Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


BIJELI CIGANI – ČUVARICA LJUDSKIH DUŠA: VELIČANSTVENA PORODIČNA SAGA U NEPREKINUTOM TRAJANJU OD DVA STOLJEĆA!
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. November 2023. 16:11:23
NARUDŽBA: Veličanstvena porodična saga u neprekinutom trajanju od dva stoljeća možete naručiti po simboličnoj cijeni od 29,00 KM + poštarina za BiH 4,00 KM.
Mobitel: +38761138363


Arslan Softić je kao i svaki dječak pun snova, nade i očekivanja od budućnosti. Uskoro će postati gimnazijalac. Voljom vlastitog oca, odrastao je neopterećen demonima prošlosti, bez svijesti o vrtlozima historije koja se neprestalno ponavlja. Kad dobije počasnu pozivnicu za bajram od starijeg prijatelja koji je dugo bio strah i trepet zeničkih ulica, shvata da poziv nije slučajan. Baš kao ni njihovo dugo prijateljstvo. Edber Hadžiahmetović – Cober, mladi filolog i historičar burne prošlosti, pozvao ga je s razlogom. Želi mu otkriti istinu o minulim vremenima s namjerom da mu preda časni poziv Čuvara… poput baklje koja se ne smije ugasiti.

U ambijentu tavanske tišine suočiće se s mnogim tajnama iz rustične sehare. Na stotine starih pisama desetljećima je stajalo u kovčegu šifrirano starim bosanskim pismom. Cober je većinu dnevnika i pisama prilagodio na njemu razumljivu latinicu. U staroj fotelji započinje Arslanovo putovanje kroz vrijeme; putovanje od dva stoljeća i njegovo Preobraženje. U pisanim svjedočanstvima sačuvalo se sve što su Duhovi Pakosti željeli pokriti. Kroz sudbinu dvije povezane porodice, otkriće šta se zbilo u Sjenici 1809., Kolašinu 1858., Užicu 1868. godine i u mirnodopskoj Vraneškoj dolini, krvave 1924. godine. Čitajući svjedočanstva davno umrlih ljudi, otkriće nešto i o sebi; tajnu zbog koje je pozvan kako bi i sam jednog dana postao Čuvar… čuvar sjećanja na ljudske duše.

Bijeli Cigani uzbudljiv je, potresan i napet historijski roman u nastavcima o Duhovima Pakosti koji stoje iza programa etničkog čišćenja Bošnjaka s Balkana i Čuvarima Istine koji ne pristaju na zaborav i sudbinu španskih muslimana. Ovaj spisateljski prvijenac nastao je inspirisan istinitim događajima da čuva prošla vremena od zaborava i opominje.

Veličanstvena porodična saga u neprekinutom trajanju od dva stoljeća po simboličnoj cijeni od 29,00 KM + poštarina za BiH 4,00 KM.

Pročitajte neke djelove šta je Nihad Aličković napisao o romanu:

TRENUTNO NAJTRAŽENIJI ROMAN MEĐU BOŠNJACIMA

Pošto se već duže vremena zanimam o genocidu, stradanju i etničkom čišćenje Bošnjaka kroz historiju na teritoriji bivše YU, dok dobar dio događaja koji su opisani u romanu su mi vrlo dobro poznati. I naravno, radi se o činenjicana i istinitim događajima koje su inspirisale autora romana Bijeli cigani.
Zanima me kolikim dijelom su isprepleteni životni putevi baš opisanih familija istiniti? Kolikim dijelom su pisma iz sehare fakt, a kolikim dijelom su spisateljevo djelo? Da li su prezimena i ličnosti zapisana na porodicnim stablima na samom početku knjige fakt? Koliko baš opisane familije i katile tog vremana smijem svrstati i u historijske činjenice?
Naravno to ne mijenja ništa na činjenici da su kompozicije isprepletenih događaja opisana u romanu velicanstveno djelo koje bukvalo čitaoca zaveze uz knjigu, tako da skoro pa i ne prestaje da razmišlja o njoj i događajima opisanim u njuj. I kad najmanje vremena imas, raduješ se i jedva čekaš slobodnu minutu da nastaviš citati, tamo gdje si dan prije morao stati sa upijanjem teksta….

Na portalu mladinska.ba pronašli smo jedan dio komentara čitanja romana “Bijeli Cigani”:

- Danas sam zadnju stranicu procitala, a citala sam i plakala.
Ibrahim

- Nadam se da ću dogodine doživjeti izlazak drugog dijela.
Ismet Kadrić

- Upravo pročitana, ne mogu da sebi dođem.Svaki Bošnjak bi je morao pročitati i izvući pouku za čitav život.
Sabahka Borovac

- Jedna nezaboravna knjiga, koja će cijeli život ostati u sjećanju i uvijek ćemo joj se rado vraćati. Odlično napisana, lako čitljiva, dirljiva i nezaboravna. Preporučujem za kućnu biblioteku, za naredna pokoljenja.
Sadžida Šahmanović

- Čitam je... Uzbudljiva i jako emotivna.
Zineta Džananović

Knjiga je super kada počnem da čitam žao mi bude kada moram prekinuti najradije bi da imam vremena čitavu odjednim pročitala.
Hvala vam.

- Knjigu Bijeli Cigani sam noćas do kraja pročitao. Malo je reći da je odlična. Od prve do posljednje stranice me je držala uza se i nije mi dozvoljavala da je predugo ostavim i da je ne čitam.
Predobra!

VRHOstali prilozi:
» AŠK NA MIZANU - INSPIRATIVNO POETSKO BISERJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 31. May 2024 15:57
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
Ostali prilozi istog autora:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
21. June 2024 16:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif