Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui
VJERA NAS UČI DA DIŽEMO SVOJ GLAS ZA PRAVDU I MIR
Mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji, veliki broj naših džemata koji legalno djeluju unutar Evropske unije najbolje govore o savladanoj evropskoj zadaći. Tu je i nemjerljiv doprinos naše Zajednice u cjelini kada je u pitanju poticaj na integraciju, na prihvatanje različitosti, na mir, na život zajedno sa svima drugima.

Autor: MINA | 11. April 2024. 00:04:24


NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
„Muhammed, a.s., je u svojoj poslaničkoj praksi posebno ukazivao na važnost posljednje trećine mjeseca ramazana u kojem se nalazi ova mubarek noć. On nikada nije odredio koja je to noć, već je to učinio približno i preporučio sljedbenicima da je traže u neparnim noćima posljednje trećine mubarek mjeseca ramazana“, kazao je muftija.

Autor: MINA | 05. April 2024. 14:04:03


ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Statutom smo odredili da mandat presjedniku traje jednu godinu i da prve četiri nije moguć reizbor. Ovim smo izbjegli međusobne borbe za prvo mjesto u klubu a članovima dali dovoljhno vremena da ocijene rad prvih četiri predsjednika.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024. 15:04:34


GRAĐANI SE RADUJU DŽAMIJI ARNAUDIJI KAO ŠTO SU SE RADOVALI I FERHADIJI
Arnaudija džamija je uz Božiju pomoć finalizirana. Radovi su završeni, a najveći udjel u njenoj obnovi ima Vakufska direkcija Republike Turkiye, što je svakako izuzetno znamenit poduhvat i za Banjaluku i za Bosnu i Hercegovinu i za sve naše džamije koje su dijelile sudbinu ove džamije Hasana defterdara, koje su uklanjane, a koje su ponovno izgrađene, kao što je i Kizlaragina džamija u Mrkonjić-Gradu čijem se otvorenju takođe radujemo i čije otvorenje iščekujemo

Autor: Anadolu Agency (AA) | 01. April 2024. 20:04:10


ITIKAF JE OŽIVLJAVANJE VLASTITOG SRCA I ČIŠČENJE DUŠE OD GRIJEHA
Danas, kada smo okupirani samo materijalnim, povucimo se svakodnevno u svoj itikaf, ne narušavajmo svoju vezu s Gospodarom jer gdje kod da pokušamo pobjeći nemamo kud nego Njemu, Uzvišenom. U nastavku prethodnog hadisa stoji: 'A onaj ko bude u itikafu jedan dan, želeći time Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, Allah, dž.š., će postaviti između njega i Vatre tri doline, a svaka dolina je veća nego razdaljina između istoka i zapada'

Autor: MINA | 30. March 2024. 14:03:01


NAŠA BORBA ZA OPSTANAK I RAZVOJ SE NASTAVLJA
Svjesni svojih resursa u Janji, a nakon što su realizirali većinu potrebnih infrastrukturnih projekata, u toku je realizacija razvojnih projekata s čijom realizacijom planiraju pomoći razvoju vakufske imovine i pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Autor: MINA | 27. March 2024. 13:03:35


BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
„To je i presudilo u bici, tako da su ashabi, koji ljudskim mjerilima gledano nisu imali nikakve šanse, ustvari izvojevali fantastičnu pobjedu, iz koje muslimani širom svijeta i nakon više od 1.400 godina izvlače pouke i poruke”, objasnio je muftija Adilović.

Autor: MINA | 26. March 2024. 14:03:20


ORGANIZOVANI ODLAZAK IZ NJEMAČKE NA SREBRENIČKI MARŠ MIRA
- “S jedne strane Marš jeste s ciljem da se prisjetimo progona i traženje iz Srebrenice prema Nezuku, kao i sve patnje i boli u julu 1995 godine. S druge strane –, posebno za žene - su sanitarni uslovi na Maršu veoma oskudni, pa ćemo ove godine sa svojom grupom konačiti kod povratnika u Podrinje, što će stvoriti dodatne prilike za nova saznanja u razgovoru sa budućim domaćinima,”- navodi Aletić.

Autor: Bošnjaci.Net | 22. March 2024. 17:03:53


NA POZITIVNE ODLUKE EU UTICAT ĆE GEOPOLITIČKE PRILIKE U EVROPI I NASTOJANJA ZAPADA DA SE PREDUPREGNE RUSKI UTICAJ I POZICIONIRANJE U BIH
Jer, dok zvaničnici u BiH kažu sarađivaćemo, a ne kažu provodićemo dogovoreno, to je znak da u samom početku traže razloge za izvrdavanje izvršenja onoga što je preuzeto.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. March 2024. 13:03:31


RAMAZAN JE PRILIKA DA UPOTPUNIMO VLASTITE MORALNE ĆUDI
Kada pogledamo statistički, broj Bošnjaka muslimana u Banjoj Luci, ali i manjem bosanskohercegovačkom entitetu nije na zavidnom nivou, i u tom kontekstu možemo govoriti o vrijednostima ramazanskih dana.

Autor: MINA | 10. March 2024. 19:03:03


”NIGDJE LJILJAN NIJE PRIGRLJEN KAO U BOSNI”
Doći će opet vrijeme kada će se ona (zastava BiH s ljiljanima, op.a.) vratiti na velika vrata sa svojim historijskim sadržajem, iz historijskih razloga i samom svojom ljepotom i to nećemo dugo čekati, rekao je historičar Enver Imamović

Autor: Anadolu Agency (AA) | 29. February 2024. 14:02:57


POLITIČARI MORAJU PODUZETI NEOPHODNE MJERE KADA JE U PITANJU SREBRENICA
„Zar to nisu tako krupne činjenice, zar uz njih ne ide veliki poziv na akciju, i kada je riječ o Bošnjacima, bošnjačkim predstavnicima u vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, ali i jednako tako kada je riječ o institucijama međunarodne zajednice koje imaju jasno definiran mandat i mogu djelovati u skladu s tim mandatom“, upitao je muftija Fazlović.

Autor: MINA | 28. February 2024. 14:02:04


ŠOKIRAN SAM DVOSTRUKIM STANDARDIMA ZAPADNIH VLADA PREMA PALESTINCIMA
Meni je dovoljno samo vidjeti kako izraelska okupaciona vojska palestinski narod u Gazi izlaže izgladnjivanju, dehidriranju, smrzavanju, bombardovanju i teškom ranjavanju. Po mome mišljenju, ovo je ratni zločin i prevazilazi sve zločine koje sam vidio u svom životu. Ovo je definitivno mnogo više od obične vojne operacije.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 27. February 2024. 14:02:16


USPRAVNO I DOSTOJANSTVENO HODITI KROZ ŽIVOT
Muftijstvo banjalučko će ove godine imati dvije radosti. Naime, Arnaudija džamija će otvoriti svoja vrata, čime će biti završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija, a prva generacija Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ će završiti svoje školovanje.

Autor: MINA | 24. February 2024. 12:02:11


JEVREJSKI PROFESOR I ISTRAŽIVAČ HOLOKAUSTA TVRDI DA JE IZRAEL POKRENUO GENOCIDNU KAMPANJU U GAZI
Na taj način su pokrenuli genocidnu kampanju istrebljenja, ne samo da su ubili najmanje 29.000 Palestinaca i ranili desetine hiljada drugih, već i namjerno djeluju na uništavanje uslova za održavanje života. Njihova praksa jasno seže do genocida.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. February 2024. 13:02:19


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif