Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ZABLUDE I PODVALE SUADA KURTĆEHAJIĆA
Procitaj komentar

Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 27. July 2023. 03:07:25
“Podvala Bošnjacima je da su Bošnjaci.” (Suad Kurtćehajić)

Evo neznalice! Evo prevaranta! Evo Suada Kurtćehajića u punom histeričnom žaru svoje opake i ogavne misije: genocidnog projekta brisanja imena Bošnjaka, a time i poricanja njihove posebnosti kao naroda, negiranja njihove državotvorne tradicije kao nacije, njihove kulture, duhovnosti i vjere, pretvaranja u prah i pepeo svih tragova njihovih djela i trajnog gašenja sjećanja na njihove podvige! Sa jasnim ciljem. Da brisanjem hiljadugodišnje historije državotvornosti i postojanja Bošnjaka kao naroda i nacije, u korijenu sasiječe sve perspektive njihove budućnosti. Njegov zadatak (ko god da mu ga je dao!), svodi se na silogizam: ”Ako se dokaže da Bošnjaka nije bilo, dokazaće se i da ne treba ni da ih bude!”

Projekt spasa BiH (“u devet smjernica”) predložen od Suada Kurtćehajića, svodi se na njegovu tezu da je spas BiH moguć jedino kao propast Bošnjaka! Samo je perverzni um, lišen svih moralnih skrupula, mogao smisliti takvu genocidnu krilaticu: “Da bi opstala Bosna, moraju nestati Bošnjaci!”

U najnovijem antibošnjačkom proglasu, Suad Kurtćehijić piše: ”Podvala Bošnjacima je da su Bošnjaci.”(??) Maligni tumor Kurtćehajićevog antibošnjaštva, vrvi od ovakvih logičkih besmislica. Ako su “Bošnjacima podvalili da su Bošnjaci”, onda Bošnjaci zaista jesu Bošnjaci a navodna podvala nije podvala nego sušta istina! Da pomognemo i autoru da shvati šta je rekao: ”Ako je podvala Suadu Kurtćehajiću da je Suad Kurtćehajić”, onda on jeste Suad Kurtćehajić a navodna podvala je sušta istina. Sudbina neznalice je da u svom neznanju nepobitno potvrdi upravo ono što je namjeravao poreći!

U najnovijem proglasu, (07.26.2023.), Suad Kurtćehajić piše: ”Platforma je da u istoj koloni imamo Bošnjak, Bosanac kao sinonimske nazive za isti narod.”

Argument za ovu besmislicu je da će se tako 4% onih koji se izjašnjavaju kao “Bosanci” u popisu sabrati sa 96% onih koji se izjašnjavaju kao “Bošnjaci” i tako dostići 100%. Jesi li se pitao 100% čega, Suade Kurtćehajiću? Bošnjaka ili Bosanaca? Baba ili žaba? Pri tom ocrnjujući Bošnjake i ističući da su Bošnjaci podvala, da su im to ime nadjenuli Turci, (ovdje slijedi argument koji bez konkurencije zaslužuje titulu “Besmislice stoljeća”), naime: Zato što nemaju slovo “C”, koje se u turskom jeziku izgovara “Dž”, pa nisu mogli reći “BosanaC”, nego samo “BosanaDž”!?, Turci su nas nazvali “Bošnjak”(??)


Argument za paralelne sinonimske nazive Bošnjak, Bosanac, je tvrdnja da će se mnogi Srbi i Hrvati pisati Bosanci, ali ne i Bošnjaci, pa ćemo i njih ovako uključiti u ukupni broj. Ostaje nejasno u ukupni broj koga: Bosanaca ili Bošnjaka?

Evo jednostavnog testa da se provjeri osnovanost tih očekivanja. Neka Suad Kurtćehajić, kao predsjednik Bosanskeke akademije nauka i umjetnosti “Kulin Ban”, predloži kolegama predsjednicima Srpske akademija nauka i umjetnosti u BiH, kao i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH, da prihvate njegovu platformu, tako što će u istoj koloni imati Srbin, Bosanac; odnosno: Hrvat, Bosanac. Valjda ne sumnja da će oni objeručke prihvatiti njegovu platformu!? I da će se desetine hiljada Srba i Hrvata koji žive u BiH, sada kada im se ukazala prilika, pohrliti da, umjesto dosadašnjeg izjašnjavanja kao “Srbi” i “Hrvati”, izaberu sinonimski naziv “Bosanac”, za kojim su oduvijek žudili!?

Pravnik je smetnuo s uma da etnička pripadnost nije stvar izbora, nego realno stanje. Narod nije pravna kategorija, ni puka administrativna floskula. Narod je činjenica. Zato etnička pripadnost i jeste to što jeste: realno, nepromjenjljivo i neizbrisivo stanje!

Jedno objašnjenje uvaženom kolegi akademiku Dževadu Jahiću. Termini “Bošnjak” i “Bosanac” jesu djelomični sinonimi, ali samo u ravni jezika. Sadržinski, oni se razlikuju kao astronomija i geologija, dakle kao nebo i zemlja! Kolega Jahić ovo nije imao u vidu jer njegova specijalnost nisu ni sociologija, ni kulturologija, ni antropologija. Ali jesu moja specijalnost. Dakle, “Bosanac” je i Bošnjak, i Srbin, i Hrvat, i Albanac, i Rom, i Židov…ukratko, svaki stanovnik BiH, dok živi i BiH. Kada trajno napusti BiH, prestaje biti “Bosanac”, ali uvijek ostaje pripadnik svog naroda. “Bošnjak” je trajno pripadnik naroda/nacije Bošnjaka, bez obzira gdje živi i koje državljanstvo ima. Zbog toga, uvaženi kolega Jahiću, “Bosanac” i “Bošnjak” ne samo što substancijalno nisu sinonimi, nego spadaju u kategorije koje su disparatne - da pojasnim: koje se suvislo i konsistentno čak ne mogu ni porediti.

Zgađen besramnim opanjkavanjem Bošnjaka - naroda kojem pripadamo i Suad Kurtćehajić i moja skrušena malenkost - u koje je ogrezao Suad Kurtćehajić, uzalud očekujući da pokaže barem toliko moralnog integriteta podnoseći ostavku predsjednika institucije, koja je nazivom atribuirana Bošnjacima, narodu kojeg bi on po svaku cijenu da izbriše i čiji nominalni nestanak smatra uslovom sine qua non (dakle, nužnim uslovom) opstanka države BiH, saopštavam da istupam iz Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin Ban”, zato što na čelu ima Suada Kurtćehajića - okorjelog i ogorčenog anti-Bošnjaka.

VRHOstali prilozi:
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
» ZAPAD NIKADA NIJE IMAO U PLANU PALESTINSKU DRŽAVU
Šemso Agović | 06. February 2024 20:22
» PALJANSKI STRATEŠKI PROMAŠAJI
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2024 20:24
Ostali prilozi istog autora:
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
27. September 2023 15:13
» MI SMO BOŠNJACI
29. July 2023 02:45
» BOSANSTVO JE GENOCIDNA IDEJA
01. July 2023 14:28
» BRUKA MILORADA DODIKA - IZMEĆARA
21. August 2021 01:54
» CRVI U JABUCI
24. March 2021 13:14
» DRESIRANJE ČOVJEČANSTVA
11. April 2020 14:40
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif