Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


BOSANSKA TROJKA - SPASONOSNI LIJEK ILI NOVA BOLJKA?
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 05. January 2024. 18:01:43
U znak godišnjice Trojkine podaničke izdajničke uloge na vlasti u Bosni i Hercegovini

Sa Novom godinom obilježavamo godinu dana Trojkinih lažnih obećanja i obmana. Od njih se očekivao lijek, a luče sve otrova.

Prije bilo kakve rasprave o Trojkinoj participaciji u vlasti, koja neslavno obilježava prvu godišnjicu, treba podsjetiti na to ko čini Trojku i kako je Trojka nastala. U izbornom procesu 2022.g. kao opozicija SDA nastupilo je zajedno 8 probosanskih stranaka koje su prvo trofirale na pet, pa spale na tri, koje su pokazale spremnost da ostave po strani sva najvažnije pitanja za državu i prave vlast sa njenim otvorenim neprijateljima. To su NiP- Narod i pravda koju predvodi Elmedin Konaković, SDP- Socijalistička demokratska stranka sa Nerminom Nikšićem i Naša Stranka koju vodi Edin Forto. Ove tri stranke sa njihova tri lidera čine Trojku. Od kad su počeli dijeliti vlast i kupiti mrvice sa stola SNSD-a na kojem bank drži Dodik i stola HDZ BiH koji je zakoračio i obgrlio Dragan Čović, država BiH postaje sve nestabilnija, klimavija, njen ustavni poredak se ubrzano obrušava, suverenitet topi, teritorijalni integritet rastače, a entiteti sa kojima preko Dodika i Čovića upravljaju Srbija i Hrvatska postaju sve dominantniji nad državom. Otvoreno prijete odvajanjem i teritorijalnim prekrajanjem. Građani su potpuno u apatiji i pitaju- Šta se još nije desilo u BiH na štetu BiH države i građana?

Na putu izdaje

Izdajnička trojka sve više popušta neprijateljima države, a govori o uspjehu i napretku, koji samo oni vide. Glavni im je cilj sačuvati fotelje, dobiti podršku, prikriti i izbrisati trag svoje izdaje i predstaviti ga kao napredak na putu ka NATO i EU.

Na dnevnoj bazi prave se truli kompromisi na štetu građana i države, pod izgovorom da se želi približiti EU i sačuvati država…umjesto da se insistira na prezavilaženju jaza i provođenju presuda Ustavnog suda i Evropskih sudova, od kojih neke čekaju preko 12 godina.

O kakvom nam to napretku pjeva Trojkina krilatica Elmedin Konaković? Država se još više podijelila, stanovništvo prepolovilo. Samo za godinu dana potopili su državu u jednu i drugu enklavu. Svakim danom nas manje nego u Dijaspori. Sve više nas zauvijek odlazi, a sve manje nas se vraća. I oni koji se vrate, ponovo odlaze, da prežive i spase glavu. Malo je povratnika koji imaju miran san. Pod stalnom su prijetnjom i napadani. Ostaju samo najuporniji, finansijski stabilni, ako nadvladaju sve rizike i izazove. A Dijaspora sve veća i sve dalja. I danas je sedmi padež. Niko osim njih samih nije želio njihov povratak. Još uvijek šalje pare, ali ni to neće trajati dovijeka.

Zemlja umjesto da se sije, strancima se daje i rasprodaje. Hranu sve manje proizvodimo, a sve više uvozimo. Ustupci Trojke neprijateljima sve veći. A ekonomija sve dublja utopija. Oni koji rade sve teže penzionre hrane.

Trojkini truli kompromisi

Godinu dana Trojka je provela u pravljenju trulih kompromisa na štetu države i građana, sa kojima su Dodik i Čović dobili sve što su htjeli. Ali njihovi apetiti time nisu zadovoljeni, već su sve veći.

Lažne optužbe protiv Bošnjaka se nižu kao karike lanca…za zločine koji nisu počinili, radikalizam, terorizam, korupciju…Znaju li u Trojci koliko je patriota, branilaca zemlje i rodoljuba, koji su branili svoju zemlju i kući prag, u zatvorima, znaju li koliko je još lažnih optužnica protiv njih pripremljeno i čeka povoljnu priliku da ih aktivira, samo radi toga što su se usudili suprostaviti agresorima i braniti svoju zemlju? Trojci su to sporedna pitanja. Njih zanimaju položaji i funkcije. Dok se uhljebe svi koje treba uhljebiti možda im i to postane važno?

Znaju da je Tužilaštvo BiH pod pritiskom iz Beograda i Zagreba u brojnim slučajevima upotrebljeno kao zamrzivač ili alat sa obračun sa političkim oponentima…znaju da radi pod diktatom…Optužnice za najteže zločine, pa i zločine genocida, se prekrajaju, čuvaju do zastare i kao takve odbacuju, a montirane optužnice protiv branitelja zemlje štancaju se kao nove novčanice, kad god zatreba preusmjeriti pažnju javnosti, izjednačavati krivice. Osuđeni ratni zločinci za najteže zločine na drastično niske kazne u pravilu se puštaju iz zatvora prije odsluženja ionako niske kazne, da okićeni ordenima heroja prijete i prkose svojim žrtvama.

Trojci malo ili nimalo smeta što zločinci slobodno hodaju gradovima bih, prijete povratnicima, napadaju ih, tuku i ubijaju na njihovom kućnom pragu. Da li su ikad uputili upozorenje, od Dodika i vlasti Rs zatražili izvinjenje, objašnjenje i obećanje da se to više neće događati? Čak su podanički prećutili kad im je u Konjicu u lice opsovao žrtve Srebreničkog genocida.

Za to sve Trojka nema komentara. Da ne naljuti partnere Dodika i Čovića, njihove tutore u Beogradu i Zagrebu, koje nije pametno imati protiv sebe. Jer oni su kooperativni, žele razgovarati i dogovarati.

EU kao Trojkin mamac

Od dolaska na vlast Trojka nam u već zamućenu vodu baca evropske integracije kao mamac da nas omami i zabludi, kao da ne znamo šta nam to znači, i na koliko je to dugom štapu, čak da sutra dobijemo pregovarački status.

Nije li sazrelo vrijeme da EU shvati da je njoj važnije da zemlje Zapadnog Balkana, prije svega Bosnu i Hercegovinu, što prije primi u svoju porodicu, jer su geografski nedijeljiv dio EU.…i reducira zahtjeve za otvaranje pristupnih pregovora Bosni i Hercegovini…Za BiH to možda jeste historijski korak, ali ne zadnji voz u EU, kao to Trojka želi predstaviti.

Oni nam maste sa Evropskim putem, kao jedinom opcijom. Ulazak u NATO i EU je primarni cilj kojim težimo, ali zašto bi bio jedini? Godinama, čekamo, nadamo se i trošimo vrijeme. Čak šta više za BiH bi po mnogima bolje bilo da ostane u među zoni između Američkog zapada i Ruskog istoka...Granica Istoka i Zapada je do 90-tih i bila na Drini. Ako nas Evropa neće, hoće nas Rusija, ma koliko to bilo nepoželjno. Nije daleko ni Turska, kojoj se EU ogadila više nego nama. Možemo se priključiti zemljama BRIKSA ili ostati ovdje gdje smo sad, ni tamo ni ovamo...Jer ovakva EU nije više nikakav izazov, mada smo geografski, ekononski i politički najviše na nju upućeni. Ali moramo znati i to da se nijedan siromah nije obogatio uz bogataša. Od ribe se ne živi, samo preživljava, dok je ne naučiš uhvatiti.

BiH je EU i dalje meta za potkusurivanje. EU u BiH želi imati kontrolisani haos, iako u EU skoro niko nije siguran u kojoj mjeri i kada to može izmaći kontroli.

Trojkina historijska dostignuća

U Trojci ističu da im je cilj izbalasirati etničko i građansko, a do sada su učinili sve da građansko podrede etničkom. Svojom kooperativnošću, koje je ispravnije zvati podaništvom, toliko su ojačali i podigli SNSD-a i HDZ-u, Čovića i Dodika, napravili ih bahatim i moćnim, da se sa njima ne može ništa ravnopravno dogovoriti, osim ako je na štetu države i građana BiH.

Na sva usta se hvale se postignutim. Tvrde da su pomjerili BiH iz blata, a ona u blato sve dublje tone. Izvještaj EU o stanju u BiH najbolji u istoriji, a stanje u državi od okončanja rata nikad nije bilo gore, nesigurnije i nestabilnije.

Velika je stvar što su brzo usvojili Budžet i formirali Vijeće ministara. Nisu ni morali, i dalje bi se živjelo. Konaković sebe ili nas toliko zaluđuje da u uspjehe Trojke ubraja i njegovo poltronsko druženje s Dodikom na košarkaškoj utakmici u Banja Luci. Po njemu Schmidt štiti interese države i nije učinio ništa na štetu države, a svi vide i osjećaju pogubne posljedice njegovih oktobarskih izmjena Izbornog zakona, sa kojima su najbrojniji Bošnjaci izbačeni iz politike na državnom nivou i potisnuti na margine. Konaković se uz šejtanski podsmijeh hvali spremnošću da podrži izbor Vukoje u Ustavni sud BiH, a zna da time daje Čoviću i njegovoj HDZ-i dominantan položaj u državi u narednih 20 godina.

Za godinu dana usvojeno je samo pet- šest zakona iz 14 prioriteta za ulazak u EU, a neki su i dalje manjkavi i morat će se mijenjati i usklađivati po stnadardima EU. A šta i to vrijedi, kad u uslovima kakvi vladaju u BiH neće nikad biti provedeni, dok se uslovi drastično ne promijene.

Prije Konakovića na planu vanjskih poslova niko nije ništa radio, sve je on posložio i doveo u red, a kad mu je 18 ambasadora dalo nogu zagrizao je usnu, ušutio se, i misli da se to zaboravilo. Ne bi iznenadilo da Trojka ponovo, ako ne baš 9. Januara, a onda drugim nekim povodom, ode slaviti sa Dodikom i tapšati ga po ramenu. Zbog toga sigurno nisam jedini koji se pita kako se osjeća kad prolazi pored sarajevskih sugrađana, koji ga gledaju s dubokim podozrenjem…kao izdajnika.

Čoviću su dali Predstavnički dom i Dom naroda, koje vode Bošković i Martinović, a Dodik im uzima i ne pita…Kod OHR-a, Schmidta, vodećih zemalja MZ-e to prolazi, jer kad to valja domaćim, zašto bi oni bili oponenti. A dali su im sva imenovanja u parlamentu, sve važne državne funkcije i mnoge važne položaje nižih nivoa vlasti.

Umjesto da Trojka postavlja više nego opravdane zahtjeve za jačanje države, zaštitu povratnika, provođenje odluka europskih sudova i Ustavnog suda BiH, oni ispunjavaju zahtjeve i želje Dodika i Čovića i to zovu kooperativnošću. A zahtjevi Čovića i Dodika su sve veći i zahtjevniji, na štetu države. Ovih dana traže smjenu Centralne izborne komisije (CIK), jer po njima nije legalna, a legalni su njihovi delegati i zastupnici u parlamentarnim i drugim organima, koji su imenovani uz suglasnost CIK-e.

Čović komanduje, a Dodik prijeti. Sve što je imala, mogla i znala Trojka im je dala. Takvo izdašno poltronstvo zovu “tehničkim odnosom”. Unatoč tome Konaković se u nedavnom intervjuu za FTV na sva usta hvali kako su oni “Bosnu i Hercegovinu izvukli iz blata i snažno povukli naprijed, iako svi vidimo da su je za duže duže vrijeme nepovratno gurnuli pod noge Dodiku i Čoviću, koji sve diktiraju i određuju pravila ponašanja.

U BiH neka nova klima

Po Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-e, u BiH se osjeti neka nova klima. Uvjeren je da će pobijediti politika konsenzusa i dogovora, mada svaki dan umjesto “Dobro jutro” slušamo Dodikove prijetnje o otcjepljenju Rs, ukoliko im se na dadne državna imovina. A pri tom mu niko neće da kaže da je tokom agresije od države i građana oduzeta sva imovina na području Rs, da se ta otmačina i dalje nastavlja. Nude se i daju povoljni krediti i subvencije za otkup kuća i poslovnih objekata, koji su još u posjedu prognanih Bošnjaka. Sve pokretno i nepokretno što tada nisu mogli oteti, opljačkati i unijeti u svoje domove i torove sada treba katastarski i gruntovno ozakoniti, a po tom prodavati i unovčiti od domaćih i stranih lovaroša. A šta sa pravom na povrat otete imovine od države i građana, koju nezakonito drže otimači? Na sve to Trojka nema odgovora. Važno im je da redovno primaju plate i beru dnevnice.

Udar na SDA i Izetbegovića

Konaković samo kad mora u negativnom kontekstu spomene SNSD-a, HDZ BiH, koji rade otvoreno protiv države, a ne propušta priliku da napadne SDA i Bakira i dospe im otrova. Povodom optužnice pokrenute protiv Dodika zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda i odluka Visokog predstavnika samo usput navodi da Dodik “treba da odgovara ako je nešto griješio”. Samo što ne kaže da je nevinašce. A dobro zna, kao svi mi, domaća i strana javnost, da se ne radi o grijesima, već o neprijateljskom djelovanju protiv države BiH i rušenju njenog ustanog poretka. Zar on zaista ne vidi ili neće da vidi šta je Dodik do sada uradio i šta ovih dana radi protiv države? Pravi se lud ili nas pravi ludim? Za izdvajanje Rs iz države već mjesecima, ako ne i godinama, sve spremo, a on sebe i nas pita - “ako je nešto uradio?”

Trojka u Banja luci za Dan državnosti BiH

Ne treba zaboraviti da je povodom Dana državnosti u Banja Luci održan skup bivših boraca VRS koji nije bio najavljen, a zabranjen skup SDP-e koji je bio najavljen.. Za Trojku je bilo opravdano da za Dan državnosti BiH ne budu na akademiji u Sarajevu, već su otišli lizati Dodiku…i završili u banjalučkom podrumu, u prostorijama SDP-e, gdje ih utješio Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-e. Iako su time ponizili sebe i funkcije koje predstavljaju, usta su im bila puna hvale- da su učinili veliku stvar, samo za koga, neka sebi objasne?

Dolaskom u Banja Luku Trojka za neke postala popularnija, pa kažu “kapa im do poda”.., mada je time Dodik ojačao sebe i postao još popularniji, a do nogu ponizio svoje koalicione partnere…gnjide!

Dodik je zabranio obilježavanje Dana državnosti BiH u Mrkonjić Gradu i skup SDP-e u Banja Luci. Za njegovog pobratima Čovića zabrana skupa u Mrkonjić Gradu bila je samo realnost…Konaković je to nazvao Dodikovim kukavičlukom. Nije to bio Dodikov kukavičluk, kako je Konaković pokušao pravdati, već njegova hrabrost, bahatost, inat i moć…Jer on nakon svega što je uradio i što radi protiv države koja ga plaća ima hrabrosti da ide i dalje- do secesije i odvajanja.

Prije bi se moglo reći da je kukavičluk Konakovićeva reakcija i odlazak Trojke u Banja Luku kod Dodika, da opet ližu, ovaj put zajedno.. Je li ostalo išta što Trojka, a najviše Konaković, nisu do sada polizali Dodiku i Čoviću?...

A u Mrkonjić Gradu su prije 80 godina na ZAVNOBIHU udareni temelji države BiH za sve što danas imamo. Zato je zabrana skupova u Mrkonjić Gradu i Banja Luci ne samo pad državne politike već i neviđeno poniženje Trojke…Nije li to argument za one što kažu da Banja Luka…i Trebinje nisu u BiH, već da pripadaju Srbiji…Hoće li se Trojka i s tim složiti?

Proslava Dana Rs 9. januara

Prema presudama Ustavnog suda BiH Dan Rs- 9 januara je neustavan. Provokativan je za druge narode i po Krivičnom zakonu BiH predstavlja krivično djelo. Na to je prije nekoliko dana ponovo upozorio Visoki predstavnik, ali nasuprot tome Dan Rs se slavi svake godine upravo 9. Januara, i sve bogatije i provokativnije. Po pripremama koje se vrše ovih dana može se zaključiti da će tako biti i ove godine. I još radikalnije. Na OHR, Visokom predstavniku, BH pravosuđu i policiji je da preduzmu mjere protiv Dodika i drugih zvaničnika koji krše zakone i rade o glavi državi. Do sada se to nije dogodilo. Sve se svodilo na upozorenja i prijetnje, na koje Dodik pokazuje srednji prst. Organizatori za ovu godinu najavljuju najveći spektakl, a slaviće se dva dana. Dobra prilika za Trojku da opet posjeti Dodu. Ostaje da vidimo da li će nadležni organi i ovaj put zažmiriti na oba oka, što je Dodiku najbolji test koliko može ići dalje.

Izbornim zakonom protiv države

Izmjene Izbornog zakona su nužne i svi ih žele, ali do sada ih nisu uspjeli usaglasiti. Trojkini koalicioni partneri SNSD-a i HDZ-a bilo kakve promjene uslovljavaju legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda i promjenom načina izbora članova Predsjedništva BiH. Odbijaju prihvatiti i tehničke izmjene sa kojima se unapređuje izborni proces i mogućnosti za izborne krađe svode na minimum.

Transparentnost i integritet izbornog procesa sa uvođenjem novih tehnologija, koje omogućuju elektronsku identifikaciju glasača, su osnovno što se mora obezbijediti izmjenama Izbornog zakona. Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvaćen je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je podnijela SDA, ali su Dodik i Čović odmah izjavili da ih ne prihvataju i da će ih srušiti na Vijeću naroda, u kojem imaju većinu. Izmjenu Izbornog zakona najavio je i Visoki predstavnik, ukoliko ih do kraja 2022.g.ne usvoje parlamenti BiH. Obzirom da se to nije dogodilo, ponovo je na potezu Christian Schmidt.

Ono što bi svako razuman i odgovoran podržao, tehničke izmjene izbornog zakona koje omogućuju poštenije izbore i sprečavaju krađu glasova, Čović i Dodik ih ne prihvataju. Čović ih uslovljava legitimnim predstavljanjem, a Dodik je zaprijetio da će donijeti entitetski Izborni zakon i izbore već 2024.g. provesti po tom zakonu. I nije se ostalo samo na prijetnjama. Prva vijest iz Rs po nastupu Nove godine je da u Rs već imaju spreman svoj Izborni zakon po kojem će provesti izbore, da će zabraniti djelovanje CIK-e na području Rs, te da će staviti van snage Zakon o raspodjeli državne imovine, jer već imaju spreman i Zakon o imovini; a u slučaju da im bude nametnut da će se odmah odvojiti i dobiti priznanje od 15 država. Samo politički diletanti i krajnje naivni mogu tvrditi da neće biti priznati čak ni od Srbije i Rusije.

Otimačina državne imovine

Da potpuno prisvoji imovinu u gruntovnom vlasništvu države BiH, koju su okupirali tokom agresije i na razne načine koriste, Dodik je spreman učiniti sve, pa čak ratovati. Zato se ubrzano naoružavaju i Srbija i Rs. To mu ni Trojka ne može dati, ali mu popušta, pa on uzima komad po komad. Buk bijela, Aerodrom Trebinje…Javno se ističe od strane Stevandića i drugih da je sva imovina već uknjižena u katastarski operat Rs, ali Trojka na to ne reaguje, niti traži da se to preko odgovornih i nadležnih organa (Visokog predstavnika, Pravobranilaštva…) zaustavi i sankcioniše.

Očekuje se da Visoki predstavnik Schmid nametne Zakon o državnoj imovini, čemu se Dodik uz podršku Čovića protivi i najavljuje otcjepljenje Rs ako to Schmidt uradi. Schmidt je formirao komisiju stručnjaka, koja već ima spreman prijedlog, ali ga mora usvojiti državni Parlament, što se ne može dogoditi bez pristanka Dodika i Čovića, a Dodik je jasan i izričit. Ako Schmidt nametne Zakon o imovini, Rs se automatski odvaja. I umjesto da hitno reaguje, traži intervenciju orgna i na vrijeme spriječi, Konaković kaže “da bi volio čuti kako to Dodik misli uraditi” i poručuje mu “Ne igraj se s vatrom”.

Podsjećamo da Dodik i Čović od 2006.g. otvoreno prijete, najavljuju teritorijalno prekrajanje i odvajanje, a Trojka i dalje s njima dogovara, kao da se ništa ne događa. Premda znaju da je država titular i vlasnik imovine, što i naglašavaju kada govore o imovini, može li im se nakon svega vjerovati da je neće prepustiti entitetima “samo na upotrebu”, trajno i bespovratno.

Rušenje Ustavnog suda BiH

Pogledajmo samo šta se dešava sa Ustavnim sudom BiH. Sa 31.12. ostao je bez sudaca iz Rs, a Dodik ih ne želi imenovati. Ako Trojka smatra da je njen uspijeh u tome što za još neko vrijeme neće dozvoliti da se strane sudije izbace iz Ustavnog suda, a dozvoliće da se po Čovivom zahtjevu za suca postavi Marin Vukoja, onda je to porazno i za čuti. I ne samo to. Ako imalo popuste omoguće i Dodiku da dobije svoj dil, po kojem će Ustavni sud za duže vrijeme, ako ne i trajno, ostati pod punom kontrolom Čovića i Dodika.

Ne samo što su Dodiku dali u ruke Ministarstvo za finansije, Upravu za indirektno oporezivanje, 70 plus 30 miliona za kupovinu prostora za tu Upravu u zgradi Dodikovog kuma M. Radišića, izgrađenoj u Banjalučkom parku, već najavljuju spremnost za izvjesne ustupke pri izboru novih članova Ustavnog suda, koje Dodik ultimativno traži.

Pozicija i opozicija zajedno udaraju na Ustavni sud BiH. I Predsjednik NS RS Nenad Stevandić uzeo sebi za pravo, samo ne znamo na osnovu čega, da uputi pismo stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom da se povuku iz Ustavnog suda prije isteka roka na koji su izabrani.

A Trojka ne haje, i dalje srlja…Hoće li se naći iko da im stane na put?.. Prije svega, da ih spriječi da imenuju Vukoju i zapečate sudbinu države za narednih 20 godina?

Dodik uspješno troši Trojku

Jasno je vidljivo da je Dodik potrošio Trojku. Što se njega tiče mogu i na smetlište. Dobio je od njih što je htio, a ono što mu oni nisu i ne mogu dati, sam uzima i sam će uzimati. A Čović mu je brat i njegova podrška ne izostaje, na putu kojim zajedno hode.

Tužilaštvu BiH nije bilo dovoljno ni 20 godina da procesira Dodika, Čovića…za antidržavno djelovanje, kriminal i korupciju, o kojima su ptice na grani propjevale…a odmah je zbog nedopadljive izjave nagovještena smjena i procesiranje Ministra unutrašnjih poslova FBiH Heleza…

I dok Bošnjake na funkcijama gone u mišju rupu, ruše ih kad hoće i kako hoće, Dodik je nakon ekscesa bez razmiljšanja pružio ruku Staši Košarcu, i rekao da mu ne smije faliti dlaka s glave (i nije), a istovremeno namaknuo omču Helezu i najavio njegovu smjenu, do koje ipak nije došlo radi nagodbe, za koju će kasnije stići račun.

Tužilaštvu BiH nije trebalo ni 24 sata da otvori predmet protiv Heleza, ili bolje reći protiv države BiH, zbog izjave da u Rs na području Rogatice i planine Maglić postoje kampovi u kojima se obavljaju vježbe Srba i Rusa…Pri tome se ne pominju stalne smotre i parade četnika…nabavka i nošenje dugih cijevi.. obuka Vukova na Palama…

Uprkos svemu za Trojku još nije kasno

Poslušnici su kroz historiju najviše zla nanijeli Bosni.. a Trojka počela i nastavlja posušnički…., pa umjesto spasonosni lijek, postaje nova boljka.

Kuda nas Trojka vodi? I dalje pričaju šuplju priču i tvrde da nisu i neće ništa učiniti na račun države…a već dali i prodali sve…Iz jednog ustupka idu u novi…pojeftinjuju sebe, slabe i rasprodaju državu.

I sad se pitamo zar za Trojku nije značila ništa smjena po hitnom postupku zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića, radi proslave Dana državnosti? A to je samo jedan od brojnih slučajeva nezakonite smjene svih onih koji su odbili poslušnost, o kojima se malo ili nimalo govorilo. U Bosanskoj Dubici je na isti način smijenjen Jasmin Spahić.

Tužilaštvo BiH pod kontrolom Srbije i Hrvatske, Kajmakovića, nije se nikad oglasilo da procesira Dodika zbog antiustavnog djelovanja, zbog izdaje države i prijetnji otcjepljenjem, niti zbog otvorenog zagovaranja zajedničke države svih Srba Srbije, BiH, Kosova, Crne Gore, i neće dok su u savezu sa Čovićevim HDZ BiH, dok su za Trojku poželjan partner i dok narod šuti.

Narod mora dići svoj glas. Građani moraju izići na proteste. Za novu godinu ih u Sarajevu 25.000, a na protestima jedva par stotina. Trojku spriječiti ili će za položaj i dnevnice dušmanima prodati i sebe, nas i državu. Mnogo toga su prodali, ali nisu još uvijek dali. Zagreb i Beograd se moraju zaustaviti prije nego što razbiju i podijele Bosnu i Hercegovinu.

Kakvi su rezultati za godinu puzanja pred Dodikom i Čovičem? Gdje to vodi i dokle je dovelo njih, nas i državu? Umjesto da pokrenu i podrže kritičnu masu otpora srpskom i hrvatskom separatizmu, oni je umrtvili, obespravili, obeshrabrili. I dok god razočarenje ne pređe u očaj, i pokrene nas iz apatije, ne treba očekivati jači otpor niti kretanje naprijed.

Pri stupanju na vlast prije godinu dana Trojka je nastojala uvjeriti nas i sebe da se Dodik promijenio, da se može s njim dogovarati, na dobrobit države i svih njenih građana. I nisu bili jedini. I Ćamil Duraković je preuzimanjem izborne funkcije Potpredsjednik Rs, srdačno pružio ruku Dodiku u istom uvjerenju, ali se brzo mogao uvjeriti u suprotno. Pozicija predvođena Dodikom i opozicija u Rs kao pozicija i opozicija u FBiH nekad zajedno nekad odvojeno rade na rušenju države BiH i ostvarivanju ciljeva koje nisu ostvarili tokom agresije 90-ih, da je razore, podijele i pripoje Srbiji odnosno Hrvatskoj. Odlučni su, imaju snagu i podršku, ali nikad u tome neće uspjeti, jer patriotske snage odrastaju u zemlji i dijaspori i čvrsto stoje na braniku zemlje. Sa ulaskom u NATO a po tom i EU Bosna i Hercegovina će osnažiti i opet biti raj na zemlji za one koji su u njoj i one koje će se u nju vratiti.

Uprkos svemu do sada za Trojku još nije kasno. Još uvijek se mogu vratiti na pravi put. A taj put je u gostovanju na Face jasno označio Bogić Bogičević u poruci - Potražimo odgovore na pitanja “Ko nam je ukrao Republiku, ko nas je podijelio?”...“Tek kad odgovorimo na ova pitanja krenut ćemo pravim putem”. Na Trojki je da dođe do pravih odgovora i da ih jasno i glasno kaže.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif