Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Vlada Crne Gore
VLADA CRNE GORE SA AMANDMANIMA NA REZOLUCIJU POTVRĐUJE LOJALNOST PREDSJEDNIKU SRBIJE VUČIĆU, NEGATORU GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. May 2024. 20:05:52
Internacionalni eksperttni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada je analizirao amandmane koje je Vlada Crne Gore podnijela na Rezoluciju Ujedinjenih nacija “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”.

Posebno je analiziran drugi amandman u kome piše: „potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje entiteta Rs u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom. Navedeni drugi amandman služi Vladi Crne Gore da po strateškim pitanjima na Zapadnom Balkanu potvrdi lojalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, negatoru genocida u Srebrenici i negatoru navedene Rezolucije.

Internacionalni ekspetni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada upozorava da eventualno prihvatanje drugog amandmana znači pobjedu nacionalističke, agresivno genocidne politike Slobodana Miloševića i njegovog establišmenta. Ovim amandmanom se želi u Ujedinjenim nacijama zaštiti entitet Rs kao trajna kategorija.

Imajući navedeno u vidu smatramo potpuno neprihvatljivim drugi amandman i tražimo od sponzora i kosponzora Rezolucije njegovo potpuno odbijanje.

Podržavajući rezoluciju prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva i odlučni smo u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje genocida. To je i znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif