Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Na otvaranju Kongresa halal-kvalitete
MUFTIJA FAZLOVIĆ: ISLAMSKA ZAJEDNICA ĆE NASTAVITI PRATITI I PRUŽATI PODRŠKU AKTIVNOSTIMA NA PLANU PROMOCIJE HALALA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 19. May 2023. 17:05:55
SARAJEVO, 18. MAJ 2023. (MINA) – Vjerujemo da će ovaj cijenjeni naučni skup i njegovi rezultati kao pisane publikacije doprinijeti potpunijem razumijevanju i primjeni pravila o halalu, te da će otvoriti nove mogućnosti i perspektve - poručio je danas na otvaranju Kongresa halal-kvalitete izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović je ovom prilikom prisutnim prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i želje za uspješan rad, te se prigodno obratio.

„U svim periodima povijesti islama, poklanjana je posebna pažnja 'narativu o halalu' i njegovom značaju u životu muslimana. Poštivanje pravila o halalu i haramu izraz je pokornosti imperativima Uzvišenog Boga. Pravila dozvoljenoga i zabranjenoga (halala i harama) u svojoj cjelokupnosti predstavljaju svojevrstan zaštitni mehanizam u životu pojedinaca i društva, pod uvjetom da se dosljedno primjenjuju. Zanemarivanjem 'objavljenih vrijednosti i pravila' i težnjom za multipliciranjem materijalnih vrijednosti, ovovremeni čovjek teško postiže "duševni mir" i teško dostiže ulogu Allahovog namjesnika na Zemlji“, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini radom svojih organa i ustanova, u skladu s konstitutivnim izvorima islama i osebujnom interpretativnom tradicijom, osigurava muslimanima u Bosni i Hercegovini i Bošnjacima izvan njenih granica pravilno razumijevanje islama i islamskih propisa.

„Naši istaknuti alimi (islamski učenjaci) u različitim islamskim disciplinama, skoro šest stoljeća tumače islamske propise, među kojima posebno mjesto pripada propisima o halalu i haramu (dozvoljenom i zabranjenom). Rezultat ove višestoljetne predanosti misiji islama i djelovanju među muslimanima u Bosni i Hercegovini zaseban je duhovno-moralni habitus muslimana. To se prepoznaje i u kulturi ishrane, kao i općenito odnosom prema halalu“, naglasio je muftija.

Istaknuo je da je osnivanjem Agencije za certificiranje halal-kvalitete 2006. godine, ustanove Islamske zajednice sa sjedištem u Tuzli, načinjen značajan iskorak, jer se afirmiranju halala pristupilo s aspekta nauke (struke), certificiranjem proizvoda i usluga i edukacijom i savjetovanjem o halalu.

„Već skoro dvije decenije Agencija za certificiranje halal-kvalitete predano ukazuje na značaj 'poštivanja islamskih propisa ishrane' i njihove primjene u životu muslimana i svih ljudi radi njihove mnogostruke dobrobiti“, istaknuo je muftija u svom obraćanju.

Kazao je i da je Agencija danas globalno poznata ustanova.

„Aktivno i dosljedno ostvarujući svoju misiju, prepoznata je kao jedan od vodećih centara u Evropi za certificiranje halal-kvalitete. To ova ustanova potvrđuje i ovogodišnjim izuzetno značajnim i uspješnim aktivnostima, od kojih izdvajamo: održavanje Sedmice svjesnosti o halalu, sudjelovanje u organizaciji trećeg Sarajevo halal-sajma, promocije vlastitog izdanja pod naslovom Halal-kvalitet – koncept i standardizacija, prve publikacije ove vrste kod nas, a posebno ističemo organiziranje Kongresa o halal-kvaliteti, prvog međunarodnog naučnog skupa u Bosni i Hercegovni o pitanjima halala. Ovaj prestižni naučni skup, za čije održavanje ste svi vi, poštovani istraživači i naučnici, veoma zaslužni, predstavlja i veliki uspjeh Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, poručio je, između ostalog, muftija Fazlović.

Ocijenio je da je kongres o halalu prilika da se proces certificiranja proizvoda dodatno analizira i valorizira od strane eminentnih učenjaka koji se bave fenomenom halala u različitim znanstvenim oblastima: islamske nauke, pravo, ekonomija, medicina, veterina, farmakologija, ekologija i tehnologija proizvodnje hrane u Bosne i Hecegovine i širom svijeta.

„Vjerujemo da će ovaj cijenjeni naučni skup i njegovi rezultati kao pisane publikacije doprinijeti potpunijem razumijevanju i primjeni pravila o halalu, te da će otvoriti nove mogućnosti i perspektve. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će nastaviti pratiti i pružati podršku aktivnostima na planu promocije halala i certificiranja halal-proizvoda u Bosni i Hercegovini, zemljama regije i u svijetu“, zaključio je muftija Fazlović.

VRHOstali prilozi:
» VAKIFI SU DOBROČINITELJI KOJI SE PAMTE
MINA | 12. May 2023 14:51
» DŽAMIJE SU IZRAZ NAŠE SLOBODE
MINA | 05. May 2023 20:58
» SJEĆANJE - TRAJAN ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. April 2023 14:31
» RAMAZANSKI ZIJARET MEZARU BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU
Nihad Aličković | 20. April 2023 14:56
» GRADI SE PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 15. April 2023 23:26
» RAMAZANSKO OTKROVENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2023 13:24
» BLAGODARNA DOVA U RAMAZANU: ZA SVAKI DAN! ZA SVAKU NOĆ! OD DANAS PA DO BAJRAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2023 17:44
» REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. March 2023 16:54
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif