Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


MOJ UMMETE - NE OČAJAVAJ, ALLAHOVA JE ODUVIJEK I ZAUVIJEK BILA PRVA I ZADNJA - RIJEČ
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 14. November 2023. 15:11:26
Danas je trideset osmi dan kako izraelska vojska ubija palestinsku djecu u Gazi – jedno dijete svakih deset minuta. Zbirni broj ubijene djece je već preko 4.500. Hiljade djece je povrijeđeno. Oko 1.200 djece se nalazi pod ruševinama.

Danas je dva dana (na 26. dan izraelske invazije na Gazu) od samita u Rijadu, gdje su se čelnici pedeset sedam država Ummeta sastali radi spašavanja Gaze. Svi dojedanog su govorili pravo i zahtijevali odlučno da Izrael odmah i bezuvjetno prestale ubijanje djece – pedocid u Gazi te da se uspostavi trajni mirovni sporazum o uspostavi palestinske države na liniji razdvajanja iz 1967. godine sa glavnim gradom istočnog Jerusalima.

Slika skupa u Rijadu vođa Ummeta izgledala je impresivno i obećavajuće ako ništa drugo, a ono zbog činjenice da je muslimanski Ummet – oko dvije milijarde u svijetu – prvi puta u modernoj povijesti vidio i doživio riječ tawḥīda i tawḥīd riječi muslimana na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz i prestolonasljednik Muhamed Bin Salman zaslužuju pohvalu Ummeta što su okupili vođe arapskog-muslimanskog svijeta, pokazavši im praktično gdje i kako se može i mora djelovati jedinstveno i odlučno u suočavanju sa izazovima današnjice. Šehidska krv palestinske djece je ujedinila (raz)jedinjeni arapasko-muslimanski svijet.

Gledajući slike i slušajući jedinstvene govore arapsko-muslimanskih vođa, Ummet je s nestrpljenjem čekao njihov gromoglasni glas, koji bi zaustavio ubicu palestinske djece u Gazi i zaprijetio njegovim pomagačima da im slijedi diplomatski, ekonomski i vojni otpor ne samo časnog Ummeta od blizu dvije milijarde u svijetu, već i časnog humanog i slobodarskog svijeta, koji na primjeru Gaze razotkriva saučesništvo Zapada u flagrantnom činjenju ratnih zločina genocida i pedocida.

Riječ je o šokantnim dvostrukim standardima i licemjerju takozvanih zapadnih lidera, koji se sve više otkrivaju kao lažovi, psihopate i kriminalci. Zar, nakon Gaze, treba vjerovati njihovim krokodilskim suzama za muslimanima Ujgurima u Kini? Zar ne vidite da to što svjedočimo danas u Gazi je duboko historijsko, a to je totalni kolaps zapadno-europskog imidža o zamišljenom demokratskom i moralno-političkom autoritetu, kao i totalna izdaja judeo-kršćanskog civilizacijsko-etičkog poretka na principu religijskog dijaloga i suživota u svijetu.

Očito je da širom svijeta rastu ogromni javni protesti protiv užasnog pokolja civila u Gazi i na Zapadnoj obali od strane izraelskih državnih vojnih snaga. Evropski i sjevernoamerički gradovi, uključujući Washington DC, London, Berlin i Pariz, vide milione građana kako marširaju u znak protesta, ne samo protiv izraelskih državnih zločina, već i – što je jednako važno – izopačene krivice vlastitih vlada u omogućavanju genocidnog uništenja palestinskog naroda.

Sve to je mogao i trebao biti motiv vođama Ummeta u Rijadu da jasno i glasno povuku liniju između prijatelja i dušmana Ummeta po cijenu svega što Ummet ima, a ima čast vjere i ponos borbe za istinu, pravdu, mir i pomirenje.

Ummet ima hrabre sinove, poput boraca u Gazi, koji odolijevaju više od jednog mjeseca najjačoj i najsmrtonosnijoj vojnoj sili zemaljskoj, koja kukavički gađa bolnice i ubija djecu, jer nema hrabrosti da se suoči licem u lice sa hrabrim palestinskim borcima u Gazi.

Izraelske kukavice gađaju bolnice, škole, džamije i crkve jer im je još samo to ostalo da pokažu svijetu koliko su nemilosrdno genocidni. No, oni zaboravljaju da nad silom zemaljskom postoji sila nebeska, koja je nepobjediva.

Pitajte Francuze ko ih je najurio iz Alžira?
Najurila ih je sila nebeska, koju je imao Abdulkadir Al-Džazairi.

Pitajte režim aparthejda u Južnoj Africi ko ga je porazio?
Porazila ga je sila nebeska, koju je imao Nelson Mandela.

Pitajte srpske zločinačke snajperiste i granatdžije ko im nije dopustio da osvoje Sarajevo ni nakon 1425 dana opsade?
Nije im dopustila sila nebeska, koja čuva Sarajevo od svih starih i novih dušmana.

Ali, nije se čula u Rijadu ta snažna i djelotvorna riječ vođa našeg Ummeta jer da jeste izraelski napad na Gazu bi se zaustavio, zaustavilo bi se gađanje bolnice Al-Šifa u Gazi, zaustavilo bi se ubijanje palestinske djece u Gazi, zaustavili bi se napadi na palestinske kampove na Zapadnoj Obali, zaustavila bi se hapšenja palestinskih momaka na Zapadnoj Obali pod sumnjom da su Hmasovci, zaustavila bi se sramota Ummeta blizu dvije milijarde, Ummeta prema kojem zloćudne sile nemaju ni truna poštovanja – ama baš ni truna.

Šta vam (nam) vrijedi vaše bogatstvo ako nemate (nemamo) ni trun časti, poštovanja i moći pred lažnim prijateljima da budu na strani humanosti umjesto na strani genocida i pedocida nad djecom naše braće u Gazi?

No, ima popravni ako ste, ako smo, išta naučili iz samita u Rijadu, a to je da se naknadno u ime samita u Rijadu stavi do znanja ubici – Izraelu palestinske djece u Gazi i njegovim pomagačima da sve učesnice od pedeset sedam zemalja Ummeta prekidaju diplomatske i svake druge odnose sa svima koji pomažu i podržavaju izraelskoj vojsci u činjenju genocida i pedocida u Gazi te da će palestinski borci za slobodu u Gazi dobiti svaku potrebnu pomoć kako bi oslobodili Palestinu i vratili čast i ponos Ummetu. Nema drugog puto do ummetske slobode!

Ljubav prema Palestini nije mržnja prema Židovima. Jer nisu svi Židovi cionisti, niti su svi cionisti Židovi. Mnogo je cionista kršćana, ali je mnogo i Židova koji su anticionisti. Biti anticionista ne znači biti antisemit. No, biti protiv cionističkog kolonijalizma Palestine i zločina protiv čovječnosti u Gazi znači biti na pravoj strani povijesti, znači biti protiv cionističko-izraelskog genocida i pedocida u Gazi.

Moj Ummete, teška su ovo vremena, ali nisu ništa teža od onih koja su preživjeli naši preci u dalekoj i bližoj povijesti. No, nikad nisam bio više optimista nego danas zato što vidim i čujem da laž o našoj vjeri i kulturi, posebno u Palestini, gubi svoj dah pred istinom o junačkoj borbi čistoga srca i zdrave pameti u cijelome svijetu.

Selam palestinskim borcima za slobodu!
Rahmet šehidima Gaze!
Hvala svima u svijetu koji dižu svoj glas protiv genocida i pedocida u Gazi!
Free, Free, Free Palestine!

VRH



Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
12. July 2024 20:59
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif