Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PROJEKAT „SVIJET PAMTI SREBRENICU“: ODGOVOR NA SISTEMSKO PORICANJE GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 29. April 2024. 13:04:12
SARAJEVO, 29. APRIL 2024. (MINA) - Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, počinje s provođenjem projekta pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu" koji u svijetu čuva sjećanje na genocid u Srebrenici i suprotstavlja revizionizmu i negiranju ovog svirepog zločina.

Projekat je pokrenut kao odgovor na sistemsko poricanje i glorifikaciju genocida, te ima za cilj da informiše i edukuje javnost, kako u Evropskoj uniji tako i širom svijeta, o posljedicama genocida i važnosti prihvatanja činjenica i sudskih presuda.

Projektom je planiran niz aktivnosti u gradovima Zapadne Evrope i okruženja, što uključuje i održavanje izložbe „Genocid u Srebrenici - 11 lekcija za budućnost“ autora dr. Hikmeta Karčića, koja kroz faze prati planiranje i izvršenje genocida, sa zaključnom fazom bez presedana - glorifikacijom genocida.

Izložbu prate i tribine na kojima će domaći i međunarodni naučnici, intelektualci te svjedoci razgovarati s publikom o genocidu i njegovim posljedicama.

Šira svjetska javnost će imati priliku pratiti online verziju izložbe na stranici www.remember.ba, kao i kampanju koja se pokreće na društvenim mrežama.


Na stranici će, pored ostaloga, biti dostupne izjave i intervjui tužilaca i drugih osoba koje su bile uključene u sudske procese, a koji su rezultirali konačnim presudama za genocid u Srebrenici, čime se na jedinstven način dobiva širi uvid u ove procese. Također, planirana je i podjela srebreničkih cvjetova i brošura o Genocidu članovima Evropskog parlamenta.

Projekt „Svijet pamti Srebrenicu“ se pokreće u važnim trenucima pokretanja diskusije u Ujedinjenim nacijama o prihvatanju Rezolucije o Srebrenici kojom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida.
Ovom rezolucijom se potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice o genocidu, što podrazumijeva razvijanje programa kroz obrazovne sisteme u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti, kao i da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovim pilot-projektom se mobilizira i bosanskohercegovačka dijaspora i jača i njena uloga u širenju istine o Srebrenici, te će se on nastaviti razvijati i nadograđivati u narednim godinama, koristeći povratne informacije i iskustva za unapređenje budućih sličnih aktivnosti.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif