SA ŽRTVAMA GENOCIDA I NJIHOVIM PORODICAMA
Tokom sastanka s ambasadoricom Liberije dr. Bećirović je istakao da usvajanje rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Naglasio je da ne postoji nijedan pravni, politički, moralni ni historijski razlog da bilo koja država svijeta ne glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 21. May 2024. 18:05:18


ROŽAJE: IKRE I EIŽ REALIZIRAJU PROJEKAT RAZVIJANJE SVIJESTI KOD MLADIH...
Cilj projekta jeste mladima koji su u životom dobu potrage za sobom i kao takvi skloni raznim iskušenjima predočiti o posljedicama devijantnog ponašanja i usmjeriti na suzbijanje i prevenciju istog. Planirano je i održavanje tribina i okruglog stola na koje će biti pozvani mladi, roditelji, nastavni kadar i zainteresovana javnost.

Autor: Bošnjaci.Net | 21. May 2024. 17:05:43


GENERALNA SKUPŠTINA UN U ČETVRTAK ĆE GLASATI O PRIJEDLOGU REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI
No najveći protivnici rezolucije o genocidu u Srebrenici, poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Milorada Dodika u prošlosti su “radili” na pomirenju tako što su, prvi postali sigurno utočište za ratne zločince iz BiH, postavljali ploče s ulicama nazvanim po zločincu Mladiću, negirali genocid i konačne presude međunarodnih sudova.

Autor: Vijesti.ba | 21. May 2024. 14:05:19


FRANCUSKA PODRŽAVA MKS NAKON TRAŽENJA NALOGA ZA HAPŠENJE IZRAELSKIH ZVANIČNIKA I ČELNIKA HAMASA
"Što se tiče Izraela, na pretpretresnom vijeću suda će biti da odluči da li će izdati ove naloge, nakon što ispita dokaze koje je iznio tužilac u prilog njegovim optužbama", saopštilo je u ponedeljak francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. May 2024. 14:05:28


U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE OD 7. OKTOBRA UBIJENO NAJMANJE 35.647 PALESTINACA
U napadima Izraela također su povrijeđene 79.852 osobe, dodaje ministarstvo u saopštenju.

"U izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijeno je 85 ljudi, a povrijeđeno 200", saopštilo je ministarstvo.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. May 2024. 14:05:44


DESETINE HILJADA PRISUSTVUJU ISPRAćAJU RAISIJA I ABDOLLAHIANA U IRANSKOM TABRIZU
Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio zbog vremenskih uslova dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. May 2024. 14:05:55


DIREKTOR IGK U NEW YORKU: SREBRENICA, BIH I SVIJET IMAJU POTREBU ZA PRAVDOM I PRIZNANJEM ZA ŽRTVE GENOCIDA
Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu internacionalnu scenu kao simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca.

Autor: Bošnjaci.Net | 21. May 2024. 14:05:45


TUŽILAC MKS-A ZATRAŽIO NALOGE ZA HAPŠENJE IZRAELSKOG PREMIJERA, MINISTRA ODBRANE I LIDERA HAMASA
Zločini su uključivali "izgladnjivanje civila kao metod ratovanja kao ratni zločin", "namjerno nanošenje velike patnje ili teške tjelesne ili zdravstvene povrede", "namjerno ubijanje", "namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo kao ratni zločin" i "istrebljenje i/ili ubistvo", navedeno je u saopćenju.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 20. May 2024. 15:05:04


EGZODUS U GAZI: VIŠE OD 810.000 PALESTINACA POBJEGLO IZ RAFAHA ZBOG IZRAELSKIH NAPADA
"Egzodus se nastavlja u Gazi. UNRWA procjenjuje da je više od 810.000 ljudi pobjeglo iz Rafaha u protekle dvije sedmice", objavila je agencija na X-u.

Poručili su da "svaki put kada su porodice raseljene, njihovi životi su ozbiljno ugroženi".

Autor: Anadolu Agency (AA) | 20. May 2024. 15:05:17


SAUČEŠĆE REISUL-ULEME POVODOM TRAGIČNE SMRTI PREDSJEDNIKA I MINISTRA VANJSKIH POSLOVA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN
Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je vrhovnom lideru Islamske Republike Iran Seyyedu Aliju Hosseini Khameneiu saučešće povodom tragične smrti predsjednika Islamske Republike Iran Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova ove zemlje Hosseina Amir-Abdollahiana i njihovih saradnika.

Autor: MINA | 20. May 2024. 14:05:35


PREDSJEDNIK RAISI I MINISTAR ABDOLLAHIAN POGINULI U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI
Nema znakova života na lokaciji nesreće helikoptera koji je prevozio predsjednika Irana Ebrahima Raisija i delegaciju, objavila je ranije jutros iranska državna televizija nakon što je lokacija otkrivena uz pomoć bespilotne letjelice Akinci.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 20. May 2024. 14:05:40


REZULTATIMA RADA KOMISIJA VLADE ENTITETA RS PRIZNALI SU I POTVRDILI GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Navedeni rezultati istraživanja su historijski značajni sa stanovišta istraživanja holokausta i genocida jer je riječ o autentičnom izvještaju koji objektivno, istinito, nezavisno i poptuno nepristrasno potvrđuje i dokazuje zločin genocida na područiju zaštičene zone UN, Srebrenice, 1995. godine.

Autor: Bošnjaci.Net | 19. May 2024. 15:05:31


RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Porodicama su predati posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Još uvijek se traga za tijelima 48 Čajničana. Žrtve sa područja Čajniča ekshumirane su na ukupno 32 lokacije, pri čemu je otkriveno devet masovnih grobnica.

Autor: Bošnjaci.Net | 19. May 2024. 12:05:12


SRBIJA BIJESNA NAKON KRAHA AMANDMANA NA REZOLUCIJU, PISALI SVIM MISIJAMA U UN
U pismu koje potpisuje Saša Mart, otpravnik poslova u Stalnoj misiji Srbije pri UN, navodi se da su "nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica Ujedinjenih nacija".

Autor: Vijesti.ba | 18. May 2024. 17:05:05


BANJA LUKA: RAZBIJEN PROZOR NA MEDRESI
Nepoznata osoba rano jutros kamenom je razbila prozor na objektu Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci, potvrdila je ova obrazovna ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Razbijeni prozor primijetili su uposlenici Medrese po dolasku na posao, a uvidom u snimke nadzornih kamera konstatirano je da se ovaj čin dogodio u 4.38 sati.

Autor: MINA | 18. May 2024. 16:05:26


KONAČNI TEKST REZOLUCIJE 'MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA I KOMEMORACIJE GENOCIDA U SREBRENICI 1995.'
U vezi sa nacrtom rezolucije o "Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.", kosponzori – Njemačka, Ruanda i BiH sa zadovoljstvom potvrđuju – u koordinaciji sa međuregionalnom grupom i kabinetom predsjednika GS da je 23. maj određen kao dan za usvajanje rezolucije od strane Generalne skupštine, navodi se.

Autor: Vijesti.ba | 18. May 2024. 14:05:55


Konaković je proučio kako su njegove (Vučićeve) izmišljene teorije zavjere usmjerene da destabiliziraju odnose u regionu i skrenu pažnju sa teških pitanja sa kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024. 14:05:07


GENOCID: BROJ POGINULIH U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE POVEĆAN NA 35.386
Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi, javlja Anadolu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024. 13:05:32


SVEČANIM DEFILEOM OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA POSTROJAVANJA PRVE BRIGADE POLICIJE STARI GRAD SARAJEVO
"Sad se pokazuju prijatelji Bosne i Hercegovine i to treba pamtiti za budućnost. Presuda o genocidu u Srebrenici je presuđena i potvrđena. Imamo ispravan stav i potrebu da kažemo da se negiranje genocida treba zaustaviti", rekao je.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024. 12:05:25


PREDSJEDNIŠTVO STRANKE ZA BIH SA SJEDNICE U SREBRENICI POZVALI SVE ČLANICE UJEDINJENIH NACIJA DA GLASAJU ZA REZOLUCIJU
Od Tužilaštvo BiH očekujemo da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima djeluje i u što kraćem roku pokrene istragu u slučaju Milorada Dodika i njegovih saradnika protiv kojih je delegat SBiH u Domu naroda PSBiH podnio krivičnu prijavu zbog javnih nastupa ali i institucionalnog djelovanja protiv države BiH i secesionističkih radnji.

Autor: Bošnjaci.Net | 17. May 2024. 21:05:43


ČETVERICA BOŠNJAKA IZ BOSNE I SANDŽAKA ZAVRŠILI STUDIJE NA ISLAMSKOM UNIVERZITETU U MEDINI
Iako smo tužni zbog rastanka sa njima, ipak nas raduje činjenica da se vraćaju u svoja mjesta gdje će biti od koristi svome narodu i zajednici, pa molimo Allaha Uzvišenog da ih pomogne na tom putu, i da se u budućnosti radujemo njihovim uspjesima!, piše u informaciji!

Autor: Bošnjaci.Net | 17. May 2024. 17:05:56


GRADONAČELNICA SARAJEVA BENJAMINA KARIĆ NA OTVORENJU 77. KANSKOG FILM FESTIVALA
„Čast je u ulozi gradonačelnice Sarajeva, ponosnog grada filma UNESCO-a, ali i prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Cannes Global Production“ prisustvovati ovoj svjetskoj filmskoj smotri“, poručila je Benjamina Karić sa crvenog tepiha.

Autor: Bošnjaci.Net | 17. May 2024. 15:05:21


ZBOG AGITOVANJA PROTIV REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI IGK TRAŽI OD EU SMJENU KOMESARA OLIVERA VARHELYIA
Izjava evropskog komesara Olivera Varhelyja kojom se protivi usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, tvrdeći da se njome pokušava nametnuti kolektivna krivica srpskom narodu je u suprotnosti sa vrijednostima na kojima počiva Evropska unija i zasnovana je na potpunim neistinama.

IGK zbog otvorenog agitovanja protiv Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici traži smjenu komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyia.

Autor: Bošnjaci.Net | 17. May 2024. 15:05:19


MAJKE SREBRENICE PORUČILE MAĐARSKOJ: KO NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA I PRESUDE UN SUDOVA NIJE DOBRODOŠAO U SREBRENICU
Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću.
Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 17. May 2024. 14:05:59


BOŠNJACI.NET POZVALI SPONZORE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI, NJEMAČKU I RUANDU, DA ODBIJU AMANDMANE VLADE CRNE GORE
Svakodnevno slušamo da političari u Crnoj Gori, negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince, također da govorom mržnje podstiču svoje pristalice na velikonacionalizam, šovinizam... Zato smatramo da su lažne tvrdnje da bilo ko od vladajućih struktura u Crnoj Gori gaji kulturu osjećanja prema bilo kojim nesrpskim žrtvama, a posebno ne prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. May 2024. 17:05:23


SRAMAN I PODMUKAO ISTUP VUČIĆAKOJI BI ZA JEDNOG SRBINA DA UBIJE STO MUSLIMANA
Svjestan je toga srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je nakon tih riječi iz Beograda optužio kolektivni Zapad da usvajanjem Rezolucije želi ukinuti Rs.

Vučić smatra da će mu narednih sedam dana biti možda i najteži otkako obavlja dužnost premijera ili predsjednika Srbije.

A od nedjelje uvečer ili ponedjeljka, Vučić ističe da će biti u New Yorku "gdje će se boriti za istinu, znajući da nemamo nikakvu šansu da pobijedimo".

Autor: NAP | 16. May 2024. 15:05:46


ŠTA ASSOCIATED PRESS PIŠE O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI: „SRPSKI LIDERI, UKLJUČUJUĆI VUČIĆA, PLAŠE SE DA BI IM MOGLO BITI SUĐENO ZA AKTIVNO UČEŠĆE U KRVOPROLIĆU“
Međunarodni sud pravde, najviši tribunal UN-a, utvrdio je 2007. da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju genocid, a odluka suda je uključena u nacrt rezolucije.
Bio je to prvi genocid u Europi od nacističkog holokausta u Drugom svjetskom ratu, kada je ubijeno šest miliona Jevreja i pripadnika drugih manjina.

Autor: B.net | 16. May 2024. 15:05:34


KRVAVI MAJ 1992. - GENOCID NAD BOŠNJACIMA: GODIŠNJICA ZLOČINA NAD 60 CIVILA ZAKLOPAČE, NAJMLAĐA ŽRTVA ČETVEROGODIŠNJA DJEVOJČICA
Zaklopača je malo mjesto u blizini Vlasenice, u sjeveroistočnoj Bosni, gdje je prije 32 godine, 16. maja 1992, u roku oko pola sata likvidirano više od 60 civila Bošnjaka. Pripadnici tadašnje srpske vojske i policije došli su u selo s četiri-pet vozila i stanovništvo ovog, do tada mirnog mjesta, počeli redom ubijati.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 16. May 2024. 14:05:00


BEĆIROVIĆ RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM GENERALNE SKUPŠTINE UN-A DENNISOM FRANCISOM U SJEDIŠTU UN-A
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a o rezoluciji o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da je dr. Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

Autor: Bošnjaci.Net | 15. May 2024. 17:05:14


RASPRAVA O REZOLUCIJI O SREBRENICI U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A ZAKAZANA ZA 23. MAJ
Osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici koji je historijski događaj, te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz vlastite obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, takođe s ciljem sjećanja kako bi se spriječili poricanje, iskrivljavanje te pojavljivanje genocida u budućnosti;

Autor: Anadolu Agency (AA) | 15. May 2024. 17:05:31


ERDOGAN: NETANYAHUA ČEKA SUDBINA SLIČNA HITLEROVOJ, MLADIĆEVOJ I KARADŽIĆEVOJ
"Upamtite, Hitler nije bio sam kada je činio holokaust. Mnoge zemlje u Europi podržavale su Hitlera. Dok je Hitler vršio nemilosrdne masakre i genocid, osjećao se vrlo jakim, moćnim i nepobjedivim. Šta se dogodilo? Pucao je sebi u glavu, a spaljeno tijelo mu je pronađeno u njegovom bunkeru koji je bio u ruševinama, poput Njemačke", rekao je Erdogan.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 15. May 2024. 17:05:32


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif