Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


DAVUD PUŠKAR IZ CAZINA JE NOVI NAJMLAĐI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG U BOSNI I HERCEGOVINI
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 11. November 2023. 01:11:27
Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, titulu hafiza Kur'ana Časnog danas je stekao dvanaestogodišnji dječak iz Cazina Davud Puškar.

Njegov muhafiz je hafiz dr. Rifet Šahinović, a svečanom činu završetka hifza pred Komisijom su prisustvovali njegovi roditelji, rodbina, prijatelji i grupa imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Cazin.

Članovi Komisije koji su ga preslušavali su bili hafizi dr. Mensur-ef. Malkić, Haso-ef. Popara, mr. Salih-ef. Halilović, mr. Sadrudin-ef. Išerić i mr. Hamza Lavić. Završnom učenju je prisustvovao i kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili, prijatelj porodice Puškar.

Ovim povodom, svoju čestitku hafizu Davudu Puškaru je uputio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Čestitku muftije Kudića prenosimo u cijelosti:

- Bošnjaci su brojčano zanemariv narod na globalnoj sceni, ali su svakako posebni po mnogo čemu. U posljednje vrijeme, naš narod je poseban i po hafizima Kur'ana Časnog, a mi u Krajini smo sretni da smo nakon mladog hafiza Ishaka Softića iz Kozarca, koji je položio hifz sa 14 godina, dobili još mlađeg hafiza Davuda Puškara koji sada ima 12 godina.

Čestitam hafizu Davudu, njegovim roditeljima Jasminu i Maidi i sretan sam što naš narod ipak poklanja veliku pažnju Kur'anu Časnom. Iako žive daleko od domovine, organizirali su svoje vrijeme i svoje dijete usmjerili ka onom najboljem – druženju sa Kur'anom Časnim. Čestitam i muhaffizu, našem profesoru Cazinske medrese hafizu dr. Rifetu Šahinoviću na još jednom uspješno izvedenom kandidatu. Dan je velike radosti i svi skupa se radujemo i čekamo nove povode koji će nas učiniti ponosnim i sretnim i kada je u pitanju hafiz Davud i kada je u pitanju naša Islamska zajednica - kaže se u čestitki muftije Kudića.


Hafiz Davud Puškar je sin Jasmina i Maide, rođen 2011. godine i sa roditeljima živi u Švicarskoj, gdje pohađa redovnu školu. Sufaru je naučio prije negoli je krenuo u prvi razred, a onda uz pomoć roditelja i muallima je učio kraće sure i neke odlomke iz Kur'ana.

Aktivno je pred svojim muhaffizom počeo učiti Kur'an prije osamnaest mjeseci, a pred Komisijom je proučio Kur'an uz visoku ocjenu svih članova. Članovi komisije su pohvalili pripremu s kojom je došao pred Komisiju i zahvalili muhaffizu i roditeljima na uloženom trudu i velikoj časti.

Dozvolu za odsustvo iz škole u Švicarskoj je dobio uz opasku da je škola ponosna na njega i da im je drago što će imati jednog učenika s takvim profilom.

Svoj ponos da u svom džematu od danas imaju i hafiza je iskazao imam džemata Puškari u Cazinu Irfan-ef. Bajramović, a njegov muhaffiz hafiz dr. Rifet Šahinović je naglasio da mu je posebno drago što je imao priliku da radi sa hafizom Davudom i da upozna tako inteligentnog i pametnog dječaka, s kojim je bilo zadovoljstvo i milina raditi i pripremati ga za ovaj veliki događaj.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif