Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA POGIBIJE ZLATNOG LJILJANA I KOMANDANTA ZAMA DUČIĆA
Procitaj komentar

Autor: Suad Ibrahimagić
Objavljeno: 25. September 2023. 17:09:52
U ponedjeljak, 25.09.23., u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, obilježena je 29. godišnjica pogibije Zama Dučića, komandanta Manevarskog bataljona u 101. motorizovanoj brigadi Armije Republike Bosne i Hercegovine, nosioca najvećih priznanja “Zlatni ljiljan”, Zlatne plakete odbrane Novi Grad Sarajevo…Obilježavanju su prisustvovali porodica i rodbina, visoki državni zvaničnici i javne ločnosti, Željko Komšić predsjedavajući Predsjedništva BiH; Osman Osmanović, kantonalni ministar za boračka pitanja; Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice. Bili su također i predstavnici mnogih boračkih i civilnih udruženja, prijatelja i suboraca iz Bosne, ali i veliki broj Zaminih zavičajaca iz Plava, Gusinja i drugih krajeva Sandžaka.


Prisutne je pozdravio i o rahmetli komandantu Zamu Dučiću je govorio njegov ratni drug Bajro Čomor, aktuelni predsjednik Udruženja 101. brigada Sarajevo i organizator ove manifestacije. Najavio je i pokretanje velikog turnira u streljaštvu koji će nosti ime "Zamo Dučić". Predviđeno je da se prvi takav turnir održi u drugoj polovini oktobra ove godine.U nedjelju, 24.09.23., organizovan je obilazak na mjesto pogibije komandanta Zame i šest njegovih saboraca, na planini Jasen - Nišićka visoravan, koji pripadaju Općini Vareš.

Fotografijama u nastavku prenosimo dio atmosfere sa današnjeg i jučerašnjeg dešavanja, kao i druženja nakon manifestacije, čiji je pokrovitelj bio naš zavičajac, ugostitelj Skender Malagić.

Za web magazine Bosnjaci.net, iz Sarajeva izvještaj pripremio Suad Ibrahimagić.VRHOstali prilozi:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif