Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BH UK NETWORK ŠIRI MREŽU PRIJATELJA NAŠE DOMOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. February 2024. 19:02:44
Ambasador Bosne i Hercegovine Osman Topčagić i gradonačelnik West Midlands Andy Street posjetili su danas Bosansku kuću u Birminghamu.

Gosti su obišli novu zgradu, upoznali se sa izložbom posvećenom preko 25 godina djelovanja BH UK Networka te upoznali predstavnike bosanskohercegovačke, ukrajinske i sirijske zajednice, koji su kao i svaki dan imali svoje aktivnosti u Bosanskoj kući.

Posebno, ambasador i gradonačelnik West Midlandsa razgovarali su sa studentima kurseva engleskog jezika za Ukrajince koje organizuje Bosnia UK Network i pridružili se Sirijskom bazaru koji je danas održan u dvorani Eveson u Bosanskoj kući.


Popodne smo imali sastanak sa Simonom Fosterom, policijskim komesarom za regiju West Midlandsa. Bila je to dobra prilika da se zahvalimo Simonu na razumijevanju tokom procesa kupovine bivše policijske stanice u Sparkhill/u. Novu zgradu polako pretvaramo u centar iz kojeg koordiniramo sve naše aktivnosti. Ovo je veliko dostignuće za zajednicu koja je prije nešto više od 20 godina proživjela genocid. Uređenje prostorija je još u toku, a planiramo da razvijamo centar kao mjesto gdje će se pružati svestrana podrška i pomoć onima kojima je to potrebno.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu NJ.E. Osman Topčagić je rekao: “Kao ambasador Bosne i Hercegovine, veoma sam sretan što sam danas ovdje i upoznao gradonačelnika West Midlands Andy Streeta, a također i kolege iz BH UK Networka. Sretan sam što vidim da sarađuju sa lokalnim i regionalnim vlastima.


Bosanska kuća također pruža podršku drugim nedavno pristiglim zajednicama. Naša zajednica dijeli svoje iskustvo i pomaže im da obnove svoje živote u Velikoj Britaniji. Drago mi je vidjeti da je ova aktivnost također naišla na odgovarajuću podršku vlasti Birminghama i Midlandsa na obostranu korist za sve nas. Za mene, kao ambasadora, to je još jedan kanal uspostavljanja dobrih veza između naše dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.”

Gradonačelnik West Midlandsa Andy Street rekao je: “Bosna kuća je divan resurs koji pruža podršku za oko 15 000 članova bh zajednice na Ostrvu. To je također divan resurs koji koriste druge migrantske zajednice. Jutros smo se susreli sa ukrajinskim i sirijskim timovima ovdje u Bosanskoj kući i pokazali su nam neke od aktivnosti koje organiziraju za svoje zajednice, uključujući časove jezika, kao i programe zapošljavanja koji se također dešavaju ovdje. To je zaista centar za koji toliko zajednica ima puno divljenje za ono što tim BH UK Networka radi ovdje u Bosanskoj kući.”


Iz BH UK Network navode da bh. zajednica igra važnu ulogu u povezivanju domovine Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Dr. Anes Cerić, izvršni direktor BH UK Networka, rekao je: “Prije dvije sedmice održali smo niz sastanaka sa zvaničnicima lokalne samouprave u Birminghamu. Danas su u fokusu bili sastanci sa regionalnim vlastima West Midlandsa. Nakon učešća na festivalu povodom Međunarodnog dana jezika, fokus naših aktivnosti bit će obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Velike Britanije, što je odraz naše strategije stvaranja mreže prijatelja od lokalnog do nacionalnog nivoa. Zahvaljujemo se ambasadoru Nj.E. Osman Topčagić na razumijevanju i velikoj podršci u realizaciji naših aktivnosti”, piše u saopćenju BH UK Network.

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif