Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U KANADI POČELA IMPLEMENTACIJA REZOLUCIJE GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA O GENOCIDU U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. June 2024. 14:06:26
Počela implementacija Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici u Kanadi.

Premijer kanadske pokrajine Nju Brunsvik, Blaine M. Higgs i gradonačelnik Halifaksa, Mike Savage, glavnog grada kanadske pokrajine Nova Škotska, izdali proklamacije povodom 29. godišnjice od genocida u Srebrenici. Između ostalog premijer i gradonačelnik su se pozvali i na upravo usvojenu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Premijer i gradonačelnik su se u proklamacijama pozvali na presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, isticanje genocida u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode i na upravo usvojenu rezoluciju Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici.

Pozvali su svoje građane da se pridruže Kanađanima i posebno preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici koji žive u Kanadi u komemoraciji genocida, sjećanju na žrtve genocida i osudi največeg zločina poslije Holokausta u Evropi.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada se zahvalio premijeru i gradonačelniku i svim građanima pokrajine Nju Brunsvik i grada Halifaksa na kontinuiranom doprinosu institucionalizaciji kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Vaše proklamacije daju novu snagu onima koji žele umjesto kulture laži, poricanja istine i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca i revizionizma da se okrenu kulturi istine, sjećanja, pravde u ime povjerenja, saosjećanja i emapatije u cilju jačanja kanadske kulture sjećanja na genocid u Srebrenici, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif