Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Profesor dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu
GENOCIDI SE NAJLAKŠE DESE KADA ETNIČKO ČIŠĆENJE NE USPIJE
Procitaj komentar

Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 10. November 2023. 12:11:26
Dio svog moralnog kapitala moramo uložiti u podršku žrtvama u Gazi

„Sad je već kasno za desetine hiljada ljudi. Sutra će biti kasno za još neke, ali može biti kasno i za region. Ne bih želio da zvučim apokaliptično, ali može biti kasno za mnogo više ljudi nego što je sada involvirano u ovaj sukob“, govori o izraelskom ratu u Gazi profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu Ahmet Alibašić.

Profesor Alibašić u intervjuu „Jedan“ kaže da je ovo sada bolna epizoda i da je teško govoriti o onome što dolazi poslije. Podsjeća da je do sada u Gazi ubijeno više od deset hiljada ljudi, te da većina, preko 70 posto, je onih koji nemaju veze s Hamasom.

„Dok mi govorimo, procjena je da u svakih deset minuta u Gazi jedno dijete strada. Ako ubrzamo obustavljanje sukoba za deset minuta, mi smo spasili jedno dijete. Dakle nije kasno“, smatra profesor Alibašić.

On govori o tome kako je vidljivo da raste pritisak javnosti u svijetu da se nešto učini za civile u Gazi, te da, kratkoročno, mnogo toga ovisi od izraelske vlade čiji je proklamovani cilj uništiti Hamas. Međutim, način na koji to rade, kaže, znači etničko čišćenje u pokušaju.

„Ono čega se bojimo jeste da se genocidi najlakše dese kada etničko čišćenje ne uspije. Mi već imamo upozorenja od ozbiljnih zvaničnika da klizimo u tom pravcu“, govori profesor FIN-a, te dodaje da za alternativni cilj Izrael može proglasiti ubistvo vođa Hamasa, razmjenu zarobljenika ili slično, što bi otvorilo put za rješenje prije nego što bude kasno.

Mnogo je više cionista kršćana, nego Jevreja…

Ahmet Alibašić smatra kako je izuzetno važno znati razliku između izraelske Vlade i države, Izraela, cionizma, judaizma. Važno je za razumijevanje, važno je zbog samih žrtava, važno je, kaže, zbog budućnosti.

„Ako izjednačimo sve te pojmove, trenutna ili neka druga izraelska vlada, sa državom Izrael, sa ideologijom, sa ideologijom cionizma, sa jevrejskim narodom, u svakoj od ovih tačaka vi ćete pogrešno skrenuti u svome razumijevanju problema. Uzmite samo cionizam. Mnogi misle: Nisu možda svi Jevreji cionisti, ali su svi cionisti Jevreji. Potpuno netačno. Većina cionista u svijetu danas nisu Jevreji. Moguće je da ima i do deset puta više cionista koji nisu Jevreji, nego su kršćani“, kaže za BHRT profesor Alibašić.


Profesor Alibašić smatra da mnogi pogrešno tvrde da su žrtve u Gazi uglavnom muslimani, jer je među Palestincima mnogo kršćana. Nerazumijevanje osnovnih pojmova i činjenica dovodi do toga da se ne može razumjeti ni politika velikih sila, uključujući Sjedinjene Američke Države.

„Ako se ne fokusirate na ono što se dešava, ako počnemo adresirati krivicu na jevrejski narod ili na judaizam, samo je pitanje trenutka, a on će vrlo brzo doći, kada ćemo predmet diskusije, rasprava, medijske pažnje postati mi koji to radimo. Antisemitizam će postati fokus i automatski ćemo zaboraviti one koji su najvažniji, a to su žrtve i da prestane nasilje nad žrtvama“, tvrdi profesor Alibašić.

Većina građana u BiH ispravno reagira

Ahmet Alibašić smatra da je bosanskohercegovačko društvo poluspremno, ili čak nespremno dočekalo razvoj situacije kakav je sada u Gazi. Dijelom to razumije jer, kako kaže, imamo mi u BiH puno svojih problema. Zbog naših specifičnosti podijeljeni smo i u podršci žrtvama u Gazi.

„Većina, mislim da reaguje ispravno. Da li kao narod, kao nacija, kao država možemo i trebamo više institucionalno se angažirati, nešto poduzeti? Da li dio svog moralnog kapitala, koji smo skupo platili, bismo trebali utrošiti u ovoj situaciji? Ja vjerujem da trebamo, zato što u globalnom svijetu sve je povezano. Jučer smo bili mi, danas je neko drugi, sutra opet može doći red na nekoga trećeg ili ne daj Bože na nas, tako da mislim, trebamo dići svoj glas“, govori, između ostalog, u intervjuu „Jedan“ profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif