Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Zijad Bećirović (lijevo), Dritan Abazović, Stjepan Mesić
PREMIJER CRNE GORE DR. DRITAN ABAZOVIĆ PRIMIO SPECIJALNO PRIZNANJE INSTITUTA
Procitaj komentar

Autor: IFIMES
Objavljeno: 01. October 2023. 00:10:29
LJUBLJANA/ULCINJ, 30.septembar 2023 - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] dodijelio je specijalno priznanje »za poseban doprinos afirmaciji manjinskih zajednica« predsjedniku Vlade Crne Gore dr. Dritanu Abazoviću (GP URA).

Priznanje mu je uručio počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske. Predsjednik Mesić je naglasio ulogu i doprinos premijera Abazovića u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu u učvršćivanju demokracije i razvoju multietničkog društva i afirmaciji manjinskih zajednica te jačanju mira i stabilnosti u regiji. Kao mladi i prepoznatljiv političar i vrstan intelektualac je doprinio jačanju evropskog puta Crne Gore, koja teži da postane naredna članica EU. Abazović je uvjereni Evropljanin, koji doprinosi suradnji u regiji i šire i iz Crne Gore šalje pozitivne poruke i priče u Europu i svijet.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je potrebno posebno istaknuti ulogu premijera Abazovića, koji naglašava, da je institucionalna budućnost država regije članstvo u EU, dok će ekonomski, tržišno i kulturno te države uvijek biti vezane na regiju, zbog toga je regionalna suradnja od izuzetnog značaja. Postoje pojedinci, koji su svojim radom postali inspiracija i uzor mnogima, prepoznatljivi su po svojoj predanosti, hrabrosti i ustrajnosti, jedan od njih je dr. Dritan Abazović. Zbog toga nam je čast, da im se uruče priznanja i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za svoje sugrađane, države, regiju, svijet i bolju budućnost svih nas.

Prisutnima se na dodjeli obratio direktor instituta prof. dr. Zijad Bećirović, koji je između ostaloga naglasio, da živimo u multietničkim društvima sa brojnim različitostima. Međutim potrebno je upravljati svim tim različitostima i pronalaziti najoptimalnija rješenja i naveo primjere monoetničkih i multietničkih država i pokazalo se, da su multietničke države ukoliko se zna menadžirati razlikama najuspješnije i naveo primjer SAD-a. Crna Gora ima sve šanse za snažnim i odgovornim liderstvom to postane na Zapadnom Balkanu.


Premijer Crne Gore dr. Dritan Abazović se zahvalio za priznanje i u svečanom govoru istaknuo ulogu Crne Gore u regionalnim i međunarodnim odnosima i naglasio, da će njegova zemlja i dalje igrati aktivnu ulogu u regiji kroz proces saradnje, pomirenja, suživota, jačanju multietničkog sklada i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi te na međunarodnoj sceni uz dodatnu afirmaciju manjinskih zajednica. Pri tome je važno ubrzati proces evropskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije postanu punopravne članice EU. Crna Gora ostaje pouzdan i snažan saveznik u NATO-u. Svoje domaće zadatke mora izvršiti svaka zemlja i njihovi političari i to stvaranjem opšteg konsenzusa na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, stvaranje društva blagostanja, intenzivna borba protiv kriminala i korupcije i članstvu u EU i jačanje regionalne saradnje može cijeloj regiji donijeti samo dobro i napredak.

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
12. March 2023 14:35
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif