Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SJEĆANJE NA HEROJE: NA VRHU VLAŠIĆA PODIŽU SE JARBOL I ZASTAVA S LJILJANIMA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. September 2023. 02:09:40
Početkom augusta je na Ljutoj gredi na planini Vlašić održana tradicionalna manifestacija pobjede, ponosa, slobode i jedinstva "Ljuta greda 2023" u organizaciji boračkih udruženja s područja Travnika.

Već tada javnost je imala prilike vidjeti 18,5 metara visoki spomenik – ljiljan. Radovi na uređenju još uvijek traju, a dobio je ime po legendarnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću i sa sobom nosi mnoštvo simbolike i poruka, kako je tada istaknuto, i prijateljima i onima koji to nisu.

Osim toga, načelnik Travnika Kenan Dautović objavio je nekoliko fotografija na kojim se vidi kako teku pripreme za podizanje jarbola i zastave u čast generalu Alagiću i Armini RBIH na vrhu planine Vlašić.

- Pripreme za jarbol i zastavu rahmetli generala Alagića. Kota 1928 a kada se završi bit će na 1.944 metara nadmorske visine. Odmah do repetitora na Paljeniku. Zajedno s Ljutom gredom i Galicom, činit će jedan istinski kompleks pobjede i ponosa. Ovo je zastava međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine koja će ako Bog da, u čast svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenog pobjedničkog hoda, biti podignuta 16. septembra na Paljeniku, najvišem vrhu Vlašića, poručio je Dautović.

Manifestacija pod nazivom "Dani pobjede, dani ponosa" će se održati 16. septembra, u spomen-parkovima na Galici i Ljutoj gredi.

Prisustvo svečanom programu manifestacije koja govori o najvećoj pobjedi, časti, dostojanstvu i ratnicima za slobodu, potvrdili su brojni zvaničnici iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života BiH.

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH tokom agresije na našu državu.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif