Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MINISTRICA ALIKADIĆ – HERIĆ POTVRDILA: INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU NEĆE DOBITI DOZVOLU ZA RAD
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 24. June 2024. 14:06:40
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde neće dozvoliti dalji rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu koji je u međuvremenu promijenio naziv ali i vlasnika, potvrdila je resorna ministrica Adisa Alikadić – Herić.

Ona je navela da univerzitet nije ispunio uslove u predviđenom roku te da je ostao bez licence.

- To je isti univerzitet koji je bio u ranijem periodu, znači Internacionalni univerzitet Goražde oko kojeg su povezane sve one afere sa kojima je javnost upoznata. Taj univerzitet je početkom septembra prošle godine ostao bez akreditacije, a u međuvremenu je promijenio vlasničku strukturu i naziv. Njegov novi naziv je Američki Sjevero-zapad Univerzitet za Zdravstvene nauke i tehnologije. U periodu od šest mjeseci nakon što su oni podnijeli zahtjev za ponovnu akreditaciju, a uz konsultaciju sa Agencijom za visoko obrazovanje u Banjaluci, mi smo po Zakonu o visokom obrazovanju dali rok od šest mjeseci da se određeni nedostaci u radu ovog univerziteta otklone. Inspektor za rad Ministarstva za obrazovanje je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi u datom roku i nakon toga je provedena procedura, a ovaj univerzitet je ostao bez licence, odnosno bez dozvole za rad - pojasnila je Alikadić-Herić.

Naglasila je da je rješenje koje je donijelo resorno ministarstvo konačno u upravnom postupku, te se protiv njega može pokrenuti upravni spor kod nadležnog kantonalnog suda u roku od 30 dana.

- S obzirom da su nam se studenti sa ovog univerziteta obraćali, važno je da znaju da je univerzitet dužan da u ovakvim slučajevima obezbijedi studentima nastavak obrazovanja na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi koja je akreditovana. Resorno ministarstvo se u prethodnom periodu intenzivno bavilo problematikom ovog univerziteta i javnost je upoznata sa svim onim što se dešavalo, radili smo u timu. Vlada je donijela odluku da se formira tim pravnika da vidimo da li donosimo pravu odluku - istakla je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Internacioni univerzitet u Goraždu osnovan je krajem 2014. godine i za njega se vezuju brojne afere oko načina provođenja obrazovnog procesa.

Pripadnici SIPA-e p nalogu Tužilaštva BiH u martu ove godine proveli su akciju “Index” zbog sumnji u nezakonito izdavanja diploma, pranje novca i druga krivična djela u vezi ovog univerziteta, za što se još čeka tužilačka odluka, a pored bosanskohercegovačkog, ovaj univerzitet predmet je istrage i italijanskog pravosuđa.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif