Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


„POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 07. July 2024. 00:07:13

Bošnjaci.Net saznaju da je sarajevsko Oslobođenje u broju 27.649 od 6. i 7. jula 2024. godine donijelo prikaz najnovije knjige akademika dr. Adamira Jerkovića „Posljednji boj“ iz pera akademika dr. Omera Ibrahimagića, koji se ubraja među najveće živuće umove Bosne i Hercegovine. Što je ovdje zanimljivo? Najprije, akademik Adamir Jerković je istaknuti komentator koji redovno analizira za naš portal zbivanja u BiH i svijetu. Upravo Jerkovićevi prikazi koji su objavljeni u listu Oslobođenje i na platformi Bošnjaci.net, kao i na drugim društvenim mrežama, predmet su analize profesora Ibrahimagića. U knjizi su sabrani komentari objavljeni tokom 2023. godine i autorovi naučni radovi sa skupova i konferencija koji govore o BiH i njenom prvom predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Knjigu je izdala sarajevska Almada, a štampao Planjax iz Tešnja.


Piše: Akademik dr. Omer Ibrahimagić

U analizi knjige Posljednji boj prof. dr. Omer Ibrahimagić najprije konstatira da je “Adamir Jerković vrstan poznavalac i elokventan hroničar i kritičar, kako međunarodnih odnosa, tako i političkih prilika u Bosni i Hercegovini i činjenica je da piše perom iskusnog publiciste. Stil pisanja svjesno prilagođava prosječnom čitaocu, ali nipošto ne ide nauštrb egzaktnosti i ozbiljnosti, koje je, kao naučni djelatnik i pedagog, pred sebe postavio kao stvaralački cilj.

Analitička ozbiljnost

Upravo zbog tog serioznog i fokusiranog pristupa, akademik Jerković demonstrira uvjerljivost u dokazivanju i argumentiranju svojih teza, bilo da piše o licemjerju evropske politike, bosanskohercegovačkim post-dejtonskim izazovima i opasnostima koje Bosnu vrebaju iznutra i iz susjedstva, interesu kao krajnjem motivu visoke politike i međunarodnih odnosa, značaju unutrašnjo-političkih prilika u Turskoj ili Kuvajtu, krvavoj agresiji na Gazu i herojskom palestinskom otporu, analizi finansijskih tokova, postizborne matematike, religijskih tema, pa sve do teksta o dalekom i živopisnom Zanzibaru, u kojem nam se autor predstavlja kao uspješan i privlačan putopisac prve kategorije! Tekstovi u ovom rukopisu otkrivaju njegovu analitičku ozbiljnost u obradi teme. Kada piše o dnevno-političkim aktuelnostima iz zemlje i svijeta, on se upušta u analitički diskurs u kojem pitanje stavlja u širi politički, pravni i istorijski kontekst. Pored toga, važno je primijetiti i to da dodatnu vrijednost tekstovima daje to što akademik Jerković osim znanstvene poseže i za argumentacijom iz vlastitog praktičnog iskustva u bavljenju politikom. A upravo tu je imao neprocjenjivo važnog učitelja i uzora – rahmetli predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, kojemu je autor bio savjetnik. Epizode iz autorove saradnje sa Izetbegovićem, poput susreta sa japanskim ministrom inostranih poslova Keizom Obučijem, zasigurno će biti veoma atraktivne za čitaoce, kao što su i historiografski iznimno značajne. Rukopis obiluje dragocjenim crticama iz života i rada autora sa Alijom Izetbegoviem, koje otkrivaju detalje koje je mogao zabilježiti samo najbliži saradnik - savjetnik koji je, ujedno, i lucidni posmatrač, npr. epizoda kada se Alija umoran nakon teškog sastanka sa predstavnicima Srebrenice vraća u kabinet a začuje se ezan. Neki od najboljih dijelova ovog rukopisa su kada autor pravi paralele između skromnog, etičnog i tolerantnog stava i ponašanja rahmetli Izetbegovića i ponašanja današnjih protagonista političkog života.

Akademik Jerković koristi svoja znanja iz bavljenja naučnim radom i iskustva iz prakse za izvođenje razložne argumentacije i minuciozno seciranje aktuelnih pitanja bosanskohercegovačke političke stvarnosti kao što je npr. pitanje budžeta za modernizaciju oružanih snaga ili odluka Visokog predstavnika Schmidta. Pored toga, od posebnog značaja za ovaj rukopis je nadahnut i informiran znanstveni tekst o značaju ZAVNOBIH-a.

Jerković je pisao Netanayhuu i zahtijevao prekid genocida nad Palestincima

Značajan dio rukopisa čine autorove kolumne posvećene agresiji Izraela na Gazu. Šok i zgražavanje nad genocidom akademik artikulira u tekstove jasne argumentacije i stava formiranog u godinama bavljenja teorijom i praksom politike. A da historija potvrđuje argumente Jerkovića govori i činjenica da upravo dok zaključujemo ovu recenziju stižu vijesti da je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Benjamina Netanyahua za ratne zločine u Gazi. Mogli bismo reći da je opšta međunarodna kampanja osuda i zgražavanja nad izraelskim zlodjelima, koje je Jerković bio veoma istaknut i dugotrajno prisutan protagonist, urodila plodom. On ne ostaje samo na verbalnim osudama nego među prvima u Evropi piše, kao nekadašnji savjetnik predsjednika BiH Alije Izetbegovića, krajnje oštro pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu na početku agresije protiv Palestine. Otvoreno ga upozorava na izraelski genocid i traži da se ovaj zločin odmah zaustavi. On među prvima u svijetu navodi imena odgovornih, a ovih dana smo saznali koliko je nepogrešiva njegova procjene ‒ Međunarodni krivični sud je zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Akademik znalački, pedantno i hrabro secira dramatične događaje u ovom dijelu svijeta. U ovoj agresiji nestaju stanovnici Gaze koji su uhvaćeni u hermetičku stupicu smrti i završavaju u masovnim grobnicama. Genocid provode izraelske okupacione snage. Dosada još nije viđena takva eskalacija sirove sile. Jerković otvoreno i hrabro piše o ovom šizofrenom divljaštvu koje provode eskadroni smrti izraelske vojske. On piše o genezi palestinsko-izraelskih odnosa i objašnjava 75. godišnju agoniju koja se temelji na Balfurovoj deklaraciji. Ona je dovela do rođenja Izraela na tuđem tlu kada je jedan narod (UK) svečano obećao drugom narodu (Jevrejima) zemlju trećeg naroda (Palestine). Očigledno je da se autor, u cilju autentičnosti i dokumentarno-historijske vrijednosti, nije odlučio za naknadno editovanje tekstova, nego ih priređuje u izvornom obliku. U pojedinim tekstovima se osjeti ton i stil političkog govora. Ipak, uvjerenje i dostatna argumentacija svjedoče o snazi i britkosti uma i autorovoj vještini da to prenese na papir, odnosno podijeli sa čitaocima. Radi se o djelatnom intelektualcu, minucioznom hroničaru i informiranom kritičaru koji je upravo u punom naboju stvaralačke snage i da rukopis Posljednji boj akademika Adamira Jerkovića posjeduje znanstvene i publicističke kvalitete zbog kojih će naći zapaženo mjesto pred čitalačkom publikom kod nas i u regionu”, ‒ zaključio je akademik prof. dr. Omer Ibrahimagić.

Akademik Omer Ibrahimagić je recenzirao knjigu akademika Adamira Jerkovića, 6. jul 2024.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif