Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Druga redovna Skupština Udruženja ilmijje:
NAŠ USPJEH UMNOGOME ZAVISI OD ISKRENOSTI I POSVEĆENOSTI POSLU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 28. February 2024. 15:02:11
SARAJEVO, 28. FEBRUAR 2024. (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana druga redovna Skupština Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, tokom koje su predstavljeni izvještaji o radu Glavnog odbora Udruženja za prošlu godinu.

Supštini je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je tokom obraćanja ocijenio da se Udruženje ilmijje nalazi u samom središtu Zajednice, te da se njegov rad, inicijative i prijedlozi snažno reflektiraju na mnoge segmente ukupnog rada ove institucije.
„Želim odati priznanje Udruženju ilmije na osvjetljavanju časne uloge imama u vrijeme agresije i za vrijeme povratka tamo odakle su muslimani bili protjerani. To je nešto na šta smo sasvim ponosni; to je blistava uloga tih ljudi u tim dramatičnim i nerijetko jezivim okolnostima, opasnim po život. Srećom, mnogo toga je zabilježeno i ostat će da svijetli i inspiriše one koji će doći poslije. Doista smo ponosni na svoje imame, ali i na Udruženje što se potrudilo da se to zapiše, dokumentuje, objedini i publikuje“, poručio je reisul-ulema.


Uz čestitke Udruženju ilmijje na radu i ralizovanim projektima, reisul-ulema je prisutnim imamima uputio nekoliko savjeta.

„Na životnom smo polju. Suočavamo se s raznim izazovima: političkim, ekonomskim, sociološkim, moralnim. Naš uspjeh umnogome zavisi od naše iskrenosti, posvećenosti svom poslu i volje da se borimo dokraja. Od naše borbe uveliko zavisi sudbina našeg naroda i naše zemlje. Ako mi budemo moralno zdravi, društveno korisni, dovoljno osposobljeni i motivirani, bit će i naša zemlja i naš narod. I moći ćemo računati na Božiju pomoć“, rekao je reisul-ulema Kavazović.


Predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom rezimirao neke aktivnosti koje su realizovane tokom protekle godine.

„Ponosni smo na proteklu godinu i možemo kazati da je bilo mnogo projekata vezanih za imamski poziv u zajednici muslimana u Bosni i Hercegovini i šire. Očekujem da će delegati podržati naš izvještaj i dati prijedloge i sugestije za rad u 2024. godini“, rekao je efendija Hadžić.

Podsjetio je da je važan cilj rada Udruženja vezan za dobar status imama, kao i njihova osposobljenost za suočavanje sa izazovima u novim društvenim okolnostima.

„Mislim da smo na pravom putu, pa koristim priliku i da se zahvalim reisul-ulemi Islamske zajednice zbog toga što je prepoznao važnost Udruženja ilmijje, te tokom svog mandata daje punu podršku njegovom radu. S te strane, imamo prostora da budemo kreativni u planiranju određenih aktivnosti za naredni period“, naveo je on.


O toku sjednice, njenom protokolu, kao i usvojenim izvještajima je govorio Safet-ef. Karahmetović, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje.

„Finansijski izvještaji, kao i planovi rada za narednu godinu su poprilično obimni, pa se nadamo dobroj radnoj atmosferi i konstruktivnim prijedlozima, sugestijama i savjetima, kako bi Udruženje nastavilo ako Bog da raditi korisne aktivnosti za svoje članove i za Islamsku zajednicu u cjelini“, rekao je efendija Karahmetović.

Ovom prilikom je podsjetio na neke specifičnosti rada Udruženja ilmijje.


„Udruženje već duži niz godina pokušava poboljšati radno-pravni status naših imama, posebno u povratničkim džematima. Značajno se radi i na edukaciji imama, realizaciji seminara i radionica. Izdavačka djelatnost je, također, značajna aktivnost, po kojoj je Udruženje već godinama prepoznatljivo. Tu su kalendari i druge knjige koje se tiču imama, a nedavno je objavljen psihologijski priručnik za imame, za koji se nadam da će biti od koristi“, naglasio je efendija Karahmetović.

Prisutni imami su, uz usvajanje Izvještaja i Plana rada, govorili o vlastitim iskustvima, te iznijeli određene prijedloge za buduće djelovanje.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif