Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


IDE MILE LAJKOVAČKOM PRUGOM
Procitaj komentar

Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 22. August 2023. 21:08:51
Ide Mile lajkovačkom prugom
Ide Mile sa još jednim drugom …

Bijaše „pesma“ često emitovana na bh-radio talasima (i sve te njihove muzike i pesme se mogu nazvati muzičkom okupacijom između ostalih)

U Sarajevu je osamdesetih godina kružila pošalica: ide Mile lajkovačkom prugom, … a drugi odmah dodaje; ne ide više, naiš’o voz i pregazio ga.
Koji je to Mile bio nije nam poznato, ali sigurno nije ovaj današnji.
Ovaj današnji ide sa mnogo drugova i to i prugom i po sred ceste i u suprotnom smjeru i svukuda kuda je zabranjeno kršeći saobraćajno-političke-unutarnje i međunarodne propise. Ne poštuje on nikakva pravila i potpise. Za njega ne postoji zakon i red. I još je usput na pruzi našao onakve poput sebe.
Može se donekle i razumjeti da jedan političar-lažov može da obmane zaludjele mase i da zavede i povede narod u mržnju i bijes prema drugima i drugačijima. A narodne mase su takve da što god su gorem stanju sve su više opijene voždovskom moći i njima je lakše manipulisat. Ali ne može stati ni u čiju normalnu glavu da jedan Mile, jedna onakva sirovina, kabadahija, budaletina, prostak, seljačina (seljačina u smislu ponašanja) obmane predsjednike nekih država. Zar je moguće da ga uvažavaju predsjednici, premijeri i ministri Hrvatske, Mađarske pa i Turske. Za hrvatskog Milanovića, donekle i nije čudo jer i on se ponaša sirovo i bezobrazno pred kamerama a iza kamere je sigurno još brutalniji ili brutalan kao i njegov kolega Laktašenko. Nije čudo jer njemu čuva leđa EU-zajednica i njegova država se ukotvila u eu-luku. S druge strane, kad god ospe paljbu po Bosni uvijek će biti u Evropi onih koji će mu aplaudirati pa čak i u Bosni ne mali broj.


Mađarski Urban nema razloga da razgrađuje Bosnu i mrzi Bošnjake – što je sam u svojim postupcima indirektno manifestovao i posvjedočio. Mi ne dijelimo granice na kojima se narodi često trvu za hatar njihovih vođa niti nam se interesi presijecaju. Možda bi mu bilo pametnije da laje po hrvatskim šorovima jer je to nekada bilo njihovo. I njegovi Ugri ili po drugom jeziku Huni su se ne tako davno mešetarli po zemlji u kojoj danas vlada Milanović njegov vrli kolega. Zapravo Huna ima tek desetak mulijuna i oni u Evropi ne pripadaju ni jednom velikom narodu. Nisu Slaveni, nisu Romani a niti Germani, ... oni su kao ostrvo među evropskim narodima. Razlikuju se prvenstveno po jeziku koji nije srodan ni jednom evropskom, zatim po kulturi, tradiciji i svemu ostalom što karakteriše jedan narod. Ali pošto je ekstremizam u modi te da bi taj Urban bio u trendu – uhvatio se u kolo sa ostalom bagrom iz susjedstva. Može li se vjerovati da se bosanski Srbi i Ugri tako strasno vole da im jedan Mađar odobri tolike pare koje su im obečali Nijemci pa otkazali i investicije i projekte zbog toga što Mile “ide prugom u suprotnom smjeru“. Ne vjerujemo. No prije će biti da je taj deal na suprot Bosanaca odnosno Bošnjaka. Tako sad baja može kazati: eto vidite, ne treba nama ni Njemačka ni Amerika ni ... pored Urbana, a na koncu i braću Turke.

Pa sve da ovo gore i nije ovako kako jeste Bosna i Bošnjaci u njoj znaju da su trn u oku svima njima a ponajviše Miletu i njegovom drugu sa pruge s kojim ide po ruku.

Ili se Amerika, Evropa i evropske starješine prave budale ili su na istom zadatku kao i Mile. Možda je u ovom slučaju Mile samo pružni radnik a ovi mu šefovi i mentori. Niko normalan i iole informisan ne može povjerovati ovoj dvojici što idu pod ruku prugom na suprot svih vozova i lokomotiva. Kosovske, crnogorske, bosanske pa i probleme koje Srbija ima sa Hrvatskom treba i mora da riješi Evropska Unija zajedno sa Amerikom ili čekaju da ti problemi dobro nakvasaju da ih rješavaju puškom.
Što to ti “glavni“ baja nisi otišao u Liku da tamo obilježiš Oluju – gdje se oluja u stvari i dogodila. Pa taman da povedeš i onog svog druga sa pruge a on opet onog svog onog lipicanera i imenjaka što mu ga je metn’o (ovo je po srbijanskom uličnom žargonu) za šefa svih srpskih obaveštajaca, milicajaca agenata javnih i tajnih. Ne. Nisi smjeo. Nisi ti toliko ni vješt ni hrabar koliko se busaš. A busaš se samo pred nejačim i slabijim. Gledamo mi i cijeli svijet gleda i vidi kako ti hodaš i koliki si pred većim i jačim npr. Erduanom ili Putinom a kako opet po Bosni gdje igraš klowna i gdje te tvoja bahatost nosi.


*****
Ovo i ovakvo stanje u Bosni nije održivo. Pa sve i kada bi se napetosti smirile i politički nesporazumi eliminisali Bosna sa bilo kakvom unutrašnjom granicom koja je k’o biva samo na papiru nije moguća do u nedogled. Da li je gospoda u Dejtonu koji su nam krojili ludačku košulju znali uopće da je njihov projekat ne održiv. Ne vjerujemo da su bili tolike neznalice i naivčine da su povjerovali toj bandi preko Drine koja je povela rat 1991 g. da ga opet neće povesti. Tri decenije ovi njih lažu a ovi tobože nastoje da ih udobrovolje da se preinače iz vukova u jagnjad. Pa gospodo draga iz Evrope i Amerike zar vam više nije jasno da oni nikada neće odustat od svojih nakana. Oni svojataju Kosovo, C. Goru, Bosnu, dvije trećine Hrvatske pa čak i Boga. Za Boga kažu da je Srbin. Dakle, ukoliko to budete i dalje ignorisali njihove želje će postati šire. Njihove nacionalne vođe zbog svojih prljavih poslova, naručenih i ne razjašnjenih ubistava se drugačije ne mogu održati na vlasti nego da proizvode neprijatelje i politička i krizna žarišta u susjedstvu.
Ali ako ste znali s kim imate posla onda ste morali imati plan „B“. Ako ga nemate onda, pod hitno sjedite i pravite, skidajte nam ludačku košulju i krojite odijelo po mjeri bosanskog čovjeka od bosanskog materijala. Sa političke bine uklonite sve one koji više vole Hrvatsku i Srbiju nego Bosnu. Vi to preko vašeg Šmidta možete ako hoćete i ako želite. Ako nećete, to je onda mig onim „pružnim radnicima“ da gurnu u smrt još nekoliko stotina hiljada života i rastjeraju po svijetu i ovo malo što je ostalo. Ali, tada će Svijet sigurno znati da ste im vi podigli rampu i kazali: napreeeeed vojsko – (stara poznata komanda iz JNA).

VRHOstali prilozi:
» SPASAVANJE DEMOKRATA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. July 2024 12:38
» DOKLE ĆE BOSANSKOHERCEGOVAČKI ZVANČNICI LAGATI EVROPSKU UNIJU?!
Prof. dr. Husein Muratović | 21. July 2024 01:30
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
Ostali prilozi istog autora:
» TREBA ZNATI SLUŠATI
19. May 2024 02:49
» NAŠE SUDBINE
13. December 2023 14:15
» ŠOK
24. November 2023 14:29
» DAVID I GOLIJAT
09. November 2023 13:17
» DIBIDUS BILMEZI
10. October 2023 17:18
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
22. November 2022 16:57
» ... […] ROBOVI BITI NEĆEMO
18. October 2022 17:08
» EVROPA JE KUKAVICA
29. July 2022 15:37
» RASIZAM
15. June 2022 13:27
» KO JE KOGA PRAVIO?
01. June 2022 13:37
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif