Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


POZIVAMO MEĐUNARODNE I DOMAĆE ZVANIČNIKE DA OBUSTAVE KONTAKTE SA SVIMA KOJI PODRŽAVAJU PRESUĐENE RATNE ZLOČINCE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. February 2024. 15:02:05
Udruženje Žrtava i svjedoka genocida upitili su Zahtjev međunarodnim organizacijama u BiH, Evropskoj komisiji, OHR-u, OSCE-u i UN-u, u vezi promocije knjige u Mostaru presuđenog hrvatskog ratnog zločinca Valentina Ćorića, da 'u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince'. Žrtve genocida i UZP-a posebno ukazuju na zločinački sistem udruženog zločinačkog poduhvata koji je nastao u dvadesetim godinama, presuđen pred internacionalnim sudom, ali i nakon svega je opstao unutar okvira paradžavnih projekata. U saopćenju se ističe:

- Promocija knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u prepunoj dvorani Doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru pokazuje da izjave Lidije Bradare, Sanje Vlaisavljević i Darija Kordića nisu samo vapaj pojedinaca ili grupe ostrašćenih nacionalista, već organizirani sistem koji je nastao u dvadesetim godinama i opstao unutar tog okvira.

Naši uporni pozivi međunarodnim i domaćim organizacijama i pojedincima nemaju za cilj spašavanje nas, već naš apel da takve grupe i pojedinci postaju opasnost za demokraciju u cijeloj EU. Već godinama upozoravamo da su ratni zločinci u svojim zajednicama glorificirani kao heroji - Šljivančanin podučava studente po Srbiji, na što se cijela Hrvatska zgražava, Valentin Ćorić promoviše knjige po Hrvatskoj i dijelu BiH pod kontrolom Hrvatske, na što se Hrvatska ne zgražava, već odobrava. Fikret Abdić obučava unuke kako da nastave njegovim stopama.

Za sve njih je zajednički nazivnik: presuđeni ratni zločinac!

Ponovo pozivamo međunarodne i domaće zvaničnike da u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince.

Ovo nije samo naš vapaj, ovo je zakonska obaveza svakoga ko živi i radi u Bosni i Hercegovini! (Član 145a, Krivičnog zakona BiH), piše u saopćenju koje je potpisao Murat Tahirović, predsjednik Udruženje Žrtava i svjedoka genocida!

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif