Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


UMJESTO DA SE PODSJETIMO NA POBJEDE, U VELIKOJ MJERI DEZORIJENTIRANI I PODIJELJENI
Procitaj komentar

Autor: Murat Tahirović
Objavljeno: 01. May 2024. 17:05:54
Čini se da mi Bošnjaci nikako da shvatimo zašto je danas kulminacija ataka na suverenitet Bosne i Hercegovine i našu opstojnost. Kad to shvatimo i prihvatimo, onda ćemo pronaći put i izlaz za sadašnju krizu.

Srpska Republika Bosna i Hercegovina je bio Karadžićev naziv paradržave od 9. januara 1992. s glavnim gradom Sarajevom, koji je poslije evoluirao u Republika srpska, a Hrvatska zajednica Herceg Bosna je evoluirala u hrvatsku republiku. Milošević i Karadžić, Tuđman i Boban, nisu imali dilemu da im se zamišljene države u BiH zovu srpske i hrvatske republike. Karadžić je odredio glavni grad Sarajevo za svoju državu koju je nazvao srpska, znači cijela BiH srpska i interesantno da je napisao i zbirku nekih pjesama u kojima je opisao svoju sudbinu da će mu Sarajevo doći glave. Tako je i bilo. Dok su Tuđman, Boban i Prlić napravili plan da otmu više od polovine teritorija BiH. Sjeli su navedeni u Karađorđevu i iscrtali karte - nema Bosne i Hercegovine i nema Bošnjaka. Uz embargo i vojnu neintervenciju UN - NATO, ekipa iz Karađorđeva je napravila dva zločinačka poduhvata, jedan srbijanski na čelu s Miloševićem, a drugi iz Zagreba na čelu s Tuđmanom i to je sve presudio MKSJ u Den Hagu kroz osam presuda za agresiju ove dvije države na RBiH i presudio i optužio njihova rukovodstva zbog najtežih zločina uključujući i genocid.

Kad shvatimo da smo u takvim okolnostima formalno pravno sačuvali BiH, kao međunarodno priznatu državu, od dva UZP, da smo se odbranili i sačuvali narod od nestanka i da smo ih sve procesuirali u Hagu onda ćemo vrlo lahko naći odgovore na krizu.

Bosanski narod ih je porazio prvo vojno, pa politički, pa pravno. Vojno su mislili sve završiti za nekoliko mjeseci, što bi bio uslov i da demontiraju međunarodni subjektivitet BiH, a UZP i zločini kao sredstvo u stvaranju velike Srbije i Hrvatske na tlu BiH. Nestala je Tuđmanova HRHB, Abdićeva APZP, Karadžićeva Srpska republika BiH s glavnim gradom Sarajevom. (Od pokajanja Holbruka nemamo ništa) Svi su završili u Hagu. To je bosanska pamet i snaga koju smo nažalost danas "debelo" zaboravili.

Naši neprijatelji nisu zaboravili poraze. I umjesto da se podsjetimo na naše bliske nadnaravne pobjede, mi smo danas u velikoj mjeri dezorijentirani i podijeljeni. Ogroman trn u oku velikodržavnim projektima je upravo i naš glavni grad Sarajevo. A ima ih puno u očima negatora. Sarajevo pod opsadom: Opsada Sarajeva je jedan od najbolje dokumentovanih zločina.

Kroz četiri presude Haški tribunal je van razumne sumnje utvrdio odgovornost, vojnog ali i političkog vrha tzv. Srpske republike u BiH. U presudama MKSJ je detaljno objašnjena i uloga Srbije u opsadi Sarajeva, od slanja vojske i svake druge podrške, od vojne do političke. I Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić su tvrdili da Sarajevo nije pod opsadom VRS, nego da je Armija RBiH držala u okruženju Srbe oko Sarajeva. Naravno, sud u Hagu ne da nije povjerovao ovim i drugim bezočnim lažima, nego im je izrekao i doživotne kazne zatvora (Galić, Karadžić i Mladić). Tridest dvije godine bez optužnice za opsadu. Da nije bilo ustupljenih optužnica od strane Haškog tribunala Sudu i Tužilaštvu BiH, siguran sam da bismo za Srebrenicu čekali optužnice kao i za Sarajevo.

Kako drugačije objasniti činjenicu da, imate u Haškim presudama o opsadi imenom i prezimenom sve komandante podređene presuđenim ratnim zločincima u Hagu koji su u sistemu djelovali i dali svoj doprinos zločinu koji je počinjen u opkoljenom Sarajevu. Kako objasniti da u presudama MKSJ postoje imena i prezimena snajperista, a i na A listi Haškog tribunala koja je dostavljena Tužilaštvu BiH koja su sakrivena u ladicama. Kako objasniti činjenicu da je Haško tužilaštvo, pored A liste sačinilo i B listu, za koju su haški eksperti utvrdili da nema elemenata odgovornosti za počinjeni zločin, a u B listi su se u najvećoj mjeri nalazili pripadnici ARBiH i MUP-a BiH. Tužilaštvo BiH je B listu stavilo u prioritet, znači, listu imena za koje po mišljenju MKSJ nema dokaza. Suštinski se procesuira političko-vojno-policijsko rukovodstvo RBiH. Npr. niko za "Dobrovoljačku ulicu" od strane MKSJ nije proglašen osnovano sumnjivim, a sve su prijave išle iz Srbije, preko RS-a. Tužilaštvo je taj predmet pretvorilo u A listu i podiglo optužnicu, a za to vrijeme pred Tužilaštvom BiH nema optužnica za opsadu. Također, nema niti jedne optužnice za pripadnike HVO-a, istina za oficire VRS postoje, ali su svi dobili šansu da pobjegnu u Srbiju.

Mislim da najviše zbog naše indolentnosti i neangažmana je pravosuđe u BiH predato u ruke negatora i tu smo nakon veličanstvene pobjede u Hagu skoro pa izgubili bitku, ali vjerujem da nismo rat. Naravno, sada nam se prijeti i raznim otcjepljenjima, što je drugi naziv za njihovu novu vojnu akciju i UZP.

Još nam nije kasno da se probudimo i u ime svih onih koji su dali živote za BiH ponovo budemo spremni da izvojujemo tri pobjede - političku, pravnu, pa i vojnu ako ponovo krenu u UZP ili kako to ovih dana zamotavaju "da se mirno raziđemo" znajući da su takve najave uvod u novi rat.

Oni koji uspiju povratiti mentalitet i snagu navedene ponosne tri pobjede od 92-95 naše BiH u sadašnje političke i druge tokove osigurat će dalju budućnost naše države. Vjerujem i ubijeđen sam da takvi postoje. ( Preporod.info)

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ RIFATU BURDŽOVIĆU TRŠU
Velija Murić | 22. June 2024 15:17
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. June 2024 01:14
» KARAKAZANDŽILUK JEDNOG KARAKAZANDŽIJE
Said Šteta, književnik i novinar | 21. June 2024 15:17
» DESETI KRIŽARSKI RAT I LUKAVSTVO KAPITAL-BOGA
Dr. Sead Alić | 21. June 2024 14:33
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
Ostali prilozi istog autora:
» ZATIRANJE TRAGOVA
19. May 2024 03:10
» OSTAVITE REZOLUCIJU NA MIRU
03. May 2024 14:29
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif