Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ALIJA IZETBEGOVIĆ - ČOVJEK KOJI JE NADIŠAO EPOHU
ALIJA JE BIO VEOMA POŠTOVAN (4)
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 18. June 2023. 05:06:49

Čudan smo mi neki svijet. Kada nekog volimo to činimo do iznemoglosti, a kada ga prestanemo voljeti iz nas počne izbijati vulkanska mržnja koju je teško opisati. Ovih dana na udaru se našao prvi predsjednik BiH r. Alija Izetbegović. Neki njegovi prijatelji, koji su do jučer isticali svoju privrženost Izetbegoviću, počeli su još prije nekoliko mjeseci otvorenu i vrlo prljavu kampanju protiv njega. Ovim su izgleda pravovremeno najavili dolazak novog doba u kojem će Alija Izetbegović biti označen kao poželjna meta za pljuvanje. Kampanja je nastavljena ovih dana, a među pljuvačima su se našli neki akademici i pisci. Među njima i jedan bivši pandur, policijski isljednik Alije Izetbegovića iz prethodnog sistema. To je onaj što mu Izetbegović nije vratio milo za drago dok je bio na vrhucu moći, već ga je unaprijedio i dao službu u policiji nove države. Neću se baviti imenima, oni znaju ko su, ali bih skrenuo pažnju čitaocima da ne padaju u vatru i histeriju, da ne budu žrtve kampanje koja će se ovih dana itekako zaoštriti uz pomoć domaćih slugana. Bošnjaci, koji vole Bosnu i Hercegovinu i poštuju pripadnike drugih naroda, danas moraju prepoznati namjere onih koji im ne žele dobro. Znam sigurno da se sa ovakvom situacijom u društvu ne bi složio nikako Alija Izetbegović niti bi prihvatio apartheidska pravila uspostavljena na izborni dan. Jer, to je nezabilježeno u historiji parlamentarizma. Ne bi ni aplaudirao oktroiranoj vlasti koja je uspostavljena matematičkom akrobatikom Christiana Schmidta.
Ako sam poštovao ikog od međunarodnih diplomata koji su bili inkorporirani i politički život Bosne i Hercegovine, onda je svakako Wolfgang Petritsch, koji je svojim postupcima i ponašanju ostavljao utisak vrijednog, radnog i disciplinovanog Austrijanca. Zapravo, Petritsch je bio Koruški Slovenac...

Razgovor o Aliji Izetbegoviću bio je pun divljenja za njegovu osobu. Petritsch mi je rekao da je to osjećaj razumijevanja za tragiku koju je nosio Alija Izetbegović i da „on nije bio cinični političar moći kao Tuđman i Milošević“. Kaže mi „da uprkos mnogih udaraca i poraza zbog nedjelovanja međunarodne zajednice, Alija Izetbegović mi je kao čovjek uvijek bio blizak i tako je to ostalo sve do kraja, a kada se povukao iz političkog života ja sam kao svoju gestu priredio privatnu večeru kao znak pažnje prema njemu“.. Priznajem, Stranka demokratske akcije se pod Alijom Izetbegovićem, a onda i pod Sulejmanom Tihićem, ponašala uglavnom umjereno i radikale u svojoj vlastitoj stranci držala pod kontrolom.... ja sam veoma pažljivo slušao Aliju Izetbegovića, koga sam posjećivao i konsultovao češće nego ijednog drugog bosanskog političara, i o nekim njegovim prijedlozima i opomenama intenzivno razmišljao. Alija Izetbegović je kod mene zauzimao važno mjesto. Poštivao sam ga kao nijednog drugog političara i čovjeka u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu... U mom dosadašnjem životu bilo je malo ljudi kojima sam prilazio sa toliko poštovanja kao Aliji Izetbegoviću. Ono čemu sam se kod Alije Izetbegovića uvijek divio bila je njegova mirna određenost, njegova pažnja prema drugom – i kada se s njim ne slažete ili upravo tada – ukratko, njegov prirodni autoritet koji ga je kvalifikovao i upravo kao vodeću ličnost. Vremena su dakako bila toliko drugačija. Jer, Alija Izetbegović je više bio naučnik, intelektualac, koji je život i politiku interpretirao očima oštrog promatrača. Posebno tragičnom zato smatram njegovu ličnu sudbinu: glavni akter u jednom od najokrutnijih sukoba proteklih decenija. Ako Alija Izetbegović nešto nije bio, onda on nije bio ratnik. U tu ulogu ga je takoreći bacila sudbina. Njegovu intelektualnu svijest je isuviše određivalo miroljubivo pomirenje i kompromis, civilizovano ophođenje sa sagovornikom. On je bio – kratko rečeno – čovjek koga je brutalnost učinila bespomoćnim, budući da je na sebi nije poznavao... Mislim da znam da je on u dubini srca shvatao šta je moj cilj. I obrnuto, ja sam veoma pažljivo slušao Aliju Izetbegovića, koga sam posjećivao i konsultovao češće nego ijednog drugog bosanskog političara, i o nekim njegovim prijedlozima i opomenama intenzivno razmišljao. Alija Izetbegović je kod mene zauzimao važno mjesto. Poštivao sam ga kao nijednog drugog političara i čovjeka u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu.

SCHILLING: ALIJA NIJE BIO NACIONALISTA


Christian Schwarz Schilling i Adamir Jerković

Moja posjetu dr. Christianu Schwarzu Schillingu uslijedila je 13. decembra 2006. godine upravo u trenutku najozbiljnije krize u odnosima kancelarije OHR-a i bošnjačke zvanične politike. Prirodno razgovor se usmjerio na ovu temu koja je opterećivala dr. Schillinga. Ne znam kako se to dogodilo, ali meni je bilo jasno od početka da Schwarz Schilling, doktor sinologije, gaji prema meni osjećanja prijateljstva i povjerenja. Da li je tome doprinosila činjenica što sam bio blizak bosanskom predsjedniku, a kojeg je on neobično poštovao, ne znam. Tog dana Schilling je nagovijestio da je u novembru htio smijeniti Dodika, ali da je nažalost dobio negativan odgovor od Sjedinjenih Američkih Država. Da sam samoinicijativno djelovao podijelio bih OHR, a kao razuman čovjek to nisam mogao učiniti. Ostao bih usamljen u tome, bez Evropske unije iza leđa. Schilling mi je rekao da visoki predstavnici nemaju tako široka ovlaštenja, kako se u javnosti obično misli. Potvrdio mi je ono što sam oduvijek znao. U biti visoki predstavnici, zapravo, slijede politiku velikih i važnih zemalja (makar i protiv svoje volje).

JERKOVIĆ: Kakvo ste mišljenje imali o čovjeku koji se upustio u neravnopravnu borbu za održavanje nezavisnosti BiH?
SCHILLING:
Divio sam se neustrašivosti predsjednika Izetbegovića, njegovoj postojanosti i odmjerenom donošenju suda o negativnim događajima koji su se svakodnevno svaljivali na njega. On je imao viziju nezavisne i samostalne države Bosne i Hercegovine i sa ovom vizijom je savladavao sve protivnike.

JERKOVIĆ: Kako biste definisali Aliju Izetbegovića političkim rječnikom? Jeste li u njemu vidjeli uskogrudnog muslimanskog vođu ili borca za Bosnu i Hercegovinu kao nepodijeljenu državu?
SCHILLING:
Nikad nismo pričali o religiji. Ali imao sam utisak da između nas nema razlika u mišljenju o moralnoj osnovi neophodnog učinjenog posla. Nikako ne možete predsjednika Aliju Izetbegovića označiti kao „uskogrudnog muslimana”. On je bio veliki državnik i sigurno najznačajnija ličnost u Bosni i Hercegovini tog vremena. Alija Izetbegović je bio apsolutno, totalno za Bosnu i Hercegovinu. Znao je da Bošnjaci nemaju rezervnu državu. Borio se i branio, istrajavao na putu da Bosna i Hercegovina ne bude potpuno izolovana. Upravo je zato i pristao na tešku konstrukciju Daytona. Daleko od toga da je bio nacionalista. Apsolutno sam uvjeren da on nije bio nacionalista...

Schilling mi je rekao da je često kasnije razmišljao o Aliji Izetbegoviću, koji je imao dobre namjere ali ih nije mogao sprovesti u djelo. Gotovo sam posve siguran da mu Evropa nije dala da učini više, a poznajući njegov rad, bio sam uvjeren da je spreman i da je htio učiniti više. Osjećao sam da ima dobrote u njemu, ali dobro nije presudna stvar u politici i političkom odlučivanju – rekao mi je visokih predstavnik Christian Schwarz Schilling, koji nije krio svoje divljenje prema Aliji Izetbegoviću.

(Sutra: Alija je oličenje kosmopolitske Bosne)

VRH


  Dossier: Akademik dr. Adamir Jerković: ALIJA IZETBEGOVIĆ, ČOVJEK KOJI JE NADIŠAO EPOHU
» ZAROBLJENIK U ŠNITU DAYTONSKIH KROJAČA (10)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30.06.2023 18:12
» SPASAVANJE BOSANSKE BAŠTINE (9)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 27.06.2023 21:00
» INZKOVA ODUŠEVLJENOST ALIJOM (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.06.2023 03:44
» IZETBEGOVIĆ JE BIO VIZIONAR (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.06.2023 15:46
» VJENČAO SAM SE ZA BOSNU (6)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.06.2023 03:33
» ALIJA JE OLIČENJE KOSMOPOLITSKE BOSNE (5)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.06.2023 12:49
» ALIJA JE BIO VEOMA POŠTOVAN (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.06.2023 05:44
» ASHDOWN: DIVIO SAM SE ALIJI IZETBEGOVIĆU (3)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16.06.2023 17:21
» ČUVAO JE MUSLIMANSKI IDENTITET (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 15.06.2023 17:03
» ČOVJEK KOJI JE NADIŠAO EPOHU (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 13.06.2023 02:37

Ostali prilozi:
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
» DEMOKRATE RUŠE DEMOKRATIJU U NJEMAČKOJ
Nihat Bećirović | 09. February 2024 22:48
» ULOGA I ZNAČAJ DR. NAKE NIKŠIĆ U PROMOCIJI MUZIČKE KULTURE SANDŽAKA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:51
» UMRLI PRIJE SMRTI?
Midhat Hajrović | 04. February 2024 14:47
» POLITIČKI INFLUENSERI U SANDŽAKU
Dino Bašović | 02. February 2024 17:24
» KO „PEVA“ ZLO MISLI
Dino Bašović | 29. January 2024 15:47
» OD BAHA DO SEVDAHA
Mensud Alićušić | 29. January 2024 13:38
» U SJEĆANJE NA IVANU MRVALJEVIĆ-SVJETLOST POZORNICE CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. January 2024 21:38
» ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE - TANJA FATIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. January 2024 19:52
» ESTAR EN BOSNIA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. January 2024 21:41
» PRIJEPOLJSKO PRAVO SLAVLJE I NEOBUZDANI SPIRIT EXPLOZIVUS
Dino Bašović | 15. January 2024 12:47
Ostali prilozi istog autora:
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
» PRIČE O ČOJSTVU I VARVARSTVU
28. January 2024 15:03
» PLENKOVIĆU, SKINI NAM SE S VRATA!
26. January 2024 03:02
» ESTAR EN BOSNIA
24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
17. January 2024 21:41
» VATRA SE ŠIRI ARAPSKIM POLUOTOKOM
16. January 2024 01:56
» JEMENSKI REBUS (2)
11. January 2024 18:33
» JEMENSKI REBUS
10. January 2024 19:31
» BOŽIĆNE ILUZIJE
09. January 2024 09:48
» MILOŠEVIĆ JE, IPAK, ŽIV!
28. December 2023 03:37
» PROMJENE NA TRONU KUVAJTA
18. December 2023 17:57
» VEĆI ŽIDOV OD VRHOVNOG RABINA
14. December 2023 15:32
» LEILA KHALED
11. December 2023 18:35
» HITLER SA BLISKOG ISTOKA
04. December 2023 21:42
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
30. November 2023 19:29
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif