Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


Ramiz Brkić, pjevač
PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. February 2024. 20:02:43
- Nisam od onih koji se kunu u našu tradiciju, a na nastupima i audio projektima se „ubiše” oponašajući ritmove i melodije iz tuđih avlija, kaže Ramiz Brkić, pjevač iz Bihaća. Moji uzori su bili i ostali rahmetli Zaim Imamović, Himzo Polovina, Safet Isović te Zehra Deović... Istina, tempo života je takav. Nove generacije traže brže pesme, ali to ne znači da mi u odabiru melodija trebamo bježati od sevdalinke, od izvora na kojem se treba napajati svako ko želi, iole, da bude uspješan. U vrijeme kada mlada generacija luduje za kompjuterima, automobilima i ima sasvim druge sklonosti, treba stvarati i izvoditi pjesme prilagođene njihovom stilu života, pjesme u kojima se oni mogu prepoznati i sa kojima se mogu identifikovati.

Ipak, sevdalinke je sve manje u programima radio i TV stanica?

- Takav dojam se stiče kada slušate i gledate lokalne medije. Sevdalinke ima u programima svih ozbiljnijih radio i TV kuća, kuća koje imaju osmišljenu programsku šemu. Samo jaki i kvalitetni pobjeđuju. Publici treba nametati kvalitet, a ne dodvoravati se izvodeći pjesme nadahnute tuđim tradicijama. Dobra pjesma uvijek ostaje dobra. Ono što ne vrijedi, bez obzira na to koliko bilo napadno reklamirano, brzo pada u zaborav.


Ibro Selmanović i Ramiz Brkić

Među brojnim pjesmama narodne muzike, koje su se pojavile u vremenu iza, jesu i dvije, vrlo dopadljive, pjesme koje je snimio Ramiz Brkić. Iako je on više poznat kao interpretator naše tradicionalne pjesme sevdalinke, on snima i nove pjesme pisane u njenom duhu. Sarađivao je ili sarađuje sa više autora među kojima su Ibro Selmanović, Ezher Helja, Ahmet Šabić, Zlatko Zlaja Sjerić, Vlastimir Bezarević i drugi. Ne plaši se nastupa ni na festivalskim feštama gdje je osvajao nagrade i priznanja. Često je prisutan na manifestacijama na kojima se promovišu pjesme iz bogate bosanskohercegovačke riznice izvornog, muzičkog, stvaralaštva.

Sarajevska Art kuća sevdaha, Večeri sevdaha u Mostaru, Bihaću, Zvorniku, Vogošći..., samo su neka od mjesta gdje je prisutnima, svojom interpretacijom, mamio aplauze. Pjesme koje izvodi vrte se u programima radio i televizijskih stanica.

- Prvu pjesmu, pisanu u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke, koju sam snimio, uradio mi je, negdje 2010. ili 2011. godine, moj dragi prijatelj, kolega i sugrađanin Ibro Selmanović, kaže Ramiz Brkić. Rađena je namjenski za Kladuški festival. Slijedila je potom saradnja i sa drugim autorima. Najviše pjesama su mi uradili Vlastimir Bezarević i Zlaja Sjerić. Pored toga što su radili muziku, za neke pjesme Vlastimir i Zlaja su pisali i tekstove. Za ostale pjesme najviše tekstova su mi pisali Ismet Veladžić iz Linza, te Samir Divjan iz Sarajeva i Milan Čkalja Marković iz Niša koji živi u Švicarskoj. Dvije posljednje snimljene pjesme „Jesenji dani“ i „Ljubio sam djevojku kraj Une“ „obukao“ sam u dopadljivo video ruho. Muziku za obe pjesme pisao je Ibro Selmanović, a aranžmane Samir Zavlan, dok je tekst za prvu pisao Samir Divjan, a za drugu Milan Čkalja Marković. Spot pjesme „Jesenji dani“ već je pred „strašnim“ sudom javnosti a u toku su završne aktivnosti oko montaže video spota za ovu drugu. Bila bi šteta da ih nisam ekranizovao. Dosta sam pjesma snimio i sa temom nostalgije, obzirom da sam i ja skoro pola života proveo van domovine, ali ove dvije pjesme su nešto drugo, i posebno su mi drage, pa valjda su mi zato i „legle“. Nadam se da će se dopasti publici, jer za nju sam ih i snimio.

VRHOstali prilozi:
» PENZIONERI SEVDISALI UZ “SEVDALINKU”
Eset Muračević | 15. June 2024 20:47
» GLJIVINE VRAGOLIJE I HALIDOVI KREDITI
Hayat | 04. June 2024 17:40
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
22. June 2024 17:34
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif