Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme
DANI VAKUFA: SVEČANO OTVOREN VAKUFSKI TRžNI CENTAR U SANSKOM MOSTU
“Neka je Dragi Bog zadovoljan svima onima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta i nadam se da će do Sudnjeg dana služiti svojoj svrsi“, kazao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Autor: MINA | 22. April 2024. 17:04:45


DANI VAKUFA: OTVORENA KIZLAR-AGINA DŽAMIJA U MRKONJIĆ GRADU
“Nama u Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zasigurno, osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja.”, rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Autor: MINA | 21. April 2024. 17:04:10


BOSNA I HERCEGOVINA - ZEMLJA DOBROČINITELJA
Uvijek je u Bosni i Hercegovini bilo dobročinitelja, a mnogi dobročinitelji i danas žive među nama, čime pokazujemo da koračamo stopama ljudi koji su nas zadužili svojom dobrotom. Dobročinitelji kojima je interes društva preči od ličnog, i koji od sebe daju za društvo, su ponos svih Bošnjaka i cijelog ummeta.

Autor: MINA | 19. April 2024. 14:04:39


GRADAČAC: PROUČENA HAFISKA DOVA SAMIR-EF. MEHIĆU, STOTOM HAFIZU BEHRAM-BEGOVE MEDRESE
„Mi danas imamo naše institucije i to je važno. Institucije Islamske zajednice su odlične, dobro razvijene i dobro organizirane institucije. Imamo naše medrese, one su jedno posebno ishodište naše duhovnosti. Samo u jednoj medresi u posljednjih 30 godina pored svih drugih aktivnosti je promovisano stotinu hafiza. Allah, dž.š., je poslao Mirnes-ef. Spahića među nas i njegova uloga je izuzetno važna“, kazao je muftija Fazlović.

Autor: MINA | 16. April 2024. 14:04:11


POVODOM DANA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE: IMATI SVOJU DRŽAVU I SLOBODU NEPROCJENJIVO BLAGO
Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, u borbi za opstanak tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda. I upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Autor: MINA | 12. April 2024. 14:04:57


MALKIĆ: RAMAZANI I BAJRAMI PROLJEĆA VJERNIČKIH DUŠA
Ramazanski moto Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine je bio „Naša sigurnost je u džematu“. Hafiz Malkić govorio je i o tome koliko smo tokom ramazana osvijestili značaj džemata.
Navodi da su isticali i podsjećali da razne nedaće kroz koje je naš narod prolazio lakše su prebrođene kad im je duh zajedništava bio podstrek i vodilja.

Autor: MINA | 11. April 2024. 00:04:48


REISUL-ULEMA: U OVOJ BLAGOSLOVLJENOJ NOĆI POZIVAM DA SE VRATIMO PRAVOM PUTU
Naglasio je da bi vjernici ovu noć trebali provesti u dubokom razmišljanju, čitanju Božije Objave i u skrušenoj molitvi, te u upućivanju dova i činjenju svakog dobra. Dodao je da su u kaderskoj noći „putevi do Dragog Boga mnogo prohodniji, bez sumnje, a Njegova milost je intenzivnija, pa bi smo svi to trebali iskoristiti“.

Autor: MINA | 06. April 2024. 18:04:27


MALKIĆ: NAŠ ODNOS PREMA SADEKATUL-FITRU I ZEKATU MOŽE BITI UZROK NAŠEG USPJEHA ILI NEUSPJEHA NA OBA SVIJETA
Sadekatul-fitr nadoknađuje određene propuste koji se postaču dogode u toku posta. Sadekatul-fitr u ramazanu je poput sehvi-sedžde u namazu, on ispravlja greške kao što sehvi-sedžda sanira eventulane greške koje smo počinili u namazu.

Autor: MINA | 05. April 2024. 15:04:48


ISLAMSKA ZAJEDNICA ODGOVORILA POVIJESNOM ZADATKU OČUVANJA EMANETA VJERE
Na temelju Poslanikovog sunneta i prakse hulefai-rašidina jasno je da je islamska vlast (ulul-emr) nadležna da određuje prioritete prilikom raspodjele prikupljenih sredstava, a ne pojedinci - obaveznici zekata shodno njihovim individualnim, subjektivnim procjenama i željama.

Autor: MINA | 29. March 2024. 14:03:31


KASARNA DUBRAVE: ODRŽAN TRADICIONALNI IFTAR SA PRIPADNICIMA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE
Tradicionalnom iftaru, povodom Lejletul-bedra, prisustvovali su muftija vojni Hadis-ef. Pašalić, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i brojni gosti iz vjerskog, političkog i kulturnog života naše zemlje.

Autor: MINA | 27. March 2024. 16:03:00


PRNJAVOR: ODRŽAN IFTAR
Iftar je organiziran za učenike srednjih škola, a ideja je potekla 2019. godine od učenika i učenica koji pohađaju Islamsku vjeronauku, kako bi svoje prijatelje iz školskih klupa koji su pripadnici drugih vjeroispovijesti upoznali sa običajima iftara i ramazana.

Autor: MINA | 24. March 2024. 14:03:02


SVEČANO OTVORENJE ARNAUDIJA DŽAMIJE U BANJOJ LUCI 7. MAJA
Arnaudija džamija srušena je 7. maja 1993. godine, i hvala Bogu bit će otvorena 7. maja, što će biti velika radost za sve Banjalučane, za sve ljude dobre volje, koji su očekivali i koji su se, dugi niz godina raspitivali, zašto još uvijek ne otvaramo Arnaudiju. Ona je zadnja džamija, od 16 porušenih u Banjoj Luci...

Autor: MINA | 20. March 2024. 13:03:42


REISUL-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: RAMAZAN JE VELIKA ŠKOLA ZA VJERNIKA
Tu snagu privlačnosti osjetimo svim svojim bićem, pa im se predamo, bez otpora i protivljenja, uvjereni da tako treba biti. Ramazan nas upravo bogatstvom svojih bereketa snažno privlači sebi, kazao je reisul-ulema.

Autor: MINA | 15. March 2024. 14:03:31


PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Džemat "Hidaje" iz Minhena je jedan od mlađih bošnjačkih džemata koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), ali koji svojim stručnim, predanim i odgovornim radom spada među najaktivnije džemate na prostoru Njemačke i Evrope u cjelosti.

Autor: Damir ef. Babajić | 13. March 2024. 18:03:38


MALKIĆ: RAMAZAN PRUŽA PRILIKU I BROJNE MOGUĆNOSTI DA UČINIMO MNOGO DOBRIH DJELA
„Nalazimo se na kraju mjeseca ša‘bana, nekoliko dana nas dijeli od blagoslovljenog mubarek mjeseca ramazana, mjeseca u kojem postimo i uz post obavljamo druge ibadete te činimo razna dobra djela mnogo više i intenzivnije nego u drugim danima i u drugim mjesecima“, kazao je on.

Autor: MINA | 08. March 2024. 16:03:52


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif