Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Zauvijek Bošnjaci
MI SMO BOŠNJACI
Procitaj komentar

Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 29. July 2023. 02:07:54
Budali i sto puta da ponoviš, neće shvatiti.
Pametnom je dovoljno reći pedeset puta.

Sramna i ponižavajuća debata oko brisanja imena Bošnjaka i zamjene nazivom Bosanci, uzela je maha. Predlagače ovog nečuvenog zahtjeva da se promijeni ime sopstvenog naroda treba javno žigosati a debatu hitno zatvoriti.

Onima koji znaju da jesu Bošnjaci, nisu potrebni ničiji i nikakvi dokazi. Dobronamjernim Bošnjacima koje su zlonamjerni anti-Bošnjaci doveli u nedoumicu, treba otvoriti oči i raskrinkati šuplju priču izdajnika svog naroda.

Anti-Bošnjacima treba zatvoriti usta za sva vremena.

Nezakonsku anti-bošnjačka inicijativa za derogiranje imena Bošnjaci, trideset godina nakon što je vraćanje povijesnog imene Bošnjaci, jednoglasno usvojeno 28. septembra 1993. godine, počela je šačica Bošnjaka otpadnika i islamofoba.

Deklarisani motivi anti-bošnjaštva svode se na slijedeće tvrdnje.
    1. Da je promjena imena Bošnjaka u Bosance nužni uslov za spas države Bosne i Hrecegovine;
    2. Da će ovom promjenom populacija Bošnjaka preimenovanih u Bosance dobiti svoju državu i tako postati nacija.

Pitanja u vezi prve tvrdnje: Čime to ime Bošnjaci ugrožava opstanak Bosne i Hercegovine i čime će promjena imena Bošnjaka u Bosance otkloniti prijetnju i omogućiti opstanak Bosne i Hercegovine, da ga samo Bošnjaci trebaju mijenjati i uvoditi alternativu? Zašto ni jedan narod koji živi u BiH ne traži promjenu svog imena, niti uvođenje alternative Bosanci, ako od takve promjene ima koristi?

Na ova pitanja do sada nismo čuli ni jedan odgovor iz tabora anti-Bošnjaka.

Pitanje u vezi druge tvrdnje: Da li je aktuelna Bosna i Hercegovina država Bošnjaka koji danas žive u njoj?


Na koje svojstvo asocira naziv Bošnjaci, a da se pri tom ne povezuje sa nazivom Bosanci?
Islam!
Odgovor se sam nameće: njihovo anti-bošnjaštvo je motivisano islamofobijom, tačnije - anti-islamizmom! Bosna i Hercegovina sa Bosancima umjesto Bošnjaka neće više asocirati na islam i muslimane. Bingo! Novopečeni Bosanac će se osloboditi hipoteke muslimana u očima sugrađana Srba i Hrvata, koje se nije mogao osloboditi dok je bio Bošnjak; Bosna i Hercegovina više neće biti trn u oku desničarskih, islamofobičnih istomišljenika Anders Behring Breivika, kao što je bila dok su u njoj živjeli Bošnjaci! A i jednima i drugima treba ugađati i ići iz dlaku. Promijeniti ime svog naroda je najlakša stvar na svijetu a može donijeti velike koristi!


I ovo pitanje anti-Bošnjaci su potpuno izbjegli. Pogledajmo opcije:
    a. Ako jeste, onda Bošnjaci već imaju svoju državu tako da nema razloga da im drugi perfidnim podvalama mijenjaju ime, još manje da to sami dobrovoljno učine. Ako ova Bosna i Hercegovina JESTE država Bošnjaka, to takođe znači da Bošnjaci danas JESU nacija, ukoliko je postojanje države nužan uslov da se prizna status nacije, kao što se tvrdi.

    b. Ako aktuelna Bosna i Hercegovina ipak nije država Bošnjaka koji danas žive u njoj, na koji način će to postati prostom promjenom imena u naziv Bosanci?

Budući da ni jedno ni drugo obrazloženje motiva za promjenu imena Bošnjaci u Bosanci, ne može ponuditi valjane odgovore, jasno je da se istinski motiv krije u nekom drugom svojstvu impliciranom u imenu Bošnjaka, koje se po svaku cijenu želi izbrisati čak i kao asocijacija, a na koje ime Bosanci, ne asocira!

Na koje svojstvo asocira naziv Bošnjaci, a da se pri tom ne povezuje sa nazivom Bosanci?

Islam!

Odgovor se sam nameće: njihovo anti-bošnjaštvo je motivisano islamofobijom, tačnije - anti-islamizmom! Bosna i Hercegovina sa Bosancima umjesto Bošnjaka neće više asocirati na islam i muslimane. Bingo! Novopečeni Bosanac će se osloboditi hipoteke muslimana u očima sugrađana Srba i Hrvata, koje se nije mogao osloboditi dok je bio Bošnjak; Bosna i Hercegovina više neće biti trn u oku desničarskih, islamofobičnih istomišljenika Anders Behring Breivika, kao što je bila dok su u njoj živjeli Bošnjaci! A i jednima i drugima treba ugađati i ići iz dlaku. Promijeniti ime svog naroda je najlakša stvar na svijetu a može donijeti velike koristi!

Da sumiramo:
Promjenom imena Bošnjaci u Bosanci, neće se osigurati opstanak BiH, niti će populacija Bošnjaka preimenovanjem u Bosance, dobiti nešto što već nemaju. Jedina ali ne i zanemarljiva prednost bi bila ta što bi se zamjenom imena Bošnjaci imenom Bosanci, dobio argument da Bosanci nisu muslimani, ako su neki od njih to i bili dok su naivno vjerovali u podvalu da su Bošnjaci!

Budući da aktuelna Bosna i Hercegovina JESTE država Bošnjaka koji u njoj žive, jasno je da su Bošnjaci i narod sa svojim etničkim identitetom, sopstvenom historijom, tradicijom, kulturom i religijom, te da su i nacija koja živi u sopstvenoj državi, što znači da ne postoji ni jedan objektivni razlog ni potreba da mijenjaju svoje ime.

Bošnjaci nisu anti-Bosanci. Nemaju namjeru da osporavaju slobodu izbora, još manje da odvraćaju one koji, iz bilo kojih razloga sebe smatraju Bosancima - bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili pripadnici nekog drugog naroda/nacije. Svojim sugrađanima koji sebe smatraju Bosancima, Bošnjaci žele sve najbolje, uz ljubaznu molbu da i oni jednako poštuju njihovu namjeru da ostanu ono što jesu - Bošnjaci! - i da se neki od njih više ne brukaju besmislenim tvrdnjama da je Bošnjacima podvaljeno da su Bošnjaci.

Mi jesmo Bošnjaci. Bili smo to od pamtivijeka. Bili smo Bošnjaci i kada je Austro-ugarski car izdao ukaz kojim se zabranjuje ime Bošanjaci, kao i naziv našeg jezika – Bosanski jezik. Bili smo Bošnjaci i kada je ta zabrana prihvaćena od Kraljevine Jugposlavije, bili smo Bošnjaci i kada je ista zabrana, po automatizmu prenijeta i u poslijeratnoj SFR Jugoslaviji.

Ni jedna zabrana i nikakva promjena imena ne može učiniti da Bošnjaci ne budu ono što jesu:
Bošnjaci! Autohtoni narod, gordi na svoju slavnu historiju i svoje pretke Dobre Bošnjane, nepokolebljivo vjerni sopstvenoj duhovnoj tradiciiji, svoji na svome, oduvijek smo tu na svojoj, na plemenitoj! Jednom Bošnjaci, uvijek Bošnjaci. Ponosimo se što jesmo Bošnjaci! Omililo nam je to ime, slatko nam na duši kad god ga izgovarimo, svaki put kad ga čujemo!

Toliko je dovoljno da se zna i upamti.
Budali i sto puta da ponoviš, neće shvatiti.
Pametnom je dovoljno reći pedeset puta.Sa ovim tekstom Bošnjaci.Net zatvaraju debatu između dva akademika. Bošnjaci.Net je nacionalni web magazin, preko dvije decenije rada dali su ogroman doprinos u jačanju bošnjačkog identiteta, razvijanja državotvorne svijesti o domovini Bosni, ljubavi prema Bosni, poštovanju prema svim narodima koji su se borili i bore za Bosnu, isto tako Sandžak.

VRHOstali prilozi:
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
» ZAPAD NIKADA NIJE IMAO U PLANU PALESTINSKU DRŽAVU
Šemso Agović | 06. February 2024 20:22
» PALJANSKI STRATEŠKI PROMAŠAJI
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2024 20:24
» EDIN HARAČIĆ KLEJ - STRIJELAC NA TENKOVE
Harun Hodžić | 01. February 2024 14:46
» IZ HISTORIJE PLAVSKO-GUSINJSKE OBLASTI: MRTVI GROBOVI
Doc. dr. sc. med. Safet Lješnjanin | 31. January 2024 18:23
» „NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE“
Sead Zubanović | 31. January 2024 17:16
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. January 2024 21:49
Ostali prilozi istog autora:
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
27. September 2023 15:13
» BOSANSTVO JE GENOCIDNA IDEJA
01. July 2023 14:28
» BRUKA MILORADA DODIKA - IZMEĆARA
21. August 2021 01:54
» CRVI U JABUCI
24. March 2021 13:14
» DRESIRANJE ČOVJEČANSTVA
11. April 2020 14:40
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif