Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


TUTANJ GENOCIDA U VELIČANSTVENOJ POEZIJI HABIBA MANDŽIĆA
Procitaj komentar

Autor: Dr. Džemaludin Latić
Objavljeno: 04. January 2024. 14:01:33
Na genocid kroz koji je prošao bosanskomuslimanski narod naši umjetnici su odgovorili impresivnim književnoumjetničkim, muzičkim, likovnim, filmskim i pozorišnim ostvarenjima. Ona su, manje-više, poznata domaćoj, dobrim dijelom i inozemnoj javnosti. Tokom agresije i dok su dušmani vršili genocid na prostoru čitave naše zemlje, bosanski umjetnici su bili gotovo pa nijemi – nemoćni da se suoče sa Zlom koje je, kao mòra, davilo i okivalo njihov duh. Izgleda da je to bio slučaj i sa ostalim umjetnicima, npr. onima koji su preživljavali Drugi svjetski rat, a koji su, isto tako, bili nijemi posmatrači zločina. No, to to nije, i ne mora uvijek biti slučaj. Na primjer, Guernica Pabla Picassa nastala je netom poslije bombardiranja Francovih nacističkih saveznika malog mjesta Guernice u Španiji.

Malo poslije agresije i genocidnog rata protiv naše zemlje i naroda, sa prvim ostvarenjima koja su tematizirala genocid na umjetnički način, pojavila se i teza (u to vrijeme doživljavali smo je, u najmanju ruku, kao nedobronamjernu, da ne kažem kakvu težu riječ) da je isuviše rano pisati o toj „temi koja nas sve nadilazi“. Sve nam se čini da je to bilo naklapanje netalentiranih a bučno predstavljanih umjetnika i kvaziumjetnika te „književnih teoretičara“ u sarajevskoj kulturnoj selendri. O tome sam razmišljao dok sam iščitavao jednu, u ovoj selendri, naravno, nepoznatu poeziju, ispisanu rukom nepoznatog, anonimnog pjesnika. Riječ je o knjizi Protok vremena Habiba Mandžića (Štampa: InHouse Publishing Underwood, Queensland, mjesto i godina izdanja: Zagreb, 2022.); riječ je o veličanstvenoj poeziji koja tematizira genocid, i to na jedinstveno originalan, svjež i impresivan način, neviđen u ukupnom bosanskom i bosanskomuslimanskom pjesničkom stvaralaštvu; riječ je o knjizi koja je, sve su prilike, nastajala malo nakon prestanka genocida, i to na obalama Pacifika i, kasnije, na bosanskim zgarištima.

Habib Mandžić (Gladovići kod Srebrenice, 1957.) već godinama sa svojom porodicom živi u Melburnu kao muhadžir. Prije rata bio je srednjoškolski profesor u Srebrenici i okolnim mjestima, čak i u susjednoj Ljuboviji, u Srbiji, što će biti činjenica od sudbinske važnosti za njegov život jer su ga od četničkoga klanja spasile kolege srpske nacionalnosti koje su sa njim radile u tamošnjoj gimnaziji. Dok je bio učenik u Gazi Husrev-begovoj medresi i kasnije, kao student na prištinskom Univerzitetu, nije pokazivao sklonost ka književnoj umjetnosti, mada je bio vrhunski čitalac književnosti i jedan od najobrazovanijih učenika koji su ikad pohađali Medresu. Bio je samozatajan i miran čovjek. Nažalost, tokom genocida u Srebrenici pobijena mu je bliža i dalja rodbina, i on je tu svoju bol i taj svoj žal sa Srebrenicom i Bosnom ponio u daleki svijet, tj. na kraj svijeta, u Australiju.

U njegovoj poeziji – tutnji genocid! Ali kako kad to nije poezija buke, krikova, visokih tonova, krešenda...? Upravo zato što je tako tiha, ispisana u mirnoj muzici slobodnog stiha, što ju je ispisalo konkretno pjesničko iskustvo, što je- da se poslužim riječima Dževada Jahića – najprije nastala / dogodila se u duhu pa onda kanula iz pjesnikovih prstiju – ova poezija je glasna, poput potmulog zvona u Hirošimi koje svake godine, na dan japanske kataklizme, tutnji u ušima miliona Japanaca.

Mandžićeva poezija odjekivaće u bosanskim i bosanskomuslimanskim i ummetskim ušima snažnije i duže od japanskog zvona – jer je pisana za Vječnost: u pjesmi Doći će vrijeme naslućuje se ta „vječnost“ kada će anđeli i vrazi završiti svoje misije, kada će svako drvo slobodno k nebesima rasti, da bismo, na kraju, pročitali ovaj stih: Jedino će iz neodređene kosmičke daljine/ k nama u talasima dolaziti dugi majčin zov. Tišinu i odjek o kojima govorimo pronaći ćemo baš u svakoj Habibovoj pjesmi, ali u ovoj se nalazi njihova kulminaciona tačka: u Sreći na dnu mora pjesnik govori o svome povratku kući u Gladovićima: Nađoh pismo u drvenom sanduku,/ nepriznata historija,/pročitao sam riječi,/ tinta je bila krhka i smeđa...U tihoj sobi mislio sam na njega, / moj otac je ubijen i svi ostali muškarci, / njihova sreća bila je na dnu mora, / moj dobri otac i njegovo pismo.

Habibovom knjigom, prirodno, vrhuni pjesma Krvava Drina. Ona nije samo tematski etimon knjige već i pjesma u kojoj se sukusirala pjesnikova poetika imažinizma (blijesak poetskih slika „presađenih“ iz pjesnikova fiziološkog oka, izlomljeni stihovi, nedovršene misli koje slute, antigramatemi, presijavanje političkih krilatica i medijsko-diplomatskih floskula o miru i rasizmu u zlato poezije i druge stilske dominante); Drina je rijeka krvi; Drina teče niz tamne i crvene klisure...; rijeka koja teče uzalud; rijeka koje više neće biti na vidiku – to su slike koje se gradirano razvijaju, a potekle su iz prve strofe koja donosi najhladnokrvniju „osudu svijeta Zla“ koju sam pročitao u literaturi o genocidu: Drina je rijeka krvi / pokrenuta od Božijih neprijatelja,/ kad im je rečeno da ubijati prestanu,/ samo su hladno klimnuli glavom.
Za „uho koje pamti“ (udhunun va'ijje), što bi rekao Kur'an!

VRHOstali prilozi:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
» VEČE SAFETA HADROVIĆA - VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. March 2024 18:21
» ”ŽIVA VODA”, REBEKA ČILOVIĆ - PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. February 2024 18:09
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠA BRAĆA ALBANCI
08. January 2009 23:24
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif