Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


TRADICIONALNA MANIFSTACIJA „DANI HUSEIN-EF. ĐOZE“ OD 26. MAJA DO 2. JULA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 26. May 2023. 16:05:33
SARAJEVO, 26. MAJ 2023. (MINA) - Muftijstvo goraždansko od 26. maja do 2. jula organizira devetu tradicionalnu manifestaciju „Dani Husein-ef. Đoze“, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Muftijstva.

Na konferenciji su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Esad-ef. Grabus i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik-ef. Čaušević, naglasivši da će u okviru manifestacije biti realiziran niz vjersko-kulturnih sadržaja.

„Mi smo ovu manifestaciju razvijali da pronađemo pravi odgovor sa naše strane na ono šta je naslijeđe Husein-ef. Đoze, a naravno i cjelokupne regije. Ovu manifestaciju smo smjestili u period od preseljenja Husein-ef. Đoze, koje se dogodilo krajem maja, i njegovog rođenja početkom jula“, naveo je muftija Pitić.

Kazao je da ova manifestacija do sada već prelazu brojku od 100 realiziranih sadržaja, zahvalivši se svim medžlisima, glavnim imamima i drugima koji su učestovali u realizaciji ove manifestacije od samog početka.


„Nadam se da će ovogodišnji centralni program opravdati našu potrebu da se zahvalimo jednom od velikana naše ukupne bošnjačke baštine, misli i doprinosa općem dobru, koje je Husein-ef. ostavio kao svoju zadužbinu, a ona je zadužbina svima onima koji ostaju poslije“, naglasio je muftija.
Dodao je da će u okviru manifestacije uvrstiti i hatma-dovu, 2. juna, koju će pokloniti Husein-ef. Đozi i Dževadu Karahasanu.

„To su dva najveća čovjeka u onome što su najbolje radili u našem narodu zadnjih stotinu godina. Pozivam sve naše džemalije, sugrađane i sve one i iz drugih područja, da se pridruže sadržajima ove manifestacije, koja počinje i završava Kur'anom, onim što je bila opsesija Husein-ef. Đoze čitav njegov intelektualni život“, poručio je muftija goraždanski.

Manifestacija će biti otvorena danas programom „Večeri Kur'ana“ u džamiji Bin Hamis na Obarku, u Goraždu. Između ostalog, 16. juna će u Centru za kulturu Goražde biti dodijeljena i Povelja Turhan Emin-beg „Kapija Hajra“. Dan kasnije, 17. juna, bit će održan i tradicionalni zikr na Presjeci.
Manifestacija će biti završena Mevludom na Turskoj ravni u Goraždu 2. jula.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif