Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Feljton: 90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM: Hiljade Jevreja su istjerani iz svojih domova
KRISTALNA NOĆ (22)
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 19. July 2023. 17:07:26
Od danas 9. maja, koji se u svijetu obilježava kao Dan pobjede, redakcija Bošnjaci.net počinje objavljivanje feljtona o usponu i padu nacizma. U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je neprimjetno prošao „jubilej“ mračne ideologije – 90 godina od dolaska na vlast Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke (NSDAP). U Berlinu je 30. januara 1933. nacizam stupio demokratskim putem na političku scenu, sa koje će biti nemilosrdno „izbrisan“ 1945. godine. Hitler i nacisti su završili u blatu historije 8 / 9. maja 1945. kada je general Wilhelm Keitel potpisao bezuvjetnu kapitulaciju pred nadirućim jedinicama sovjetske i savezničkih armija iz antihitletrovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavije. Za 12 godina koliko su nacisti bili na vlasti na nišanu te mračne ideologije i fašističke države koju su stvorili, našli su se cijeli narodi. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našli i druge etničke, vjerske i političke skupine. Među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koje su nacisti smatrali manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišljenici – komunisti, socijaldemokrati, disidenti, ratni zarobljenici, homoseksualci, Jehovini svjedoci i mentalno i fizički onesposobljeni – napisao je akademik dr. Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Hitlera, Musolininija, i kasnije pogubljenjima njihovih doglavnika u Nürnberškim procesima, splasnule fašističke ideje? Nacizam / fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. U svijetu se danas pomaljaju ostaci poraženih snaga uz, čini se, nedovoljne reakcije država pobjednica. Poljednji srpski genocid u Srebrenici nad Bošnjacima BiH u kome je za pet dana ubijeno blizu 9000 muškaraca i dječaka, o tome svjedoči bez ostatka.


KRISTALNA NOĆ (22): Aktivni pogrom Jevreja (Židova) započeo je 9. novembra 1938. diljem Nemačke, poznat kao „Kristalna noć”, koji se danas u svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. S razlogom, jer su Jevreji pretrpjeli najveći genocid u historiji. Njemačke nacističke vlast je tokom II svjetskog rata na stravičan način ubila preko 6 miliona Jevreja. Na razmjere ovog nezabilježenog zločina podsjeća najviše genocid u Srebrenici kada su srpske jedinice ubile 8372 muškarca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. 11. juli se danas obilježava kao stradanje Srebreničana, koji su bili muslimani a izgubili su živote u roku od pet dana. Stradanje jevrejskog naroda je trajalo mnogo duže, praktično od 1938. godine mada je i ranije bilo pritisaka na njih da se isele iz Njemačke, a kasnije i da se definitivno unište. Tjelesni napadi i zastrašivanja bili su u Njemačkoj svakodnevnica odmah nakon dolaska nacionalsocijalista na vlast. Hiljadama Jevreja (Židova) bilo je preko noći zabranjeno da rade u državnim nadleštvima, ili da prekorače u javne ustanove. Svakodnevno im je oduzimana imovina. Jevreji su naprosto bili omraženi od nacističkog režima, a gađenje prema ovom narodu koji je optužen za sva zla, manifestiran je javno u Hitlerovoj knjizi Mein kampf.

Holokaust

Ovaj pogrom Jevreja dogodio se u nacističkoj Njemačkoj i Austriji. To je ustvari bila prva naznaka onoga što danas svjetska zajednica naziva holokaustom. Bio je to početak proračunatog, dakle sistematskog progona, iza kojeg je stajala Država i genocida koji se provodio nad različitim vjerskim, etničkim, političkim i kulturnim grupama u II svjetskom ratu od strane njemačkog Reicha i njegovih saradnika.


„Spontani gnjev građana“

U Kristalnoj noći pripadnici SA jurišnih odreda su napale jevrejske (židovske) četvrti, podatak o ubijenim nikada nije usaglašen, ali se pretpostavlja da je ubijeno između 91 i 200 lica, uništene su jevrejske sinagoge i prostorije za molitvu, spaljeno je 7500 jevrejskih trgovina a tokom tih dana uhapšeno oko 30.000 Jevreja koji su završili u koncentracionim logorima Dachau, Sachsenhausen i Buchenwald. Jasno je da to nisu bile „spontane demonstracije“ kako ih je predstavljala njemačka propaganda nego organizirane militantne akcije koje su izvedene pod direktnim uplivom NSDAP.Ovaj događaj je ime dobio po razbijenom staklu kojeg je bilo posvuda Samo dan prije Kristalne noći iz škola su izbačena jevrejska (židovska) djeca iz osnovnih škola u Njemačkoj. U Kristalnacht-u su napadnuti brojni Jevreji u svojim stanovima, mnogi su premlaćeni, izubijani i izbačeni na ulice, pri tome su naravno stanovi opljačkani, a zabilježena su i silovanja. Članovi NSDAP koji su u pogromu silovali Jevrejke bili su izbačeni iz partije jer su se ogriješili o Nürnberške rasne zakone. Policija je dobila naređenje da ne sprečava ”spontani gnjev građana”, samo su trebali voditi računa da rulja negdje ne podmetne požar koji bi mogao ugroziti njemačku imovinu. Ovo se događalo pred licem građana Njemačke i cijelog svijeta. Ovaj tragični događaj je prošao bez pitanja. Hiljade jevrejskih emigranata koji su bježali širom svijeta dočekivale su zatvorene granice država u kojima su tražili azil, a brodove sa nevoljnicima čekale su zatvorene luke u Americi i na Kubi. Lutanje je završeno povratkom u Evropu.

Na inicijativu UK i SAD u julu 1938. godine održana je konferencija u Evianu. Učestvovale su 32 zemlje svijeta i 39 različitih vladinih i nevladinih organizacija. Trebalo je utvrditi koliko bi pojedine zemlje mogle primiti Jevreja. Uglavnom , znalo se da treba zbrinuti 650.000 njemačkih i austrijskih Jevrejka (Židova). Sastanak se završio sramno za međunarodnu zajednicu, jer su vlade odlučile ponuditi samo mrvice. SAD su otvorile granice za 10.000 Jevreja, Britanija i Australija su ponudile prijem 15.000 ljudi za tri godine, a ostale zemlje ni toliko. Lekciju svima je održala srednjoamerička mala država Dominikanska Republika, koja je odlučila primiti 100.000 Jevreja. Tako je međunarodna zajednica, istina nedirektno, postala suodgovorna za holokaust nad Jevrejima kao i za srebreničke tragediju skoro šest decenija kasnije.

Osveta za atentat u Parizu

Neposredni povod ovom pogromu, kakav u Evropi nije viđen od Bartolejske noći i stradanja hugenota polovinom 16 vijeka, bio je atentat na njemačkog diplomatu Ernesta von Ratha, trećeg savjetnika njemačke ambasade u Francuskoj. Njega je ubio u atentatu 17-godišnji Herschel Grynszpan kojeg su njegovi roditelji poslali u Pariz jer su se bojali za njegov život u nacističkoj Njemačkoj. Londonski The Guardijan je napisao da je Grynszpan ubio Ratha da bi se osvetio zbog hiljada jevrejskih izbeglica, „uključujući i članove njegove porodice, koji su proterani iz Njemačke i zarobljeni u zastrašujućim uslovima na poljskoj granici“.

Ubijeni diplomata je slučajna žrtva koju je već pratio Gestapo, jer je postojala sumnja da je loše govorio o antisemitskoj politici svoje zemlje kao i da pripada homoseksualnom miljeu. Ovo ubistvo su nacisti iskoristili da oduzmu mnoga jevrejska preduzeća pod optužbom ”da međunarodna jevrejska zavjera stoji iza atentata”. Ali, nije to bilo sve. Nakon Kristalne noći i ogromne štete koje su nacisti nanijeli Jevrejima, oštećeni su osuđeni da državi plate odštetu, "porez na iskupljenje" od 1 milijarde rajhsmaraka, što je današnja vrijednost oko pet milijardi eura ”zbog učinjene štete koja je nastale u demonstracijama“ koje su da apsurd bude potpun direktno proizveli članovi NSDAP.
Zahvaljujući pljački oni su se domogli jevrejskih stanova i dućana, odnosno imovine. Ovo im je bila naknada za njihovu vjernost stranci. Nasilje prema Židovima, nacistička propaganda prikazala je Nijemcima kao još jedan „dokaz“ da jevrejska izrazita manjina u Njemačkoj terorizira izrazitu njemačku većinu!? Sjedinjene Američke Države su nakon Kristalne noći povukle svog ambasadora iz Berlina. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je pomogla Jevreje prijemom 10.000 djece nakon Kristalne noći. Druge države su reagirale sporo ili nikako. Jevreji su bili zaboravljeni. Kristalnacht su počinili pripadnici Njemačke nacionalsocijalističke radničke partije, koji su bili zatrovani antisemitskom mržnjom. To je postala velika opsesija koja će gurnuti Treći rajh u holokaust u kojem će ubiti 6 miliona Jevreja po koncentracionim logorima Auschwitz-Birkenaua, Mauthausena, Buchenwalda, Dachauua, Majdaneka, Treblinke, Belzeca, Bergen-Belsena i dr. Nažalost, ovi zločini su prošli, kako je neko rekao, sa „gromoglasnom šutnjom“ Nijemaca koji su bili godinama izloženi nesmiljenoj propagandi iz Goebbelsovog štaba iz kojeg su hiljadu puta ponovljene laži koje su onda postajale istina.

(Sutra: Konačno rješenje)

VRHOstali prilozi:
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» MASKE SU POPADALE
30. May 2024 15:02
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
20. May 2024 22:11
» JE LI RAT BLIZU NAS?
01. May 2024 22:07
» CVILEŽ JEDNOG VUKA
30. April 2024 19:46
» PRIČA OSTAJE ISTA
22. April 2024 00:20
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
17. April 2024 18:27
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
» PRIČE O ČOJSTVU I VARVARSTVU
28. January 2024 15:03
» PLENKOVIĆU, SKINI NAM SE S VRATA!
26. January 2024 03:02
» ESTAR EN BOSNIA
24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
17. January 2024 21:41
» VATRA SE ŠIRI ARAPSKIM POLUOTOKOM
16. January 2024 01:56
» JEMENSKI REBUS (2)
11. January 2024 18:33
» JEMENSKI REBUS
10. January 2024 19:31
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif