Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
ČETIRI GODINE OD SMRTI AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA
Danas se navršavaju četiri godine od kada je na ahiret preselio rahmetli akademik Muhamed Filipović. Šta reći ovim povodom, a šta bi bar približno odražavalo sve ono što je ovaj gorostas bosanske državnosti, nauke, kulture, politike i tradicije uradio za 90 godina svoga života. Jednom rječju, u pitanju je čovjek čiji će duh lebdjeti nad Bosnom zauvijek.

Autor: Prof. dr. Husein Muratović | 27. February 2024. 14:02:57


BOSANSKA PRIRODNA STRATEGIJA
Ova samo djelimično pobrojana dostignuća, te pobjede na međunarodnom pravnom nivou, impozantna ratna dostignuća legalne državne armije i postratna integracijska dostignuća govore u korist naše pobjede. Ova dostignuća kao takva, moraju predstavljati bazu solidarnosti u našim nastojanjima i tek predpostavke naše zdrave budućnost.

Autor: Dr. Mesud A. Ramić | 26. February 2024. 02:02:49


LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
U govoru koji je Alija Izetbegović održao 9. juna 1998. godine na konferenciji u Luxembourgu, prepoznao sam tu poruku, koju mi je u glavnim crtama izložio, a sastojala se u zahtjevu međunarodnoj zajednici da „istjera na čistinu“ sve učesnike septembarskih izbora, da se jasno odrede prema Daytonu.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024. 20:02:21


KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Zbog toga se pitamo ko će stati u odbranu US BiH i hoće li neka odgovorna institucija ili persona reagovati u zaštiti Odluke US. Hoće li to učiniti visoki predstavnik, g. Šmit, Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, VSTV BiH ili politika „pozicije“ u vidu trojke koja je odvolila i odabrala partnerstvo sa dvojicom najvećih razbijača BiH?!

Autor: Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024. 14:02:13


TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Umjesto da poprate ovakav značajan događaj, TVSA je vrijeme i prostor poklonila Svetlani Cenić, koja je oko 40 minuta bila gošća u programu. Ovo je još jedno ponižavanje patriota i Zemlje natopljene šehidskom i krvlju palih boraca.

Autor: Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024. 14:02:16


ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Eto, ko je kriv što „mi“ još uvijek nemamo svoje „ja“! Beskičmena bošnjačka avangarda koja nema hrabrosti izaći na megdan i boriti se činjenicama protiv laži naših dušmanima, nego svoj kukavičluk krije razvlačeći ovo malo preostale pameti narodu, kojem bi trebalo da pripada.

Autor: Sead Zubanović | 22. February 2024. 20:02:27


UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Sljedećeg dana su prve stranice svih tabloida u Srbiji – na čelu sa Kurirom –, bile preplavljene slikama izgažene profesorice Ahmetagić, stradale u stampedu koji su spontano uprizorili pobjesnjeli studenti.

Autor: Šemso Agović | 22. February 2024. 15:02:42


OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Za vrijeme pravednog halife Osmana ibn el-. Affana okončano je oslobađanje teritorije Tebiristana. Zatim su muslimani prešli rijeku Džejhun 31. godine po hidžri i ušli u zemlju „iza rijeke“. Mnogobrojni Turci primili su islam i postali njegovi branitelji i učesnici u borbi za širenje Allahovog poziva među ljudima.

Autor: Mehmed Meša Delić | 21. February 2024. 16:02:57


ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Ovi kalkulanti koji će se sigurno naći u ovoj priči ako ista dopre do njih imali su i imaju i danas a tako će i sutra bukadar prilika i mogućnosti da čuda naprave. Mislim na čuda kada je u pitanju finansijska moć i likvidnost Bošnjaka dijaspore. Međutim dokle god tim kalkulantima bude glavna briga ko će kolo vodit i po čijoj će se muzici kolo igrat – neki krupni projekti će biti samo san i pusta želja kao što se jedan takav pokušaj prije dva-tri mjeseca naprosto izjalovio.

Autor: Aziz Hurem | 21. February 2024. 16:02:54


HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Priča teče psihološki uvjerljivo, književno motivisana i efektno oživljena kroz evociranje prelomnih događaja, tragedija i trijumfa, kako glavnih tako i sporednih učesnika, najvećim dijelom ispričana kroz dijaloge i monologe neposredno, njihovim riječima, autentičnim i živopisnim lokalnim bosanskim jezikom kojim se govori u ovom području.

Autor: Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024. 17:02:23


BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Samo onaj koji je napustio Domovinu, svoj topli dom obilan uspomenama, to svoje utočište u kojem se naučio časti zahvaljujući kojoj i danas opstaje u bezobzirnom svijetu - zna kako je bilo teško. I zna da je teško i danas. Ali, na tu se težinu nije nikom žalio.

Autor: Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024. 15:02:47


SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Osjećaj srama i gorčine zbog bestijalnosti napada, ničim izazvanog i ničim opravdanog, preplavio me. Ovo nije lice Crne Gore kakvo želimo pokazati. Devetnaestogodišnjak, spreman na sve da ispuni svoj hir i da pokaže novo, nepoželjno lice mladih u Crnoj Gori (na sreću, ne svih), odraz je poraza sistema, društva, države i politike koja trenutno vlada u Crnoj Gori.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024. 15:02:09


DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Društveni ambijent u kome bi kroz pravnu legislativu, naučne i obrazovne procese, bilo moguće prepoznati zločine, zločince i žrtve, temeljni je osnov ka suočavanju sa prošlošću. Pravno uređeni proces lustracije, kroz koji bi se stekli uslovi faktičke distance sa strukturama i pojedincima za koje se može vezivati sve ono što bi bio cilj ljustracije, bio bi garant djelotvornog suočavanja sa prošlošću.

Autor: Velija Murić | 19. February 2024. 02:02:03


POLITIČKI CILJEVI SRPSKIH I HRVATSKIH AGRESORA NA BOSNU I HERCEGOVINU KOJE NE SMIJEMO NIKAD ZABORAVITI
Ni jedan građanin BiH, ni jedan rodoljub i patriot koji u Bosni i Hercegovini vidi svoju jedinu domovinu, ni jedan političar kada predstavlja i zastupa interese države i građana i pregovara sa secesionistima Dodikovog SNSD-a i Čovićeve HDZ-e ne smije izgubiti iz vida secesionističke ciljeve srpskog, a ne mnogo drugačije hrvatskog, koji su 90-tih godina prošlog vijeka imali za cilj da se trećina Bošnjaka pobije, trećina prekrsti a trećina protjera.

Autor: Zijad Bećirević | 18. February 2024. 00:02:37


ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA

Autor: Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024. 18:02:18


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif