Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


BOSNA I HERCEGOVINA U RALJAMA SUSJEDA
Procitaj komentar

Autor: Mehmed Meša Delić
Objavljeno: 25. April 2024. 16:04:09
Bosna i Hercegovina nije i neće prestati biti strateški interesantnom njenim susjedima od srednjovjekovnog vremena do danas, ali i u buduće. Pa ni u vrijeme moćnog Osmanskog Carstva, oni Bosnu i Hercegovinu nisu ostavljali na miru, a posebno posljednjih dvjesta godina. Osnovni cilj im je da se teritorijalno prošire na njen račun. Da bi u tome uspjeli potrebno je bilo izbrisati je kao geografski i politički pojam. Zato je bilo nužno prvo onemogućiti nacionalnu emancipaciju Bošnjaka – muslimana i učiniti ih ljudima bez nacije, kulture i zemlje. Onemogućiti ih da imaju svoju državu, kao jedinog garanta političke budućnosti Bošnjaka – muslimana i njihovog uključivanja u svjetsku zajednicu naroda.

Susjedi su u svim dosadašnjim agresivnim atakovanjima na Bosnu i Hercegovinu instrumentalizirali svoje sunarodnike: bosanske pravoslavce - Srbe, bosanske katolike – Hrvate i slavoljubive i frustrirane muslimane – Bošnjake. Oni su zloupotrebljavali nacionalna i vjerska osjećanja svojih sunarodnika i od njih pravili svoju „petu“ kolonu i izdajnike svoje domovine Bosne i Hercegovine. Svaki put povode za svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini obrazlagali su „brigom“ za svoje sunarodnike, „zaštitom“ svoje braće po vjeri, jer ih ko bajagi ugrožavaju njihove komšije Bošnjaci – muslimani.

Imamo priliku ovih dana čuti od onih komšija koji su počinili genocid, a slave „Dan oslobođenja Vlasenice“, nakon obavljene 20. kolektivne dženaze žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jedan od četnika iz regije Birač Miroslav Pajić, predsjednik Skupštine Udruženja logoraša koji je izjavio: -Poručujem komšijama muslimanima da ne uzimaju našu istoriju, tradiciju i kulturu. Možemo živjeti u slozi, u dobrim komšijskim odnosima, ali u njihovim težnjama vidimo o bratskoj ljubavi nema šanse. Ovo što sada pokušavaju da nam prepišu, da smo genocidni narod, to je sramno. Dolivaju ulje na vatru kako bi naše borbe i žrtve bile izaludne, izjavio je Pajić.

Mada im komšije muslimani nisu ulazili u njihove avlije i nisu im uzimali njihovu historiju, tradiciju i kulturu, jer sve to sami imaju, četnici su komšijama muslimanima dolazili u avlije, na kućne pragove da bi im uzimali živote.

Iz ove Pajićeve izjave kao i svake druge kada u tome ne uspiju, agresori su ostavljali svoje sunarodnike i suvjerenike na cjedilu, da sami izglađuju svoje poremećene odnose sa susjedima Bošnjacima – muslimanima.

U historiji su poznati primjeri ekspedicije Eugena Savojskog 1697. godine, kada je popalio i opljačkao Sarajevu i sve krajeve kuda je prošao i plašeći se odmazde sa sobom iz Bosne i Hercegovine poveo oko 40.000 katolika. Taj odliv u stanovništvu katolici u Bosni i Hercegovini nikada kasnije nisu mogli namiriti. Isto je bilo za vrijeme vladavine Ante Pavelića. Još nije utvrđeno koliko je on za sobom povukao katolika – Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Srbija i Crna Gora su se skoro navikle da teritorije svojih država proširuju na račun Bosne i Hercegovine. Tu su im na ruku išle ne samo tadašnje evropske velesile, već na žalost i Osmanlije koji su se vojnički opirali političkoj emancipaciji Bošnjaka – muslimana i političkoj autonomiji Bosne u okviru Osmanskog Carstva, u vrijeme kada je tu istu autonomiju davala Srbiji i drugim pravoslavnim kneževinama na Balkanu. I ne samo da Bosni nisu davali autonomiju, već su Srbiju nagradili proširenjem teritorije na račun Bosne. Posljedice takve politike Bosna i Hercegovina i danas trpi. Srbija i Crna Gora su se Osmanlijama „revanširale“ ustankom 1875. godine bosansko – hercegovačkih pravoslavaca, čiji su bili idejni kreatori. Cilj je bio prisjedinjenje Bosne i Hercegovine već u to vrijeme velikoj Srbiji u duhu Garašaninove preporuke. Ovaj ustanak Srbija i Crna Gora su sve vrijeme vojnički i logistički podržavale. Ove zemlje su i tada, baš kao i danas, pravdale da sa ustankom nemaju ništa. Da bi na preporuku tadašnjih velikih sila „prale ruke“ od ustanka, jer su se „veliki“ sporazumjeli i prije Berlinskog kongresa na kome je to formalizirano, da Bosnu i Hercegovinu predaju na upravljanje Austro – Ugarske. Domaći pravoslavci su bili ostavljeni da sa svojim susjedima Bošnjacima – muslimanima, a i sami su tada bili Bošnjaci, popravljaju odnose poremećene u ustanku.

Nastamkom kraljevine SHS 1918. godine, inicijativom koja je došla iz Beograda, bosanski pravoslavci – Srbi su atakovali na bošnjačka imanja i njihovu čast, osokoljeni novouspostavljenom vlašću koja nije ništa učinila da spriječi to bezakonje. Poznati su pokolji (genocidi) muslimana 1924. godine u Sandžaku i u periodu 1941. do 1945. godine. Svugdje tamo gdje je kročila četnička noga, koji su bili najdosljedniji u provođenju velikosrpske politike i ideologije „krvi i tla“.

Iste metode su primjenjenje i u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. do 1995. godine. Primjenili su metodu pohoda Eugena Savojskog, metoda vladavine Ante Pavelića i vlasti koju je primjenjivao HVO na terenu koji je kontrolirao. Kao što nije bilo nikakve razlike u metodama koje je primjenio Car Dušan kada je napao Bosnu sredinom 14. stoljeća i metoda koje su primjenili „ustanici“ 1875., 1941 do 1945., sa onim metodama koje čine bosanski pravoslavci – Srbi i crnogorski četnici, pod idejnim vođstvom SANU i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a pod zaštitom međunarodne zajednice.

Kada je riječ o agresiji 1992. do 1995. godine na Bosnu i Hercegovinu, u odnosu na ranije, bitna razlika je u tome što je napadnuta Republika Bosna i Hercegovina kao međunarodno pravno priznata država i članica svjetske zajednice naroda. To je davalo pravo da se posluži svim instrumentima međunarodnog prava da zaštiti svoj teritorijalni integritet i državni suverenitet. Bosnu i Hercegovinu i njene branioce napala je i Srbija i Hrvatska i njihovi sunarodnici, komšije Bošnjaka – muslimana. Druga bitna razlika jeste što je imao ko da brani i odbrani Bosnu i Hercegovinu. Njeni branitelji prvi put od srednjovjekovne Bosne do 90-tih, prošlog stoljeća ne vojuju za volju tuđih careva i kraljeva, već vojuju za svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Iz tih dviju bitnih činjenica proizlaze značajne konsekvence za one domaće stanovnike koji su stali na stranu agresora. S jedne strane, što se njihovo uključenje u agresiju kvalifikuje kao teška izdaja domovine, pa ako neće snositi kaznene konsekvence za izdaju, vjerovatno im je jedini izlaz da biraju drtugu zemlju za svoju buduću domovinu, misleći da dio Bosne i Hercegovine mogu sa sobom ponijeti. Tako je ova agresija (rat), kao i svi dosadašnji pohodi protiv Bosne i Hercegovine, a u koju su sramno bili uključeni i domaći građani (državljani), njima samim vraća kao bumerang, gubitkom svoje domovine. A sada se ljute na Bošnjake – muslimane nad kojima počiniše i genocid, što tako čvrsto stadoše u odbranu i odbraniše cijelovitu Bosnu i Hercegovinu, mada imaše Tuđmanove ustaše i Miloševićeve četnike protiv sebe. U agresiji su i Tuđman i Milošević ušli osiljeni raspolaganjem velikim naoružanjem, protiv golorukog naroda sa lozinkom: „Sve ili ništa“. Golorukom narod bijaše uveden embargo na oružje.

Na kraju će, kao i u svim ranijim slučajevima dobiti „ništa“. I jedni i drugi pred licimjernom međunarodnom zajednicom, trebalo je u ovom „vjerskom“ ratu uništiti Bošnjake – muslimane i ukloniti tragove njihove materijalne i duhovne kulture i postojanja, odnosno učiniti genocid nad njima. A one koji bi preživjeli prisilno preseliti u „rezervate“ ili da se vrate „prađedovskoj vjeri“. Čak i promišljeni general Rouz je procijedio iz svojih usta „da rat u Bosni i Hercegovini nije trebao ni počinjati“.

Dakle, kada je riječ o Bosni i Hercegovini u strategiji njenih susjeda, Bosna i Hercegovina treba da zna da je susjedi neće ostaviti na miru ni u buduće. Oni će se zbog svjetske političke situacije primiriti, pokušati ponovo „uspavati“ Bošnjake – muslimane propovijedajući najbolje namjere, do prve prilike, kada osjete da je Bosna i Hercegovina slaba, a Bošnjaci – muslimani „uspavani“ ponovo otvoriti svoje ralje i pokušati da ih pokore. Taj scenario i te ralje postoje od kada je i Bosne i Hercegovine i njenih braniooca Bošnjaka – muslimana. Nema ni jednog argumenta zašto bi taj scenario bio promijenjen. Znamo da vuk mijenja dlaku, ali đud nikad. Ali, Bosna i Hercegovina će biti još toliko dugo, koliko ostane sama sebi vjerna, kao što je bila i do sada.

VRHOstali prilozi:
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
» TRI SJEĆANJA NA GRIŽNJU SVAJESTI ČOVJEČANSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2024 16:48
» DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. May 2024 14:44
» DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE SIMBOL VAŠE NEPOKOLEBLJIVE SNAGE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. May 2024 12:33
» PRVO BOŠNJACI PA ONDA SRBI PA HRVATI, PA ...
Sead Zubanović | 08. May 2024 21:01
» PROGON SDA CRNE GORE '90-TIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Harun Hadžić | 06. May 2024 03:00
» KOLIKO BOŠNJACI ZNAJU O SEBI I SVOJOJ ETNOGENEZI?
Mehmed Meša Delić | 06. May 2024 01:56
» ZAŠTO SVIJET MRZI BABILONCE?
Dr. Sead Alić | 06. May 2024 01:38
» ČEKAJUĆI SRPSKOG WILLYJA BRANDTA
Esad Krcić | 03. May 2024 17:14
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCIDAŠI
18. May 2024 17:02
» GRAD POD ZEMLJOM
30. April 2024 17:22
» BOŠNJACI PO MJERI AUSTROUGARA
03. March 2024 15:35
» DA LI JE GENOCID KAO POJAM IZLAPIO?
25. December 2023 15:45
» UOBRAŽENI BOGATAŠI
15. December 2023 14:32
» BOŠNJAČKI DUH I ZAPADNA KULTURA
06. December 2023 17:28
» BOŠNJACI U SANDŽAKU
15. October 2023 15:03
» DEJTON – DRVO MIRA
26. September 2023 21:03
» BOSNA I HERCEGOVINA MEĐ DVA MRAKA
19. September 2023 19:39
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif