Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


FARUK ĐOZIĆ KANDIDAT JE STRANKE ZA BOSNU I HERCEGOVINU ZA NAČELNIKA OPĆINE SREBRENICA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. February 2024. 18:02:15
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) jučer je u Sarajevu održalo 21. redovnu sjednicu na kojoj se razgovaralo o brojnim aktuelnim temama.
Nakon obavljene rasprave, Predsjedništvo SBiH usvojilo je sljedeći set zaključaka:

1. Predsjedništvo SBiH s pažnjom prati ponašanja vladajuće koalicije “Trojka-SNSD-HDZ”, a jučerašnjim propalim sastankom u Mostaru, koji je samo jedan u nizu od održavanja izbora, jasno je da su “novi pregovarači” pali na ispitu političke zrelosti. U momentu kada BiH treba da uradi ključne poteze na Evropskom putu, s obzira na rok koji je stavljen do marta, koalicije na državnom nivou nije postigla dogovor o dva ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor u EU (Zakon o sudovima BiH, Zakon o sukobu interesa). Iako su potpuno odustali od priče o NATO integracijama, a svu priču sveli na EU integracije postalo je potpuno jasno da je taj proces završio potpunim neuspjehom.

2. SBiH će učestvovati u donošenju svih zakona na državnom nivou, koji su isključivo u interesu države BiH, ali i suprotstaviti se usvajanju onih zakona koji su štetni po državu Bosnu i Hercegovinu. Upozoravamo da se usvajanjem Zakona o sudovima BiH ne smije smanjiti njihova nadležnost tako što će se ona spusti na entitete, te da se Zakon treba usvojiti na način da se uvaže preporuke Venecijanske komisije.

Stranka za BiH ne podržava ideju i prijedlog stranaka „Trojke“ da sjedište Apelacionog suda BiH bude u Istočnom Sarajevu, obzirom da se tamo nalaze ploče u spomen ratnom zločincu Ratku Mladiću, jer se tako šalje poruka da je to prihvatljiva praksa.

3. Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Srebrenica jednoglasno je usvojio prijedlog da kandidat za načelnika općine Srebrenica bude mr. pravnih nauka Faruk Đozić. Stalno je nastanjen sa porodicom u Srebrenici, otac troje djece. U mandatnom periodu 2018-2022. godina bio je delegat u Vijeća naroda entiteta RS. Predsjedništvo SBiH je dalo punu podršku navedenom prijedlogu, te poziva i druge političke subjekte na dogovor kako bi podržali Faruka Đozića kao zajedničkog kandidata za načenika općine Srebrenica.

Aktivnosti koje se vode u MZ Osatica u općini Srebrenica, gdje se u blizini šehidskog spomen obilježja gradi pravoslavna crkva, iako tu nema ni jednog pravoslavca, predstavljaju novu provokaciju za povratnike. Stranka za BiH staje uz građane koji vode tu borbu, te poziva institucije i Visokog predstavnika da spriječi nove međuetničke tenzije, tako što će sve dalje radnje biti zaustavljenje.

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
» IRAN POKRENUO NAPAD BESPILOTNIM LETJELICAMA NA IZRAEL
Anadolu Agency (AA) | 13. April 2024 23:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif