Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NASTAVAK SUĐENJA U PREDMETU “DŽEMAL HADŽIĆ I DRUGI”: NIJE VAŽNO KO JE KRIV
Procitaj komentar

Autor: Semir Spahić
Objavljeno: 22. February 2024. 17:02:46
Novo ročište u predmetu „Džemal Hadžić i drugi“, poznatijem kao „Čemerno“, koje je održano danas u Sudu BiH, donijelo je dva mišljenja sudskih vještaka medicinske struke u pogledu vještačenja nalaza svjedoka Kulović Bakira i njihovog mišljenja o njegovoj sposobnosti da se kao svjedok optužbe pojavi pred Sudskim Vijećem. Doktor Ademir Hadžismajlović, vještak – specijalista opšte i torokalne hirurgije KCUS Sarajevo, iznio je da je uvidom u nalaze svjedoka Kulovića nedvojbeno utvrdio da je on obolio od tumora pluća i da nije mogao biti podvrgnut operaciji zbog negativnog nalaza pulmologa, ali da je, po njegovom mišljenju, bio u stanju svjedočiti na Sudu.

Drugi vještak, doktorica interne medicine Radojka Golijanin, također je potvrdila prijašnju dijagnozu, ali se, po njenom mišljenju, svjedok nije sposoban svjedočiti jer „nije dobro da se izlaže stresogenim faktorima“.

Nakon ovoga tužilac Vladimir Simović tražio je da se pročita pismena izjava svjedoka Kulovića, na šta je reagovala odbrana, te je Predsjedavajuća Sudskog Vijeća Minka Kreho donijela odluku da se izjava ne čita, i da se sačekaju rezultati novog vještačenja zakazanog za mjesec april.

U nastavku ročišta tužilac Simović je pročitao izjavu preminulog svjedoka Ćerimagić Fahrudina, koji je početkom rata bio pripadnik komande Štaba TO Breza i koji nije imao nikakva važna saznanja u vezi predmeta zbog kojih se vodi postupak.

Najviše bure ponovo je izazvala najava tužioca Vladimira Simovića da neki od najvažnijih svjedoka Tužilaštva svjedoče putem linka iz država u kojima se trenutno nalaze, a u pitanju su Srbija, Norveška i SAD. Prvi je reagovao advokat Ifet Feraget, koji je rekao da je još prije šest godina Tužilaštvu dostavio podnesak po ovom pitanju, ali na isti nikada nije dobio odgovor, pogotovo ako se zna da je na samom početku procesa tužilac Simović u sudnici izjavio da će on sam podnijeti prijavu protiv osumnjičenih za ratne zločine, dakle komandante koji su na Čemernu postavili artiljeriju i komandovali vojnicima koji su njima rukovali, a to su upravo oni koje tužilac Simović namjerava izvesti kao svjedoke Tužilaštva i to bez da se pojave direktno u sudnici. Feragetov stav podržali su i ostali branioci optuženih, na šta je Sudsko Vijeće tražilo od tužioca Simovića da ispita da li se vodi krivični postupak protiv nekoga od predviđenih svjedoka, te da provjeri mogućnosti da se isti pojave direktno u sudnici.

Nakon završetka ročišta, ovu situaciju pojasnio nam je sam Ifet Feraget:

– U prethodnih šest godina, koliko već traje ovaj krivični postupak, sam u deset navrata od postupajućeg tožioca Vladimira Simovića tražio da mi dostavi dokaze koji se nalaze u posjedu Tužilaštva BiH ali do danas ih nisam dobio! Zadnji put sam 12.02.2024. godine od tužioca tražio dokaze koji se odnose na vještačenje po vještaku vojne struke ali ni te dokaze do danas nisam dobio! Danas sam se izričito protivio prijedlogu tužioca Simovića da se putem video linka iz Republike Srbije saslušavaju ključni svjedoci u ovom krivičnom predmetu, između ostalih, komandant pješadije na Čemernu Momir Šikuljak i komandant artiljerije na Čemernu Velibor Blagojević. Naime, odgovarajući na moj podnesak tužilac Simović me još 09.10.2019. godine obavijestio da Tužilaštvo BiH zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno granatiranja Brze, Ilijaša, Visokog i opština u sastavu grada Sarajeva, vodi istragu protiv ovih lica. Iz tog razloga smatram da tužilac Simović mora obrazložiti zbog čega onda predlaže da se putem video linka iz Republike Srbije kao svjedoci saslušavaju lica koja su odgovorna za smještaj vatrenog položaja artiljerije u naseljeno mjesto i za granatiranje civila i civilnih ciljeva i koja su prethodno zbog toga već morala biti procesuirana! Ovako dolazimo u situaciju da tužilaštvo lica, koja su prethodno morala biti krivično procesuirana i koja su zbog toga pobjegla u Republiku Srbiju, predlaže kao svjedoke koji onda imaju pravo da ne odgovoraju na pitanja koja će ih izložiti krivičnom gonjenju! Zbog toga sam molio sud da sve ove argumente uzme u obzir prilikom donošenja odluke o prijedlogu tužioca Simovića da se potencijalni optuženi i bjegunci od pravde, a inače državljani BiH, saslušavaju kao svjedoci putem video linka iz Republike Srbije!

Nakon toga predsjednica vijeća sutkinja Minka Kreho je naložila tužiocu Simoviću da se prije konačne odluke suda pismeno izjasni o tome da li se protiv navedenih lica vodi istraga i zbog kojih razloga isti ne mogu doći pred Sud BiH radi saslušanja u svojstvu svjedoka – rekao je Feraget.

Zanimljivo je i to da su neki mediji prenijeli da se radi o svjedocima “koji ne žive u BiH” iako se radi o građanima BiH i bjeguncima od pravde koji su zbog izbjegavanja procesuiranja pobjegli iz zemlje u Republiku Srbiju!, - objavio je portal radioilijas.ba.

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» JEDAN SVJEDOK ZA POLA SATA
07. November 2019 13:42
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
05. October 2019 14:39
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif