Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 05. April 2024. 13:04:57
Draga braćo i sestre,
Večeras (petak na subotu 05. aprila, 2024) je 27. noć mjeseca Ramazana ove 1445/2024. godine.

Večeras je noć bolja od hiljadu/tisuću mjeseci.

OVO JE VODIČ ZA OVU „NOĆ VELIČANSTVENU“ (LEJLETU-L- QADR)
Sa današnjim zalaskom sunca, nastupa 27. noć mjeseca Ramazana, koja se zove „Noć veličanstvena“ (Lejletu-l-qadr), koja je u Kur'anu Časnom opisana kao „noć bolja od hiljadu/tisuću mjeseci, u kojoj meleki i Duh (Džibril-i Emin) silaze s Allahovom dozvolom radi odgovora na svaku pitanje. Ta noć je mir i spokoj sve do zore“.

Ova „Veličanstvena noć“ pada u trećoj trećini Ramazana, koja može biti u jednoj od neparnih noći: 25. 27. ili 29. Ulema drži da lejletu-l-qadr najvjerovatnije pada 27. noći pa se, stoga, 27. noć Ramazana obilježava kao „Veličanstvena noć“ u cijelom islamskom svijetu.

I mi u Bosni 27. noć Ramazana obilježavamo kao „Veličanstveni noć“ (lejletu-l-qadr).

Za razliku od arapske riječi qḍāʼ, koja znači opće određenje i poredak stvari zapisanih u lawḥ-i maḥfuẓ, na „Vječno zapečaćenoj ploči“, riječ qadr znači posebno ili precizno određenje i poredak svake pojedinačne stvari u kosomu.

Otuda je lejletu-l-qadr, „Veličanstvena noć“ jer se u njoj pojedinačno i precizno određuje i reda mjera stvari ili mjera sudbine za svakog pojedinog od nas, tj., u ovoj noći Svevišnji Allah posvećuje svoju Božansku ljubav prema svakome od nas pojedinačno kroz slanje meleka i Duha Svoga (Džebril-i Emina) da provjere šta je u našoj duši, u našem srcu i našem umu, kao i da čuju šta je na našem jeziku te „Veličanstvene noći“ sve do zore.

Zato, dragi moji ma gdje bili, 27. „Veličanstvenu noć“ u Ramazan-i šerifu, moramo iskoristiti na najbolji način, noć koja ima vremensku vrijednost od 83 godine, što je 17 godina manje od jednog stoljeća.

Ovaj VODIČ za „Veličanstvenu noć“ (lejletu-l-qadr) namijenjen je vama, dragi moji, da vam pomogne da budete u ozračju Božanske ljubav te noći kako bi vaši otkucaji srca bili u skladu sa Allahovim zadovoljstvom i kako bi vaš jezik izgovarao ono što će utjecati na preciznu mjeru Allahovu za vašu sudbinu na način da Allah bude zadovoljan s vama a i vi da budete zadovoljni s Allahom.
Pa pođimo redom:
Ispostili ste 26. dan Ramazana, iftarili ste, klanjali ste akšam-namaz, pripremili se za odlazak u džamiju, klanjali ste teraviju namaz u džematu, saslušali vaz-u nasihat o „Veličanstvenoj noći“ (lejletu-l-qadr) i vratili se doma.

Ispunjeni ste lijepim osjećajem što vam je Svevišnji Allah omogućio da dočekate još jednu 27. noć u dobrom zdravlju i raspoloženju. Inspirirani ste vazom u džamiji i, nakon kraćeg, odmora pristupate svom osobnom pojedinačnom kućnom ibadetu u ovoj blagoslovljenoj noći.

Džematski ibadet u džamiji je sunnet. Vi ste to uredno obavili. Sada je vrijeme za vaš osobni ibadet, koji je osobni razgovor sa Allahom, koji zna sve vaše tajne i sve vaše javne želje, nade i brige.

„Veličanstvena noć“ (lejletu-l-qadr) pruža vam priliku da ih podijelite sa svojim Stvoriteljem, koji vam šalje meleke i Duh Svoj (Džibil-i Emina) da vas sluša sve do zore.

Da li znadete šta želite?

Da li ste razmišljali šta vam je najprječe u životu?

Razmislite:
Najprječe vam je Zdravlje? Posao? Mir u duši i mir u domovini?
Mir i sreća u porodici? Uspjeh na Ovome i spas na Drugome svijet?

Da li znadete kako to sve ostvariti?

Da li znadete jezikom kazati to šta želite, čemu se nadate i šta vas muči?

Naravno da znadete, jer onoga trenutka kada srce pokaže i najmanji znak ljubavi i pokornosti prema Allahu Svevišnjem, Allah uzvraća Svojom ljubavlju deset puta, sedamsto puta više.

Isto tako, čim jezik izusti istigfār, Allah aktivira Svoju neizmjernu milost prema robu Svome!

Upitana šta je Poslanik najviše izgovara u „Noći veličanstvenoj“ (lejletu-l-qadr), hazreti Aiša je odgovorila: – Poslanik je najviše izgovarao te noći ove riječi:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ، تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي.
Allahu moj,
Ti si onaj koji praštaš grijehe,
jer Ti voliš praštanje pa te molim da mi oprostiš moje grijehe!


Ponavljanje samo ovih riječi u 27. „Veličanstvenoj noći“ (lejletu-l-qadr) dovoljno je da zaslužite Allahu milost i oprost i da iskoristite tu „Blagoslovljenu noć“ na najbolji način, ali ovaj VODIČ vam preporučujete da uz to uradite i sljedeće ibadetske radnje:
1) Uzmite Kur'an i proučite tri puta 97. poglavlje Al-Qadr, u kojem se govori da je Kur'an objavljen u „Veličanstvenoj noći“ (lejletu-l-qadr). Ako niste upućeni u arapsko pismo, pročitajte značenje tog poglavlje u bosanskom prijevodu da biste razumjeli smisao ove noći.

2) Pročitajte, zatim, tri puta prvih pet ajeta iz 96. poglavlja A-ʿAlaq. To su prvi ajete koje je Svevišnji Allah objavio Poslaniku Muhammedu, a.s., u pećini Hira preko meleka Džibrl-i Emina. Isto tako, ako niste upućeni u arapsko pismo pročitajte to u bosanskom prijevodu kako biste shvatili početak objave u „Veličanstvenoj noći“ (lejletu-l-qadr).

3) Poslije toga proučite u cijelosti jedan puta 53. poglavlje Al-Nadžm, iz kojeg ćete razumjeti da je Kur'an Allahova riječ, objava Allahovom Poslaniku Muhammedu, a.s., koji ne govori iz svog osobnog hira, već iz Allahovog nadahnuća da bude opomena i milost svim svjetovima. Također, u ovom poglavlju utvrdit ćete spoznaju o mīradžu – nebeskom ili kozmičkom putovanju Allahog Poslanika te ćete učvrstiti svoj īmān u tewḥīdu – jednosti Božjeg bića (dhāt), čisteći u toj noći svoje srce od širka – mnogoboštva.

4) Zatim, proučite sedam puta 112. poglavlje Al-Ikhlāṣ (Qul Huwallah Aḥad) kako bi se u vašem srcu ustanovio tewḥīd bez truna širka. Uradite to onako kako je objavljeno – na arapskom jeziku uz razumijevanje značenja na bosanskom!

5) Nakon toga, pripremite se za kadersku nafilu-namaz, kojeg treba klanjati prema uputama koje prenosi Hazreti Aiša, r.a.:

Upitana kako je Alejhisselam klanjao nafilu-namaz u lejletu-l-qadru, Hazreti Aiša je odgovorila: - Allahov Poslanik nije više klanjao ni u Ramazanu ni mimo Ramazana od jedanaest rekjata. Klanjao bi četiri rekjata, ali me ne pitajte o ljepoti tog klanjanja niti o dužini, zatim bi klanjao još četiri rekjata, ali me ne pitajte o ljepoti tog klanjanja niti o dužini, a onda bi klanjao još tri rekjata.

عندما سئلت عائشة أم المؤمنين عن كيف كان الرسول يصلي ليلة القدر، فقد أجابت:
“ما كانَ رَسولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وسلَّمَ يَزِيدُ في رَمَضَانَ، وَلَا في غيرِهِ علَى إحْدَى عَشْرَةَ رَكْعَةً، يُصَلِّي أَرْبَعًا، فلا تَسْأَلْ عن حُسْنِهِنَّ وَطُولِهِنَّ، ثُمَّ يُصَلِّي أَرْبَعًا، فلا تَسْأَلْ عن حُسْنِهِنَّ وَطُولِهِنَّ، ثُمَّ يُصَلِّي ثَلَاث “.

6) Nakon što ste sigurni da imate abdest, pristupite klanjanju kaderske nafile-namaza sa nijjetom. (Ne postoji utvrđen nijjet za nafilu-namaz u Lejletu-l-kadr, već se on izgovara iz duše i srca svakog klanjača. Oni koji znaju to učiniti na arapskom, neka tako učine, oni koji to žele učiniti na bosanskom, neka to i učine na bosanskom jeziku ovako:

- Ja činim nijjet da klanjam nafilu-namaz u lejletu-l-kadru iz iskrene pokornosti i pobožnosti prema Svevišnjem Allahu radi postizanja Njegovog zadovoljstva, radi Njegove milosti, radi Njegovog oprosta i radi mog uspjeha na Ovome i spasa na drugome svijetu – Allahu Akbar.


7) Na prvom rekjatu proučite jedanput Al-Fātiḥu, zatim tri puta Qul Huwallah Aḥad, tri puta suret Al-Falaq i tri puta suret A'-Nnās, zatim donesite ṣalawāt na Alejhisselama – Allahuma Ṣalli ʿalā Muḥammadin, zatim proučite istigfār tri puta – Astagfirullah, Astagfirullah, Astagfirullah i tri puta: Allahuma inneke ʿafuwun tuhibbu-l-ʿafwa, fʿafu ʿannī (Allahu moj, Ti si onaj koji praštaš grijehe, jer Ti voliš praštanje pa te molim da mi oprostiš moje grijehe). Zatim učinite rukūʿ, kao što činite u redovnim namazima, zatim učinite dvije sedžde, zatim idite na drugi rekjat – qijām i ponovite sve isto kao na prvom rekjatu, zatim idite na rukūʿ, dvije sedžde i prvi tašahhud (atteḥijjatu), zatim idete na treći i četvrti rekjat na isti način do drugog tašehhuda (atteḥijjatu), kada ćete predati selam i nastaviti još četiri rekjata na isti način, a onda ćete klanjati još tri rekjata, ukupno jedanaest rekata kao što je, kako nam prenosi Hazreti Aiša, radio Allahov Poslanika. Ova tri rekjata klanjajte kao što klanjate vitre u jacije namaza. Na trećem reklatu nakon što ste proučili Al-Fātiḥu, sureta, ṣalawāt na Alejhisselama, istigfār i ʿafw, proučite qadarsku qunūt (pokorničku) dovu u qiyām, stojećem stavu, podignutih ruku:
اللهمَّ إنِّي أسألُكَ مِنَ الخيرِ كلِّهِ عَاجِلِه وآجِلِه ما عَلِمْتُ مِنْهُ وما لمْ أَعْلمْ، وأعوذُ بِكَ مِنَ الشَّرِّ كلِّهِ عَاجِلِه وآجِلِه ما عَلِمْتُ مِنْهُ وما لمْ أَعْلمْ.

Gospodaru moj,
Molim te za svako dobro Ovoga i svako dobru Onoga svijeta, za koje znam i za koje ne znam. Utječem Ti se od svakog zla Ovoga i od zla Onoga svijeta, za koje znam i za koje ne znam! Amin!


اللهمَّ إنِّي أسألُكَ من خَيْرِ ما سألَكَ مِنْهُ عَبْدُكَ ونَبِيُّكَ، وأعوذُ بِكَ من شرِّ ما عَاذَ بهِ عَبْدُكَ ونَبِيُّكَ.

Gospodaru moj,
Molim Te za ono dobro za koje Te molio Tvoj rob i Poslanik i utječem Ti se od onog zla od kojeg Ti se utjecao Tvoj rob i Tvoj Poslanik! Amin!


اللهمَّ إنِّي أسألُكَ الجنةَ وما قَرَّبَ إليها من قَوْلٍ أوْ عَمَلٍ، وأعوذُ بِكَ مِنَ النارِ وما قَرَّبَ إليها من قَوْلٍ أوْ عَمَلٍ، وأسألُكَ أنْ تَجْعَلَ كلَّ قَضَاءٍ قَضَيْتَهُ لي خيرًا.

Gospodaru moj,
Molim Te da kod Tebe, iz Tvoje neizmjerne milosti, zaslužim Džennet i ono što me može približiti Džennetu, a da me spasiš od Džehennema i onago što bi me moglo približiti Džehennemu! Amin!


يا رحمان الدنيا والآخرة ورحيمها، يا أرحم الراحمين، ويا ظهر اللاجئين، ويا جار المستجيرين، يا أمان الخائفين، يا غياث المستغيثين، يا كاشف الضر، ويا دافع البلوى، نسألك في هذه الليلة المباركة أن تكشف عنا من البلاء ما نعلم، وما لا نعلم، وما أنت به أعلم، إنك أنت الأعز الأكرم.

O Ti, Milostivi, koji si Milostiv na Ovome svijetu i Ti, koji si Samilostiv na Onome svijetu, Ti koji si najmilostiviji od svih milostivih, Ti koji si zaštitnik prognanih, Ti koji si susjed onima koji traže Tvoju blizinu, Ti koji si sigurnost za uplašene, Ti koji opskrbljuješ one koji traže opskrbu, Ti koji otklanjaš opasnosti, Ti koji braniš potlačene – Molimo Te u ovoj mubarek noći – lejletu-l-kadra – da nas poštediš iskušenja, kojeg znamo, kao i onog iskušenja kojeg mi ne znamo, a Ti znaš – o Ti koji si Svemoćan i Plemenit! Amin!

اللَّهُمَّ عافني في جَسَدِي، وَعافني في بَصَرِي، وَاجْعَلْهُ الوَارِثَ مِنِّي، لا إِلهَ إِلَّا أنْتَ الحَلِيمُ الكَرِيمُ، سُبْحانَ اللَّهِ رَبِّ العَرْشِ العَظِيمِ، وَالحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِينَ.
O Allahu Svemogući,
Daj mi moć u mom tijelu, daj mi sposobnost u mom vidu tako da to bude trajna vrijednost u mom biću, nema boga osim Tebe Allahu, Ti si Milostiv i Plemenit, neka je hvala i slava samo Tebi, Gospodaru Arša Veličanstvenoga, Hvala Tebi, Gospodaru svjetova! Amin!


اللهمَّ اجعلْ في قلبي نورًا، وفي لساني نورًا، وفي بصري نورًا، وفي سمعي نورًا، وعنْ يميني نورًا، وعنْ يساري نورًا، ومنْ فوقي نورًا، ومنْ تحتي نورًا، ومنْ أمامي نورًا، ومنْ خلفي نورًا، واجعلْ لي في نفسي نورًا، وأَعْظِمْ لي نورًا.

Allahu moj,
Osvijetli moje srce Tvojim nūrom, i moj jezik ponuri Tvojim nūrom, i moj vid uvećaj Tvojim nūrom, i moj sluh poboljšaj Tvojim nūrom, i moju desnu stranu osvijetli Tvojim nūrom, i moju lijevu stranu uljepšaj Tvojim nūrom, i ono što je iznad mene učini lijepim Tvojim nūrom, i ono što je ispod mene osvijetli Tvojim nūrom, i ono što je ispred mene neka mi bude vidljivo Tvojim nūrom, i ono što je iza mene neka svijetli Tvojim nūrom, učini, Milostivi, da moja duša bude obasjana Tvojim nūrom i uvećaj Mi Tvoj nūr na svaki način, o Svemogući Allahu, drugog boga osim Tebe nema! Amin!


اللهم اجعلنا شاكرين لنعمك برحمتك يا أرحم الراحمين.
Gospodaru naš,
Učini nas da Ti budemo zahvalni na Tvojim nimetima – blagodatima, O ti, koji si Najmilostiviji od svih milostivih! Amin!


اللهم إنا نسألك حبّك، وحبّ من يحبّك، وحبّ العمل الذي يقرّبنا إلى حبّك.
Gospodaru naš,
Molimo Te za Tvoju ljubav i ljubav onih koji Tebe vole. Molimo te za ljubav prema poslu koji nas približava Tvojoj ljubavi! Amin!


اللهم أوردنا حوض سيدنا محمد صلى الله عليه وسلم، واجعله لنا شفيعًا، واسقنا من يده الشريفة شربة لا نظمأ بعدها أبدا.

Allahu moj,
Daj nam da budemo kod ḥawḍe – vrela Muhammeda Alejhisselama, obraduj nas da na Alejhisselam bude šefāʿdžija i napoji nas šerbetom iz njegove časne ruke tako da nikad više ne osjetimo žeđ! Amin!


اللهم اغفر لي ولوالدي وللمؤمنين، اللهم ارزق أبي وأمي الفردوس الأعلى وجوار حبيبك محمد. اللهم اغفر لإخوتي وزوجتي وذريتي، وأدخلهم في رحمتك.

Allahu moj,
Oprosti meni moje grijehe, oprosti grijehe mojim roditeljima, podari mome ocu i mojoj majci Džennet-i firdews, podari im blizinu Tvog miljenika Muhammeda Alejhisselam.

Allahu moj,
Oprosti grijehe mojoj supruzi, mojim evladima i neka uvijek budu u Tvojoj milosti! Amin!


اللهم اغفر لكل من أحسن إلى وتجاوز عمن أساء إلي. اللهم لا تكلنا إلى أنفسنا طرفة عين.

Allahu moj,
Oprosti grijehe svakom, koji je dobro učinio prema meni i koji mi je oprostio ako sam ja njemu nešto nažao učinio.

Allahu moj,
Nemoj me ni za tren oka ostavljati samoga. Ja sam uvijek potreban Tvoje milosti i zaštitite! Amin!


ربنا آمنا بك وبرسولك فاكتبنا من عتقائك من النار يوم لا ينفع مال ولا بنون إلا من أتى الله بقلب سليم.

Gospodaru naš,
Mi vjerujemo u Tebe i u Tvog Poslanika pa nas upiši među one koji će biti oslobođeni od vatre na dana kada nikome neće pomoći ni imetak ni sinovi, već će pomoć biti osigurana samo onome koji dođe pred Tebe čistoga srca! Amin!


اللهم أصلح لنا ديننا الذي هو عصمة أمرنا، وأصلح لنا دنيانا التي فيها معاشنا. وأصلح لنا آخرتنا التي إليها معادنا، واجعل الحياة زيادة لنا في كل خير. آمين يا رب العالمين.

Allahu moj, poprav našu vjeru tako da budemo dostojni amaneta Tvoga Vjerovjesnika, popravi naše stanje na Ovome svijetu, gdje živimo ovozemaljski život i popravi naše stanje na Drugome svijetu – Ahiretu, gdje ćemo vječno živjeti u Tvom zimmetu! Amin!

Dragi moji,
S ovim VODIČEM za „Veličanstvenoj noći“ – lejlet-l-qard želim da znadete da sam i dušom i srcem s vama i da učim dovu Svevišnjem Allahu da popravi naše stanje i naše grdne rane, koje nas muče ovih dana u našoj duši i našoj domovini Bosni – neka ju Allah Svemogući zaštiti od dušmana iznutra i izvana. Amin!

VRHOstali prilozi:
» FANTASTIČNE ŽENE
Zineta Subašić | 15. May 2024 21:06
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
12. November 2023 14:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif