Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Reakcija ministra Sevlida Hurtića povodom uništavanja zastave i napada na imovinu Islamske zajednice u Prijedoru
NAJOŠTRIJE OSUĐUJEM NAPADE I PRITISKE NA BOŠNJAČKE POVRATNIKE U ENTITETU RS
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. October 2023. 00:10:42
Uništavanje zastava na ulazu u centralnu Čaršijsku džamiju i na Šehidskom mezarju Skela u Prijedoru, nastavak je višemjesečnih napada i pritisaka na Bošnjake u entitetu Republika srpska, koje najoštrije osuđujem.

Iako sam nakon brutalnog napada tokom mjeseca Ramazana na porodicu Memišević u Višegradu, djelovao institucionalno, održao sastanke sa najvišim entitetskim zvaničnicima, uprkos obećanjima, ovaj slučaj nikada nije rasvijetljen. Umjesto toga, uslijedio je još niz napada na povratnike u Bratuncu, Zvorniku, Osmacima i evo, po ko zna koji put u Prijedoru. Većina ovih napada je motivisana vjerskom i nacionalnom mržnjom.

Brojna ubistva i napadi na povratnike i njihovu imovinu od početka povratka do danas nisu rasvijetljeni, a posljednji napadi, koji nisu dobili sudski epilog, samo dodatno ulijevaju strah u živote ove ranjive populacije. Brojne porodice me svakodnevno kontaktiraju, jer su s pravom zabrinute za sigurnost svojih porodica.

Zbog svega navedenog, ponovo pozivam, prije svega, istražne i pravosudne organe u entitetu Rs, ali i na državnom nivou, da se prioritetno posvete rješavanju napada na povratnike i imovinu Islamske zajednice u proteklim mjesecima.

Svaki neriješeni slučaj je vjetar u leđa novim počiniocima, koji u budućnosti može dovesti do eskalacije, a za što će odgovornost snositi oni čija je obaveza da sprečavaju ovakve napade.

Podsjećam da napadi na povratnike predstavljaju direktno kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je navedeno da će „strane osigurati da se izbjeglicama i progranicima omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije naročito zbog njihovog etničkog porijekla, vjeroispovijesti ili političkog uvjerenja“.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif