Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Da li će se konačno početi otvarati kriminalna aluminijska folija i iz Nerminovog „kukavičijeg jajeta“ početi uzgajati neki novi pilići?
ALUMINIJSKO KUKAVIČIJE JAJE NERMINA NIKŠIĆA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 02. May 2023. 23:05:27
„Hercegovački jastrebovi“ koji ovih dana iz uzurpiranih sala Sokola i blizine opljačkanog Aluminija, prodaju Bosancima „muda za bubrege“ a svijetu poručuju, sa sajma, o našim Palestincima, logorašima i Srbima iz Aluminija, o jeftinoj radnoj snazi.

Premijeru Vlade Federacije, gospodine Nermine Nikšiću, istina je, obraćajući se otvorenim pismom radnicima Aluminija, od kojih mnogi nisu tako načitani i obrazovani, a još manje su voljni, onima koji znaju i umiju, da presaviju tabak i da Vam konkretno, otvoreno i sa jasnim argumentima odgovore, vi im pokušavate Vašim argumentima podmetnuti kukavičje jaje.

Prije svega, u pismu radnicima konstatujete: “Stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete”.

Gospodine premijeru Nikšiću, sve ovo ukazuje da ste se konačno i Vi probudili iz dubokog sna, jer, ili ste bili gluhi i niste osluškivali višegodišnji eho i vapaj nas obespravljenih radnika ili ste totalno iskvarili Vašu dioptriju te ste nerado čitali moje brojne članke (više od 50 članaka) objavljenih od Dejtona do današnjih dana, na temu problematike koju Vi djelimično dotičete u Vašem otvorenom pismu radnicima Aluminija. Već i po Sarajevu, gdje boravite i radite, kruži anegdota sa kletvom za radnike “Da Bog da, imali ista prava kao obespravljeni radnici Aluminija iz Mostara,“ jeste li je čuli?!!

Očito je, da ste neposredno od finansijske policije, koja je napokon ušla u ovu “Utvrdu“ bojovnika, čimbenika i diskriminatora, došli do nekih pokazatelja i rezultata u vezi s gubitkom i mešetarenjem u poslovanju, poklonima i slično, te ih djelimično iznosite, ali čuvate što dalje od šire javnosti, jer ste, vjerovatno i rezultate rada i analize, naručili za ličnu upotrebu.

Ne ulezi vraže, rekli bi naši stari, gospodine Nikšiću, niti jednom činjenicom niste se dotakli i uloge i krivice svih prethodnih Vlada Federacije i njihovih premijera. Pitam Vas, zar se mogu amnestirati gospoda Bičakčić, Branković, Behmen, rahmetli Hadžipašić, te na kraju i Vi neposredno, za sva vaša nečinjenja da država i njene institucije normalno uđu u “Utvrdu zvana Aluminij jamljenu od uzurpatora, bojovnika i kriminalnih čimbenika? Zar se možete amnestirati od krčmljenja državnog kapitala, odrađenog na osnovama totalno devalviranog početnog bilansnog stanja i ukupne vrijednosti kapitala firme poslije Dejtona? Sve je rađeno i odrađeno na nivou mjesne zajednice Rodoč ili Baćevića, preko opštine Jugoistok i sa zakonima famozne i agresorske Herceg-Bosne. Gdje su za to vrijeme bile i šta su radile Vaše pravne institucije sistema, od sudstva, tužilaštva i Vaših ministara u vladama Federacije? Na kraju svega ovoga, kao “biber po pilavu,“ i onih bijednih 44% vrijednosti kapitala, namijenili ste ravnopravno svim radnicima, pa i nama obespravljenima, koji se u postdejtonskom periodu borimo uzaludno za naša radnička prava. Ali, stavili ste ih na trpezu već dokazanih “halapljivih aždaja“ da ih raskrčme opet po svojim diskriminatorskim i nacionalističkim aršinima. Vaš veliki i neposredni uspjeh u svemu ovome je dokazano ignorisanje i otpisivanje radnika srpske nacionalnosti, čime ste sasvim jasno iskazali i stav vaše stranke koja je došla na vlast pod sloganom “za dobro čovjeka“ ali bez Srba, izuzev pojedinih ikebana, koje čuvate u vašim stranačkim vrtovima kvazidemokratije. Zato nam ostaje žal, u svemu ovome, što su se na koncu i Vaši sunarodnjaci, radnici Bošnjaci, pomirili sa ovom čudnovatom i nehumanom diobom, ćute i miruju, jer su vođeni poltronima, ulizicama, beskičmenjacima i podaničkim elementima, kako u svome sindikatu, isto tako i u strukturama vlasti. Šta reći do, Aferim, neka im je na pomoći dragi Allah a premijer Nermin Nikšić, zna se za koga navija!

Dakle, gospodine premijeru Nikšiću, svi ste vi podjednako odgovorni za situaciju i nastale probleme u firmi Aluminij, kao i agoniju naših obespravljenih radnika. Dokazali ste da jednostavno niste dorasli lukavoj i licemjernoj politici i svim aktivnostima kriminalaca i čimbenika u primjeni i postdejtonskoj realizaciji recidiva ideologije “Oca nacije“ putem izvršilaca Mije Brajkovića, Ive Bradvice, Mladena Galića, Vlade Božića, Jure Muse i inih saradnika u rukovodstvu ove firme, koji su, upravo, godinama mešetarili i mešetare i čine što hoće i žele!

U pismu dalje konstatujete:
„Ako tu dodamo da su u vremenu “blagostanja” kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine, te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milion konvertibilnih maraka), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima, ako su isplaćivane otpremnine u protuvrijednosti dvogodišnje plaće, iako pravilnici kažu da se isplaćuju tri mjesečne, te niz drugih stvari za koje očekujem da što prije nadležni istražni organi utvrde precizne dijagnoze.“ Ako, ako, ako...

Dakle, činjenice ukazuju, da ste veoma olako i jednostavno ispustili kriminalce, tipa Brajkovića, Bradvice, Galića i inih odgovornih realizatora takvog stanja, da napuste i firmu i zemlju, a da ne pokrećete i njihovu krivičnu odgovornost, pa sve to, blago rečeno, što ste konstatovali, dolikuje malim guštijerima, a ne uskocima i poskocima. Zašto se ne ugledate i na hrvatski USKOK, pa će te sve te i takve “male Sanaderčiće,“ sa njihovim umjetninama, moći procesuirati, što je nužno i opravdano. Naši bi pametni stari govorili: “Poslije boja kopljem u trnje,“ pa je zato i vaše ponašanje u tome stilu, jer, tobože, sve to Vi i Vaši saradnici niste znali, valjda, misleći da bi radnici kojima se obraćate, mogli uzburkati istu krvnu grupu. Njima, uzurpatorima je svo vrijeme bilo dobro, jer su se naslađivali, uživajući u kreaciji svojih zajedničkih diskriminatorskih poslastica na koži obespravljenih radnika Bošnjaka i Srba.

Upravo mnoge činjenice ukazuju, da su jedino svojim lukavstvom, a vašim neznanjem, uspjeli s godinama da vas uvuku u svoje “strujno kolo“ iz koga nikako da se iskoprcate, pa ste poput ulovljene ribe u ribarskoj mreži. Kako se vi isključivo bavite političkom ekonomijom, a nikako i ekonomskom politikom zemlje, ne može vam biti jasno da je električna energija ili struja zlato koje je štetno ulagati u slične elektrolize, samo radi izvoza sirovog aluminija. To je pogubno i za naprednije zemlje i ekonomije. Uporno lansirate tezu o, tobože, velikom izvozniku, a niti jednom analizom niste prezentirali pokazatelje uvoza i drugih pratećih uslova i mjera. Nažalost, nema više umnog rukovodioca Emerika Bluma i mnogih njegovih kadrova, koji je imao viziju sveukupne aluminijske industrije u zemlji, uz to sa pokazateljima, koji su ukazivali na opravdanost postojanja ove industrije. Danas, paušalno i neupućeno, vi govorite o nekom generatoru razvoja Hercegovine i šire, a niste u stanju riješiti mnoga politička pitanja, koja lansiraju i vode čimbenici ove firme. Nikada se niste zapitali ni šta je sa hercegovačkim rudnicima boksita, njegovom eksploatacijom, kao i drugim tehničko-tehnološkim mogućnostima razvoja i izgradnje tvorničkih kapaciteta, po tom osnovu. Vjerujemo, da vas postojeće “strujno kolo“ veoma plaši da iskoračite iz njega i da zato ne gledate sopstvenim očima na cjelovitost ove problematike. Postoje u zemlji stručnjaci svih profila, a posebno ekonomske struke, za jednu sveukupnu vrijednu, autentičnu i stručnu analizu, koja bi vam mogla poslužiti za razrješenje ovog gordijevog čvora, koji je izlazak iz postojeće krize. Što prije to uradite, moći ćete saznati stanje i mogućnosti perspektivnog razvoja aluminijske industrije u zemlji, kako vas ne bi, u kontinuitetu i svakodnevno, opterećivale dnevno političke začkoljice i dočekivali neargumentovano prezentirani kojekakvi strujni udari.

Na kraju Vašeg pisma, gospodine Nikšiću kažete: “Pomoć svakoga ko u tome želi učestvovati je dobrodošla, ali stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete”.

Želim Vama i Vašem “cestovnome ministru“ za energetiku, industriju i drugo, jasno poručiti da nikada u svojoj praksi nisam bio ćutolog, pa i onda kada me je u više navrata i glave trebalo koštati. Nisam nikakav diletant, naprotiv veoma sam stručan i kompetentan sagovornik na temu problematike aluminija i struje, a populizam mi je najmanje bio potreban. Moja praksa i životno iskustvo privrednika i graditelja, političara, profesora i poliglote, a iznad svega istinskog patriote zemlje Bosne i Hercegovine, obavezuju me. Vaši stavovi i ponašanja u rješavanju problematike obespravljenih radnika, jednostavno su me angažovali da iz inata prema svima vama, drznicima, da pomognem mojim bivšim radnim kolegama, mojim sunarodnjacima, čije porodice u većini slučajeva nemaju obezbijeđenu egzistenciju, jer ste ih tako bezočno i bezkrupulozno eleminisali sa evidencije dioničara, a nikakvi drugi porivi ili opredjeljenja me ne vode, bar je svima onima koji me odlično poznaju, to jasno. Davno je napisao veliki Aleksa Šantić: “Mene sve rane moga roda bole i moja duša s njim pati i grca“ tako je i sa mnom!

* Tačno.net, 10.3.2014. /Iz moje knjige PROGNANIK U SVOME GRADU, radi prisjećanja/

VRHOstali prilozi:
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif