Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


KORUPCIJA U FONDACIJA GEOFFREYA NICEA – SLUČAJ NEVENKE TROMP
Procitaj komentar

Autor: Lukas Johnson
Objavljeno: 08. October 2023. 20:10:53
U Fondaciji Geoffreya Nicea, nekadašnjeg tužioca u Haškom tribunalu, stvari ne stoje najbolje. Nedavno su u javnost dospjela dokumenta koja upućuju da je Nevenka Tromp, bliska saradnica Geoffreya Nicea, koristila sredstva Fondacije za privatne potrebe. To je, prema nedavnim dokumentarnim otkrićima dovelo do sporenja unutar Nadzornog odbora Fondacije te pokušaju da se iznađe način kako da se ova sredstva nadoknade.


Naime, 9. i 16. II 2023. održana je sjednica Upravnog odbora Fondacije Geoffreya Nicea na kojoj su prisustvovali Nice, Nevenka Tromp Vrkić i Sonja Biserko, istaknuta srbijanska aktivistkinja za ljudska prava. U čemu je nastao problem?

Tokom više godina Nevenka Tromp Vrkić je transferisala ukupno 72.000 eura sredstava sa računa Fondacije na svoje privatne račune. Ovi transferi obavljeni su između februara 2020. i aprila 2021. u iznosila od po dvije hiljade eura svakoga mjeseca, da bi od početka 2021. visina transfera povećana – u maju 2021. ukupno je prenijeto 16.000 eura, a potom u januaru 2022., 24.000. Ova posljednja tranša je vraćena na račun Fondacije, kada je primjećeno da su transferi u suprotnosti sa njenim statutom.

Naime, prema Statutu Fondacije bilo kakvo trošenje sredstava za svrhe koje nisu obavljanje osnovne djelatnosti Fondacije – a to je održavanje master class kursa iz oblasti međunarodnog prava, ljetnje škole koja se održava svake godine u Dubrovniku –, nije dozvoljeno.

Na spomenutoj sjednici Upravnog odbora raspravljalo se o načinu na koji da se vrate ova sredstva kao i o ukupno uzev lošem upravljanju Fondacijom. Ser Nice je spominjao različite modalitete kako bi se mogao promijeniti pravni okvir djelovanja Fondacije, pošto ni sam nije bio zadovoljan kako se njome upravlja te naposljetku izostankom uvida šta se u Fondaciji dešava.

Nice i gospođa Tromp Vrkić su u vrlo bliskim odnosima još od godina saradnje u Haškom tribunalu. Dok je Nice obavljao dužnost tužioca u procesu protiv Slobodana Miloševića – koji nije okončan sudskom presudom pošto je okrivljeni preminuo te su tako brojna zločinstva ostala bez očekivanog pravičnog sudskog epilog, Nevenka Tromp je bila jedna od saradnica tužilaštva. Njeno iskustvo u bavljenju istraživanjem agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo je dugotrajno i kontroverzno – bila je jedan od saradnika nizozemskog Instituta za ratnu dokumentaciju. Kada je u aprilu prošle godine proglašena za počasnog građanina Sarajeva ova odluka je izazvala nepovoljnu reakciju javnosti – posebno organizacije Majke Srebrenice – koja je ukazala da je Nevenka Tromp učestvovala u izradi izvještaja spomenutog nizozemskog instituta u kojem je relativizovana odgovornost snaga Srbije i SRJ u genocidu u Srebrenici.

Međutim, i u decenijama poslije saradnje u Haškom tribunalu Nice i Trompova su se bavili aktivističkim radom i pravnim savjetovanjem. Oni su, prema pisanju različitih medija, nudili pravne usluge Bosni i Hercegovini u slučaju revizije sudskog procesa u tužbi protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. U septembru 2016. godine beogradski list Politika izvjestio je da je na Forumu bošnjačkih intelektualaca Nice pokušavao da uvedi Bošnjake da otvore process revizije postupka kao i da se sam ponudio da bude dio pravnog tima koji bi se bavio ovim postupkom.

Prema pojedinim izvorima Trompova i Nice su tražili milion dolara za pravnu pomoć u reviziji ovog postupka. Uspješna saradnja je izostala pa je poslije neuspjeha revizije Trompova javno optuživala Bakira Izetbegovića i njegove bliske saradnike da su omanuli u vođenju ovog postupka, te je nagovještavala da su ga čak i namjerno sabotirali. U intervjuu iz 2022. godine Trompova je optužila Sakiba Softića, agenta tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, da je omanuo u vođenju procesa te da je iznos od milion dolara koji su tražili bio za pokrivanje cjelokupnih troškova njigovog pravnog tima. Nice je u predavanju na Grasham College u septembru 2020. godine ukazao da je sa bošnjačke strane bilo oklevanja da se postupi onako kako je on zahtjevao.

Ovakva medijska sporenja nisu bila ništa neobično za njigov aktivistički rad. Dugogodišnja saradnja koju su imali sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem doživjela je takođe probleme i uzajamna osporavanja. Nice i Trompova su pružali Tačiju lično i kosovskoj vladi različite lobističke usluge. Prištinski list Gazeta Ekspres došla je do dva pisma koja je Nice uputio kosovskim vlastima u kojima traži da mu se isplate zaostali honorari. Ukupno je tražio oko pola miliona eura, otprilike 350 hiljada za sebe i 150 hiljada za svoju saradnicu Nevenku Tromp. Žalio se, osim toga, da izvršne vlasti opstruiraju sprovođenje odluke. Po svoj prilici njegov odnos sa Tačijem se poboljšao, s obzirom da je Nice spominjan kao jedna od mogućih Tačijevih branilaca pred specijalnim kosovskim tužilačkim vijećem koje radi u Hagu a procesira navodne zločine Oslobodilačke Vojske Kosova.
Međutim, svi ovi slučajevi upućuju na razgranate i isplativ finansijski aspekt njihovog djelovanja. Prema saznanjima do kojih smo došli, Nice i Trompova su zajednički investirali obnovu vile na hrvatskom ostrvu Ugljan – Nevenka Tromp, Slovenka po porijeklu, upisana je u zemljišne knjige kao vlasnik zemljišta na kojem se nalazi vila kao i nekoliko okolnih parcela. Spomenuti zemljišnji posjed, parcela upisana pod brojem 3882/1 u Katastarskoj opštini Ugljan, na kojoj se nalazi vila, zajedno sa nekoliko okolnih zemljišnih parcela mogla bi biti vrijedna nekoliko stotina hiljada eura. Da li su sredstva preusmjerena sa Fondacije korišćena za građevinske radove, i pored vremenske bliskosti, nije moguće sa uverenošću potvrditi.

Međutim, dostupni materijali otvaraju pitanje: da li je u ovom pravnom aktivizmu težnja bila isključivo zadovoljenje pravde ili je pak riječ o prizemnijim i lukrativnijim ciljevima? Ovo pitanje ima i vrlo akutnu važnost: u vrijeme kada se od međunarodnog prava očekuju najviši dometi u gonjenju onih koji su počinili zločin agresije u Ukrajini, bilo kakva sumnja u one koji su nosioci ovog djelovanja može potkopati kredibilitet poduhvata, te tako ostaviti žrtve najtežih zločina bez zadovoljenja.


Foto: Screenshot geoffreynicefoundation.com

VRHOstali prilozi:
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
» DEMOKRATE RUŠE DEMOKRATIJU U NJEMAČKOJ
Nihat Bećirović | 09. February 2024 22:48
» ULOGA I ZNAČAJ DR. NAKE NIKŠIĆ U PROMOCIJI MUZIČKE KULTURE SANDŽAKA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:51
» UMRLI PRIJE SMRTI?
Midhat Hajrović | 04. February 2024 14:47
» POLITIČKI INFLUENSERI U SANDŽAKU
Dino Bašović | 02. February 2024 17:24
» KO „PEVA“ ZLO MISLI
Dino Bašović | 29. January 2024 15:47
» OD BAHA DO SEVDAHA
Mensud Alićušić | 29. January 2024 13:38
» U SJEĆANJE NA IVANU MRVALJEVIĆ-SVJETLOST POZORNICE CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. January 2024 21:38
» ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE - TANJA FATIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. January 2024 19:52
» ESTAR EN BOSNIA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. January 2024 21:41
» PRIJEPOLJSKO PRAVO SLAVLJE I NEOBUZDANI SPIRIT EXPLOZIVUS
Dino Bašović | 15. January 2024 12:47
» HAKIJU TURAJLIĆA SU UBILI NAJVEĆI ZLIKOVCI SRPSKOGA RODA, NA OČIGLED UNPROFORA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 10. January 2024 19:18
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif