Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
Prije 25. januara 2003. i poslije, trajemo i trajat ćemo
Najizrazitiji slobodni medij sa pomenutim karakteristikama je web magazin Bosnjaci.net. Ovih dana slavi svoju punoljetnost – osamnaesti rođendan. Nacionalizam i šovinizam i dalje dobrano guše naše prostore, zato je važno napomenuti da su saradnici web magazina Bošnjaci.net ljudi raznih narodnosti i profesija. Časni i ugledni ljudi, koje povezuje demokratičnost, humanizam i borba protiv dekadence, što pritiska društvo zapadnog Balkana.

Šemso Agović | 24. January 2021. 02:01:21 | 0 komentara
Pa jesu li ti bilmezi imali ikakav drugi izgovor i odgovor nego da kažu da eto nisu pročitali dostavljene materijale koji će se razmatrati na sjednici. Ima li ta gospoda ikakva druga posla nego da se bavi imenima Mustafe Busuladžića i Huseina Đoze, dva možda najgrandioznija uma u dvadesetom stoljeću u Bošnjaka. Samo neka znaju – posebno oni koji su glasali „za“ da ukoliko anamo njima prođe taj zahtjev i pođe im za rukom da Bošnjaci sami nad sobom primjenjuju eutanaziju da će vrlo brzo doći na red i Alija Isaković i Alija Nametak i Alija Izetbegović i sve druge Alije i Muje i Huse i Hase a kad to sve počiste uklonit će i njih same.

Aziz Hurem | 24. January 2021. 02:01:13 | 0 komentara
Bošnjaci između izluđivanja i zaglupljivanja, umorni od gibeta među sobom
Šta fali što je general Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora. On jest bio častan general, koji je branio Bosnu, kao i njeno državno tužiteljstvo i njen državni sud, ali je propustio da zaštiti srpske vojnike u Vozući dok su bili u rovu!

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. January 2021. 17:01:49 | 0 komentara
Danas smo u Sudu BiH po ko zna koji puta sahranili obraz. Danas smo svjedočili kako se izjednačava Armija R BiH i agresorska, genocidna vojska. Danas smo doživjeli da se general Armije R BiH, izjednači za ratnim zločincem Biljanom Plavšić. Danas je Sud BiH, prvostepenom presudom izrekao sramnu kaznu od 10 godina zatvora za komandnu odgovornost, generalu Armije R BiH, ratnom komandantu III korpusa Armije R BiH Sakibu Mahmuljinu.

Elmedina Muftić | 22. January 2021. 14:01:12 | 0 komentara
Posebno sam zgrožen epidemijom reakcija koje čuče godinama, i kao duh iz aladinove lampe nahrle nakon medijski uzburkanog događaja. Postavljena je i linija fronta koja u psihoterapeutskoj praksi ima jasno definisane razloge, a koji opet neće ili će vrlo malo pomoći žrtvi. Tek da se zadovolji vlastiti ego, da se oglasio ili oglasila. Bez želje i odlučnosti da se zlo zaustavi i sasiječe u korijenu, isto zlo već stoljećima poput virusa mutira iz gadnog u gore, a laboratorij svijesti još ne proizvodi adekvatnu vakcinu pouzdanog dejstva.

Said Šteta | 20. January 2021. 21:01:02 | 0 komentara
Akademik Mehmed Akšamija novi predsjednik BANU
Akademik Akšamija je europsko i svjetsko ime u umjetničkom i znanstvenom istraživanju, kao i drugim dostignućima u oblasti Opće teorije umjetnosti - Teorije fotografije. To je, naravno, prepoznala Evropska akademija znanosti i umjetnosti pa je na svojoj sjednici Senata Evropske akademije znanosti i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea / European Academy of Sciences and Arts) održanoj 16. Decembra, 2019. god. jednoglasno izabrala akademika Akšamiju kao redovnog člana ove akademije.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. January 2021. 15:01:18 | 0 komentara
Ako ne vjeruje u Boga zašto se onda krstio, a ako vjeruje nije tolika budala da vjeruje da postoji jevrejski, muslimanski kojeg je napustio i hrišćanski Bog kojem se on priklonio. Kakav god je bio musliman bio je, kakav god je bio sarajlija bio je, pa Bošnjak isto tako. I on to niti bilo ko ne može izbrisat, to ostaje. Prije svega nikada on ne može biti vlah po njihovim aršinima jer uvijek nosi tu etiketu Sarajeva koju drugi vide i kroz koju ga drugi posmatraju. Iako je poslije Drvengrada sagradio i Andrićgrad oni ga opet vide kao Turčina kao Emira, muslimana, sarajliju. Ništa nas neće iznenaditi kada bi sutra izgradio i Karadžićgrad i Mladićgrad – sve ne bi li ga tretirali ravnog sebi ili možda ne bi li mu dali neku „goru“ gdje će da se zamonaši.

Aziz Hurem | 19. January 2021. 20:01:38 | 0 komentara
Velikosrpski projekat zacrtan u “Načertaniju” a koji se kontinuirano sprovodi od strane SPC, sada je samo dobio na kozmetici, a to je ona ista upotreba parfema o kojoj sam pisao ranije. U novom omotu zlo se sad zove “Srpski svet” i dalje kucka poput migrene u bolesnim glavama. Ne treba nasijedati na reakciju Vučićeve tržišne inspekcije koja je, kako piše Beta, zabranila preduzeću "011 Shop" iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom "Nož, žica", koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i vjerske mržnje.

Said Šteta | 18. January 2021. 12:01:00 | 0 komentara
Sramota stoljeća u ime Bošnjaka/muslimana
Čudite se! Pa zar je moguće da se Aliju izjednači s presuđenim ratnim zločinom Kardžićem? To je i te kako moguće pored ovakvih nemarnih, nesavjesnih i neodgovornih bošnjačkih/muslimanskih poslanika u parlamentu bosanske države, poslanika, koji su spremni da lažu unatoč postulatu islamske tradicije Bošnjaka da musliman ne smije lagati ni po koju cijenu.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021. 14:01:17 | 0 komentara
Pitam se koja je to sila, kakav je to argument, koja je to logika, koji je to interes, koji su natjerali nekoga da predloži, a bošnjačku većinu da podrži takvu inicijativu u kojoj se u isti koš stavljaju dokazani zločinci koji su vršili zločine i prvaci svog naroda i ulema koji su branili vjeru i narod? Zar su tako beznačajni čast, dostojanstvo i trud naših dobrih prethodnika, kojih se odričemo i tako jeftino, ponižavajući sebe, prodajemo ili izdajemo? Zar su oni koji su izabrani da danas u Bosni štite i unapređuju prava i intrese bošnjačkog naroda tako nisko pali i tako plitkog uma da ne razumiju procese koji se dešavaju u svojoj državi i okruženju i kakve će konsekvence svega toga biti u budućnosti, te kakva se poruka šalje današnjoj intelektualnoj eliti i omladini.

Dr. Rešad ef. Plojović | 17. January 2021. 13:01:51 | 0 komentara
U svojim brojnim i sadržajnim kolumnama, uglavnom objavljenim po brojnim portalima, uvijek sam nastupao sa istinom i samo istinom, te kao sudionik i očevidac vaše neposredne lavovske borbe za ovu istu nam, zajedničku i jedinu domovinu, sa određenim nedopustivim izletima sa svojim partnerima HDZ-om i SNSD-om, bio sam uvijek tolerantan i razuman sa ocjenama i procjenama prema vama i vašoj stranci SDA.

Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021. 19:01:21 | 0 komentara
Ipak postoji fizički posao koji Crnogorci vole da rade
Povlačenje Turske sa Balkana, zbog poraza u ratu sa Italijom, Crna Gora koristi da zajedno sa Srbijom, Bugarskom i Grčkom izvrši genocid strahobalnih razmjera nad Bošnjacima i Albancima (Plav i Gusinje), podijele Sandžak i proširi se otimanjem tuđih teritorija u tzv. Prvom Balkanskom ratu 1912/13. godine. Krajem Prvog svjetskog rata 1916. kao saveznik sila Antante pred Austrougarskim i Njemačkim snagama ona kapitulira i biva okupirana i nije više došla do slobode jer srpski vojvoda Živojin Mišić odmah po završetku rata izdao naredbu o njenoj reokupaciji, „zaboravivši“ da su im Crnogorci „hrabro“ čuvali odstupnicu za vrijeme bježanije poražene i ponižene Srbijanske vojske u Grčku. (Srbija je bila okupirana tako da nije imala slobodne teritorije ni koliko bi se jedan fijaker mogao parkirat). Sve pobune crnogorskih ustanika komita i zelenaša, rodoljuba, domaći izdajnici bjelaši, skupa sa srpskim okupatorom ugušiše u krvi.

Sead Zubanović | 16. January 2021. 17:01:07 | 0 komentara
Samo na prvi pogled vam se ovo čini nevjerovatno. Ima u ovoj sprezi vjere i politike i gorih kombinacija. Ja nisam od onih koji bi zabranio vjerskim službenicima da se bave politikom, ali ni u kom slučaju ne bih dozvolio da neki rashodža bude na dvije ovako odgovorne funkcije u najvećoj stranci Bošnjaka i Saboru IZ, samo zato što je poslušan.

Muhamed Mahmutović | 16. January 2021. 00:01:03 | 0 komentara
Moj otac Milenko Proročić je kasnih osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka radio kao prevoznik drva za potrebe Šumskog gazdinstva na Cetinju. Šuma i planina Paklarica nalaze se sjeverno od Cetinja prema Nikšiću na udaljenosti od oko 50 km. Direktorica Šumskog gazdinstva na Cetinju Dobrinka Đorđić je za potrebe sječe i izvlačenja tehničkog i drveta za ogrijev angažovala Muja Hodžića, tada 38-godišnjeg Bosanca, koji je bio vješt u šumskoj sječi i izvlačenju ogrijevnog drveta. Sa njim su došli i Mustafa Hasanović, Izet Mehmedović i Sabir Delić.

Božidar Proročić | 15. January 2021. 17:01:53 | 0 komentara
U cilju pomirenja, ovdje izazivam ozbiljne i kompetentne institucije da ovom napaćenom narodu stručno objasne da su otrovne strelice od kojih svi naši minuli preci zalud glavu izgubiše, oduvijek dolazile iz komšiluka, jednostavno, ne mogu nas gledati zajedno.

Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021. 15:01:51 | 0 komentara