Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Genocid: U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 36.479 Palestinaca
NETANYAHU IZJAVIO KAKO NEĆE ZAUSTAVITI RAT U GAZI, OSPORIO BIDENOV PRIJEDLOG O PREKIDU VATRE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 03. June 2024. 15:06:33
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da "nije spreman zaustaviti tekući rat u Pojasu Gaze", tvrdeći da su izjave predsjednika Joea Bidena o prijedlogu o prekidu vatre "netačne", javlja Anadolu.

"Nisam spreman zaustaviti rat", citirala je javna televizija KAN Netanyahuove riječi tokom tajne rasprave u Odboru za vanjske poslove i odbranu Knesseta.

Ustvrdio je da su detalji prijedloga o prekidu vatre koje je iznio Biden "netačni".

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 36.479 Palestinaca

Broj ubijenih Palestinaca u napadima koje je izraelska vojska izvela na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dostigao je 36.479, javlja Anadolu.
U saopćenju Ministarstva zdravlja u Gazi objavljene su najnovije informacije o izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju već 241 dan.
izraelska vojska je samo u posljednja 24 sata izvela četiri masakra u raznim dijelovima Gaze u kojima je ubijeno 40 Palestinaca, a još 150 je povrijeđeno.
Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao je na 36.479, a broj povrijeđenih je dostigao 82.777.
U saopćenju se navodi da pod ruševinama i pored puta još ima mrtvih, ali da medicinske ekipe i službenici Civilne zaštite ne mogu da dođu do tijela.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
"Nacrt koji je Biden iznio je djelimičan. Rat će biti zaustavljen u svrhu vraćanja talaca i onda ćemo razgovarati", rekao je izraelski premijer te dodao: “Postoje i drugi neotkriveni detalji. Mogli bismo prekinuti borbu na 42 dana kako bismo olakšali povratak talaca, ali nećemo odustati od našeg cilja potpune pobjede."

Izraelski premijer je odbio razgovarati o broju palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u sklopu predloženog sporazuma o zamjeni talaca.

"Nećemo pristati da okončamo rat bez postizanja ciljeva", rekao je Netanyahu te dodao: "Broj talaca koji će biti oslobođeni u prvoj fazi sporazuma još nije utvrđen."

Biden je u petak rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati sukobi u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u enklavi.

Biden je pozvao palestinsku grupu otpora Hamas da prihvati prijedlog i pozvao Netanyahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije da odbace plan.

Međutim, Netanyahuov ured je u petak ponovio da vlada namjerava nastaviti svoju smrtonosnu ofanzivu na Gazu dok se ne ispune svi ratni "ciljevi" Tel Aviva.

Hamas je sa svoje strane rekao da će "pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca".

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Blinken s izraelskim ministrima razgovarao o planu prekida vatre u Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je odvojene telefonske razgovore s dvojicom izraelskih ministara kako bi razgovarali o prijedlogu o prekidu vatre u Gazi koji je krajem prošle sedmice objavio američki predsjednik Joe Biden, javlja Anadolu.

Tokom razgovora s ministrom izraelskog ratnog kabineta Bennyjem Gantzom, Blinken je kazao da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u saopštenju.

Blinken je također rekao Gantzu da će taj prijedlog unaprijediti dugoročne sigurnosne interese Izraela, uključujući mogućnost smirivanja tenzija duž granice Izraela s Libanom, što bi omogućilo Izraelcima da se vrate svojim domovima.

Blinken je u razgovoru s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom "pohvalio spremnost Izraela da konačni zaključi sporazum i potvrdio da je sada odgovornost na Hamasu da prihvati prijedlog".

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je Izrael predstavio palestinskoj grupi otpora Hamas sporazum u tri faze kojim će se okončati neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze i osigurati oslobađanje zarobljenika.

Biden je apelovao na Hamas da prihvati sporazum i pozvao Netanyahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije koji se protive tom planu.

Netanyahuov ured ponovio je u petak njegovu namjeru da nastavi napad na Pojas Gaze dok se ne ostvare svi ratni ciljevi Tel Aviva.

Hamas je rekao da će pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni zarobljenika.

Izrael je nastavio brutalnu ofanz

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif