Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI ADVOKAT VEJZOVIĆ PODIGAO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV DODIKOVOG SAVJETNIKA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. June 2024. 17:06:11
U petak, 14.06.2024., dr. sc. Midhat Čaušević, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, putem Advokatske kancelarije Kemal Vejzović, podnio krivičnu prijavu protiv Marka Romića, savjetnika predsjednika Rs Milorada Dodika. Krivična prijava je podnesena zbog negiranja genocida u Srebrenici, koji je počinjen nad Bošnjacima.

Negiranje genocida nad Bošnjacima je počinjeno tokom gostovanja Marka Romića u emisiji "Plenum" na Federalnoj televiziji (FTV). Gospodin Čaušević je u svojoj prijavi naveo da je negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici neprihvatljivo i predstavlja direktno kršenje Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ne samo da vrijeđa žrtve i njihove porodice, nego također podriva napore za pomirenje i pravdu u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine. Više od pedeset osoba osuđeno je na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Od dvadeset presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida nad Bošnjacima. Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je trinaest za zločin genocida nad Bošnjacima, piše u saopćenju.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif